Мирослав Білецький: “Під час прийняття важливих для громади рішень політичні амбіції потрібно залишати за межами сесійної зали”

31 травня на сесії Закарпатської обласної ради VI скликання депутати нарешті дійшли згоди та внесли зміни до скандального бюджету, обговорення яких викликало багато гарячих суперечок під час попереднього засідання. Цього разу питання було підтримано одноголосно, незважаючи на протиріччя між різними політичними силами. Саме з метою винесення політичної напруги за межі сесійної зали фракція “Фронту Змін” запропонувала створити Погоджувальну раду при обласній раді. Це питання також подавалося на розгляд сесії, однак пропозиція поки що відправлена на доопрацювання. У “Фронті Змін” переконують, що такий орган вкрай потрібен закарпатським парламентарям.

Мирослав Білецький: “Під час прийняття важливих для громади рішень політичні амбіції потрібно залишати за межами сесійної зали”

Про ініціативи від опозиції та перспективу їх запровадження в місцевих законодавчих органах влади – коротке інтерв’ю з головою фракції партії “Фронт Змін” в Закарпатській обласній раді Мирославом Білецьким.

Пане Мирославе, незважаючи на таку гарячу дискусію навколо Бюджету і неприйняття його на минулій сесії, друге пленарне засідання пройшло напрочуд гладко і це дискусійне питання було прийнято одноголосно. Обидва рази Ваша фракція його підтримала, незважаючи на те, що за нього відчайдушно виступали ваші політичні опоненти з Партії Регіонів…

Хочу наголосити на тому, що наша фракція вкрай розсудливо і виважено сприймає, вивчає і приймає кожне рішення, незважаючи на те, яка політична сила його ініціювала. Якщо це рішення потрібне громаді і принесе користь закарпатцям, ми однозначно його підтримаємо. Питання Бюджету було складним, але ми за нього проголосували, оскільки це дасть змогу вчасно фінансувати освітню, медичну галузь і багато інших важливих питань, які очікують на вирішення. Я переконаний, що ні в якому разі не можна зволікати із прийняттям Бюджету. Так, як це сталося минулого року, коли головний фінансовий документ області був прийнятий наприкінці червня. Це, а ще перебої в роботі казначейства, призвело до того, що в кінці року область так і не змогла їх використати. 

Цього разу у змінах до обласного бюджету депутати підтримали Вашу пропозицію щодо перерозподілу коштів. Таким чином, Велятинська школа в Хустському районі отримала гроші на їдальню, які передбачалося використати на ремонт котельні дитсадка у селі Забрідь. У чому тут логіка?

Логіка проста: розпочату справу потрібно довести до кінця, а тільки потім братися за іншу. Історія з Велятинською їдальнею тягнеться давно. Про необхідність її відкриття мені повідомили освітяни під час депутатського прийому громадян, який я там проводив минулого року. Коштів на будівництво окремої споруди не було, а от коли приватний підприємець виставив на продаж сусідню споруду, з’явилася надія придбати її і переобладнати під їдальню. Вартість всього об’єкту становила 748 тис. грн. 150 тис було виділено із сільського бюджету, 300 тис. – із районного. Я клопотав про решту суми з бюджету області і торік на сесії 300 тис. було виділено. Однак у зв’язку з перебоями в роботі казначейства до Велятина надійшло всього 60 тисяч. І питання знову “зависло”. Тому цілком логічно завершити цей об’єкт, а трохи пізніше за першої ж нагоди виділити кошти на ремонт котельні у селі Забрідь. На минулій сесії депутати виділили суму, якої не вистачало. До речі, сільський голова Велятина відразу повідомив, що у разі, якщо кошти надійдуть у цьому місяці, з 1 вересня школярі зможуть харчуватися у новій їдальні. 

Яке Ваше пояснення, чому часто депутати не голосують за відверто хороші ініціативи? У чому найбільша проблема обласної ради?

У політичному протистоянні і амбіціях. Кожна партія не чує іншу і через це часто спекулює на важливих і стратегічних питаннях, беручи в заручники ситуацію з виділення коштів на ремонт садочків, шкіл чи придбання медичного обладнання.

Представники Вашої політичної сили переконують, що Погоджувальна рада при обласній раді могла б вирішити цю проблему? У чому її суть?

Так, справді, на минулій сесії ми подали проект рішення про створення Погоджувальної ради при обласній раді. Це дорадчий орган, який би міг оперативно вирішувати проблемні питання, що несуть політичну складову. Під час прийняття важливих для громади рішень політичні амбіції потрібно залишати за межами сесійної зали. У цьому і полягала б основна задача Погоджувальної ради. Усі депутати є свідками того, як у телефонному режимі керівники фракцій дають команди своїм співпартійцям, за що голосувати, а що не підтримувати. Навіть після засідань комісій. У результаті – на сесіях виникають запеклі суперечки, сварки і потрібні рішення відкладаються, або не приймаються зовсім. Аналогічний дорадчий орган вже апробований на рівні парламенту. Крім того, він ефективно діє в Одеській, Сумській, Тернопільській та деяких інших обласних радах.                                                 

Які ще завдання ставила б перед собою така Погоджувальна рада?

Остаточний перелік завдань повинен бути визначений у відповідному Положенні. Та уже можна сказати, що цей орган зможе виявитися ефективним при вирішенні питань стосовно першочергового включення пропозицій різних політичних сил до порядку денного ради, надання рекомендацій комісіям в частині доопрацювання проектів рішень, які виносяться на розгляд ради, визначенні з кандидатурами на посади  голів постійних комісій ради.

Хто повинен входити до ради?

Погоджувальна рада повинна формуватися у складі голови, першого заступника, заступника голови Закарпатської обласної ради, а також керівників депутатських фракцій.

Чи не дублюватимуться в такому разі функції Погоджувальної ради і президії обласної ради?

Ні, в першу чергу тому, що ці два дорадчі органи повинні функціонувати на принципово різних засадах. Зрозумійте, що враховуючи чинне законодавство формування порядку денного обласної ради та вирішення інших організаційних питань залишається поза колегіальним розглядом. При цьому, робота президії обласної ради полягає в наданні рекомендацій щодо вже узгоджених до розгляду обласною радою питань. Але до порядку денного потрапляють і неузгоджені питання, які, як показує практика, є вкрай важливими для поточного життя області. І саме для врегулювання цих спірних моментів, які заважають цивілізовано приймати в сесійній залі стратегічно важливі рішення, потрібна Погоджувальна рада. Тому що коли комісії та президія свідомо уникають проблемних питань та ставлять на них клеймо «на розгляд ради», чудово розуміючи, що вони не знайдуть подальшої підтримки на сесії, це, як мінімум, некоректно по відношенню до виборців та до своїх колег, які виявляються втягнутими в нераціональну дискусію.    

Натомість, Погоджувальна рада може і повинна забезпечити кожній політичній силі, яка має своє представництво в раді, можливість бути почутою в спокійній обстановці та спробувати обійти гострі кути при вирішенні організаційних питань, які планується виносити в порядок денний засідань ради. 

Наразі Ваша пропозиція щодо створення Погоджувальної ради не пройшла. Чи сподіваєтеся Ви все ж таки на позитивне вирішення даного питання?

Справді, на останньому пленарному засіданні наші пропозиції в частині вдосконалення процедури прийняття рішень та створення Погоджувальної ради не пройшли, але надія на здоровий глузд, логіку і відмову від політичних амбіцій депутатів на користь громадян є. Адже пропонований нами дорадчий орган дасть змогу бодай частково відокремити політику від проблем господарських. А вони, погодьтеся, набагато більше хвилюють і переймають закарпатців.

Закарпатська обласна організація партії “Фронт Змін”, Закарпаття онлайн.Політичні партії
05 червня 2013р.

Теги: Білецький, Фронт Змін, депутати

Коментарі

Перехожий 2013-07-25 / 11:22:45
Чувак говорить про те, що амбіції повинні залишатись осторонь, а сам є верх амбіційною людиною, тріпач!

Депотат 2013-06-07 / 06:37:14
Ця падла голосує разом із Ригго Анналами а туй корчить із себе барця за правду

/ 4«Фронт Змін» об’єднався з «Батьківщиною» . Плани опозиції не змінилися.
/ 4Народний депутат України Валерій Лунченко проведе прийом громадян
/ 4“Фронт Змін” у Чопі спорядив дітей до літнього табору
/ 4“Фронт Змін” пропонує створити Погоджувальну раду при Закарпатській обласній раді
/ 4“Фронт Змін” допоміг вихованцям “Нової сім’ї” відпочити на басейнах
/ 4Жіноче крило Закарпатського “Фронту Змін” влаштувало свято для малечі
/ 4“Фронт Змін” дарував радість перечинським дітям
/ 3Завдяки поетапній ініціативі “Фронту Змін” Велятинська школа матиме їдальню
/ 4Перечинський “Фронт Змін” нагородив переможницю літературного конкурсу
/ 4Закарпатський “Фронт Змін” вітає всіх школярів із закінченням навчального року!
/ 4Закарпатська опозиція таки взяла участь у мітингу “Вставай, Україно!” в Києві
/ 4Закарпатський “Фронт Змін” долучився до вирішення проблеми працевлаштування молоді
/ 4Керівник Закарпатського “Фронту Змін” привітав ювілярку зі 100-річчям
/ 4Закарпатські фронтовики вшанували пам’ять героїв Великої Вітчизняної війни
/ 4«Фронт Змін» взяв участь у розширеному засіданні Комісії з питань молодіжних ініціатив
/ 4Молодіжка «Фронту Змін» взяла участь в обговоренні проблем прав людини.
/ 4Хустські “фронтовики” чепурили місто
/ 1Валерій Лунченко допомагає Станіславу Кравчуку поїхати на Олімпіаду в Сочі
/ 2Молоді «фронтовики» обговорили законопроекти «Про вищу освіту»
/ 4Ужгородський міськрайонний суд скасував рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради щодо підняття ціни на проїзд у маршрутках
/ 4Опозиційна молодь обговорила проблему працевлаштування випускників
/ 2Валерій Лунченко відкинув звинувачення щодо “тушкування”
/ 4Молодіжне крило Політичної Партії «Фронт Змін» проведе круглий стіл з обговорення законопроектів «Про вищу освіту»
/ 3Богдан Кинів про заборону продажу алкоголю поблизу навчальних закладів
/ 4Закарпатці долучилися до акції опозиції в Києві “Вставай, Україно!”
» Всі записи