Закарпатський “Фронт Змін” долучився до вирішення проблеми працевлаштування молоді

13 травня в прес-центрі «Новини Закарпаття» за сприянняи комісії з питань молодіжних ініціатив Громадської ради при Закарпатській ОДА, до роботи якої також долучилася молодь «Фронту Змін», відбувся «круглий стіл» під назвою «Роботодавці про працевлаштування молоді».

Закарпатський “Фронт Змін” долучився до вирішення
проблеми працевлаштування молоді

 

Під час заходу обговорювалося чинне законодавство, проводився аналіз, піднімалася проблематика проблем з питань першого робочого місця та проходження практики студентами ВНЗ. Також було презентовано Молодіжний центр праці та конкурсу «Народний бренд – вибір молоді».

Координатор Молодіжного крила Закарпатського «Фронту Змін» Микола Братасюк виступив із доповіддю щодо проходження практики студентами. Було зазначено, що в більшості випадків студентська практика – питання формальне і це не дає можливості в подальшому використовувати її як робочий досвід. “Адже студентам дають виконувати тільки механічну роботу, або взагалі кажуть, щоб прийшли лише вкінці забрати щоденники про проходження практики. І ті студенти, які мають бажання чомусь навчитися, просто не можуть цього зробити”, - сказав Микола Братасюк.

За словами виступаючого, у «Положенні про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України» міститься пункт 2.3, у відповідності до якого студенти можуть самостійно, з дозволу кафедр, підбирати для себе місце проходження практики. А виші цим дуже користуються.

Також на “круглому столі” піднімалася тема проходження стажування студентами. Згідно із Законом України «Про зайнятість населення», студенти-випускники мають право проходити стажування не більше, ніж півроку. Тобто фактично працювати за зарплатню і отримати офіційно зафіксований досвід роботи. Але, як зазначив М. Братасюк, скоріше за все, ця норма буде в більшості просто фіктивно існувати, адже небагато роботодавців готові за власні кошти брати студентів і навчати їх.

Виходячи зі сказаного, було б незайвим Міністерству освіти дослухатися до наступних пропозицій:

- у студентів має бути практика двох типів: ознайомча (де студенти протягом 6-8 тижнів проходили б практику у шести різних установах для того, аби мати змогу побачити, що із себе представляє напрямок роботи тієї чи іншої установи або підприємства і зробити для себе висновок щодо вибору роботи) та виробнича (студенти старших курсів проходили б практику на одному підприємстві чи установі, де є вакансія, отримали б записи у трудові книжки (для випускників) та можливість отримати роботу);

- має бути наявний відповідний «трикутник» співпраці, а саме: кількість місць держзамовлення має відповідати реальним вимогам ринку для того, щоб студенти ішли на практику саме туди, де є реальні вакансії і під час практики роботодавець зможе оцінити рівень кваліфікації студента та взяти його на роботу;

- звернути увагу на необхідність реформування вищої освіти (підвищити частку практичної освіти, держзамовлення робити виключно за потребами ринку, виховувати практичних фахівців);

-               стажування і практика під час навчання повинні бути не фіктивними, а реальними. ВНЗ повинні підсилити співпрацю з підприємствами, установами та організаціями стосовно проходження практики студентом. Крім того, важливо проконтролювати реалізацію законодавства, згідно якого стажування повинно зараховуватися до трудового стажу майбутнього учасника ринку праці.

 

Голова Закарпатської обласної організації партії «Фронт Змін» Мирослав Білецький привітав учасників “круглого столу” та побажав цікавих ідей у вирішенні порушеної проблеми. “Слушні пропозиції ми готові направити до групи спеціалістів партії “Фронт Змін”, які займаються питаннями освіти, і вони обов’язково будуть внесені на розгляд комітетів і до відповідних законопроектів Верховної Ради, - відзначив М.Білецький.

 

Прес-служба Закарпатської обласної організації

Політичної Партії “Фронт Змін”

 

Закарпатська обласна організація партії “Фронт Змін”, Закарпаття онлайн.Політичні партії
16 травня 2013р.

Теги: Микола Братасюк, Молодіжне крило, Фронт Змін

Коментарі

/ 4«Фронт Змін» об’єднався з «Батьківщиною» . Плани опозиції не змінилися.
/ 4Народний депутат України Валерій Лунченко проведе прийом громадян
/ 2Мирослав Білецький: “Під час прийняття важливих для громади рішень політичні амбіції потрібно залишати за межами сесійної зали”
/ 4“Фронт Змін” у Чопі спорядив дітей до літнього табору
/ 4“Фронт Змін” пропонує створити Погоджувальну раду при Закарпатській обласній раді
/ 4“Фронт Змін” допоміг вихованцям “Нової сім’ї” відпочити на басейнах
/ 4Жіноче крило Закарпатського “Фронту Змін” влаштувало свято для малечі
/ 4“Фронт Змін” дарував радість перечинським дітям
/ 3Завдяки поетапній ініціативі “Фронту Змін” Велятинська школа матиме їдальню
/ 4Перечинський “Фронт Змін” нагородив переможницю літературного конкурсу
/ 4Закарпатський “Фронт Змін” вітає всіх школярів із закінченням навчального року!
/ 4Закарпатська опозиція таки взяла участь у мітингу “Вставай, Україно!” в Києві
/ 4Керівник Закарпатського “Фронту Змін” привітав ювілярку зі 100-річчям
/ 4Закарпатські фронтовики вшанували пам’ять героїв Великої Вітчизняної війни
/ 4«Фронт Змін» взяв участь у розширеному засіданні Комісії з питань молодіжних ініціатив
/ 4Молодіжка «Фронту Змін» взяла участь в обговоренні проблем прав людини.
/ 4Хустські “фронтовики” чепурили місто
/ 1Валерій Лунченко допомагає Станіславу Кравчуку поїхати на Олімпіаду в Сочі
/ 2Молоді «фронтовики» обговорили законопроекти «Про вищу освіту»
/ 4Ужгородський міськрайонний суд скасував рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради щодо підняття ціни на проїзд у маршрутках
/ 4Опозиційна молодь обговорила проблему працевлаштування випускників
/ 2Валерій Лунченко відкинув звинувачення щодо “тушкування”
/ 4Молодіжне крило Політичної Партії «Фронт Змін» проведе круглий стіл з обговорення законопроектів «Про вищу освіту»
/ 3Богдан Кинів про заборону продажу алкоголю поблизу навчальних закладів
/ 4Закарпатці долучилися до акції опозиції в Києві “Вставай, Україно!”
» Всі записи