Олег Куцин звернувся до закарпатців з нагоди 70-річчя створення УПА

Олег Куцин звернувся до закарпатців з нагоди 70-річчя створення УПА

 

Шановні ветерани Української Повстанської Армії, Герої України!

Дорогі закарпатці!

 

День 14 жовтня знаменує створення УПА (Української Повстанської Армії), а в цьому році – 70-річчя. У святому обов’язку пом’янемо померлих героїв, які з 1942 року за рішенням політичного проводу ОУН під проводом Головнокомандуючого Романа Шухевича захищали мирне населення України від знущань Німецької та інших окупаційних влад.

Жахливі наслідки діяльності Радянської влади на Україні, голодомори, репресії, терор на Східній Україні з 1920 року по 1941 рік, масові вбивства, катування людей в тюрмах НКВД на Західній Україні у 1939 – 1941 роках, та нацистська політика Гітлера, остаточно озлобили людей проти Німеччини і Московського більшовизму.

Жорстокі та антилюдські політичні системи комуністичних та фашистських загарбників сприяли державницьким та патріотичним почуттям мирного населення, котре масово вливалося в ряди УПА. В 1944 р. УПА нараховувала сотні тисяч осіб. Саме УПА врятувала населення Західної України від масового терору і повного знищення комуністичним режимом, очолюваного Сталіним. УПА вела успішну, але кровопролитну війну із комуністичними загарбниками, співпрацюючи з підпільно організованою мережею ОУН (Організація Українських Націоналістів).

УПА – це широкомасштабний партизанський рух опору, який був дуже добре організованим, мобільним, скоординованим і представляв дійсно партизанську армію, відмінну від усіх інших, що діяли в період Другої Світової війни. УПА ніколи не отримувала міжнародної допомоги, зброю і амуніцію діставали в бою з нацистами і більшовиками. Українська Повстанська Армія була народною армією. Вона діяла в умовах бездержавності протягом багатьох років і повністю утримувалася народом.

В УПА були люди різних національностей: росіяни, вірмени, грузини, узбеки, азербайджанці, німці, італійці, євреї, татари... Вони вступали в УПА, протестуючи проти політичних режимів Німеччини і Росії. Каральні війська СССР жорстоко розправлялися із мирними людьми, котрі матеріально і морально підтримували борців за волю, а також із членами родин воїнів УПА. Найжорстокіші катування зазнавали родичі воїнів української армії, котрі боролися в підпіллі із більшовизмом, в тому числі і родичі головного командного складу УПА. Так, вся родина Романа Шухевича, дружина і малолітні діти, були арештовані, піддані фізичним і моральним катуванням, їх утримували як заручників.

Завдяки підтримці мирного населення та хорошій організаційній діяльності вищого командного складу, успішні бойові дії велися до початку 50-х років і були направлені виключно проти каральної системи СССР. 5 березня 1950 року ворожі спецслужби вистежили в с. Білогорща під Львовом Головнокомандуючого УПА Романа Шухевича (псевдонім Тарас Чупринко) з відділом особистої охорони. В нерівній битві з військами НКВД вони загинули як Герої.

Практично з початку 50-х років ОУН та УПА отримує завдання легалізуватися, щоб в майбутньому продовжити національно-визвольну боротьбу. Це рішення допомогло зберегти від повного знищення основні сили, які плекали ідею Української Державності протягом усього життя та передали її наступним поколінням. Як наслідок, у 1991 році постає Незалежна Українська Держава.

Свій останній військовий обов'язок воїни УПА виконували у жовтні 1956 року, коли сміливо боролися на кордоні з Угорщиною, допомагали Угорському антикомуністичному повстанню.

Ставлення до історії УПА в українському суспільстві впродовж років незалежності неоднозначне. Для одних воїни УПА – борці за незалежність, для інших – німецькі колаборанти, що ґрунтується на пропагандистських радянських міфах. І тому питання про офіційне визнання УПА воюючою стороною у Другій світової війні досі залишаються невирішеними. Всеукраїнське об’єднання «Свобода», наслідуючи героїчну боротьбу націоналістів за Українську державу, має намір у Верховній Раді поставити крапку в історичному минулому. «Наша рука не здригнеться…» визнати Героїв УПА борцями за волю незалежної України.

І нехай Господь укріпить народ мудрістю, а серця українських політиків наповнить любов’ю і відданістю українській справі – зберегти Україні волю і свободу. Саме нині затребувана оця безкомпромісна любов, яка вела вояків ОУН-УПА на Голгофу боротьби, муки й героїчну смерть в ім’я Української Держави.

Ця героїчна боротьба не оминула і наш край. Тисячі закарпатців у різний спосіб були задіяні в боротьбі УПА. Хтось воював із зброєю в руках, а хтось допомагав здійснювати розвідку, інші здійснювали пропагандистську роботу. Багато було таких, що допомагали харчами й одягом. Тільки через Ковнерівські процеси 1942 року пройшло понад 150 наших земляків-оунівців. Радянська та, у великій мірі сучасна історіографія, замовчувала і замовчує ці факти. Але ми не маємо права забувати про цю героїчну сторінку нашої спільної історії.

Нехай запанує нарешті на українській землі єдність, мир і спокій!

Слава Україні! Героям слава!

 

Олег Куцин,

голова Закарпатської обласної організації ВО «Свобода»,

кандидат у народні депутати по виборчому округу № 72

13 жовтня 2012р.

Теги:

Коментарі

за свободу 2012-10-17 / 14:20:52
"потрібно заборонити комуністичну ідеології як людоненависницьку та ввести кримінальну відповідальність за її пропаганду."

Підтримую, а Націоналістична ідеологія повинна бути прописана в Конституціїї України як ДЕРЖАВНА.
Всі без винятку повинні знати про Героїчні подвиги ОУН-УПА, а Героїв України повернути не тільки Бандері, ай дати низьці інших діячів й особливо відзначити Олега Дибу, який своєю натхненною працею стверджує Український Дух в Україні.

ДЕЯ 2012-10-17 / 10:44:08
У всіх країнах Єврозони знають, захоплюються, шанують героїчний подвиг величної армії нескорених і тільки Україна читає радянську історію де УПА висвітлене як "бандгрупировка". Тому намоє переконання визнати УПА воюючою стороною це занадто мало повинна бути державна програма з висвітлення їхньої діяльності усім прошаркам суспільства як соціальним так і віковим. Також виходячи з виходячи з того що у той період "творили" більшовики потрібно заборонити комуністичну ідеології як людоненависницьку та ввести кримінальну відповідальність за її пропаганду.

до олега 2012-10-15 / 12:43:59


Буду скаржитися Олегові, УПА, частина історії України і люде мають знати подробиці, а адміну "україносрач", цікаво.



Рекламуйте "русинство" на сайті Жаливи. Крапка. Адмін


до олега 2012-10-15 / 12:35:34


Чергова спроба ініціювання "україносрачу". Коментар видалено. Адмін


до історика 2012-10-14 / 15:50:57


Ви хочете розпочати черговий "україносрач"? Не вийде. Коментар видалено. Адмін


історик 2012-10-14 / 15:18:37
Були поляки. І євреї були. І,навіть, калмики.

для олега 2012-10-14 / 15:07:38
А чому в УПА не було поляків, чи були?


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи