Віктор Андрієнко «Прикро, що українця, якого знає увесь світ, в Україні знають одиниці»

Народний «довгоносик» України взявся за зйомки фільму про легендарного богатиря Івана Силу.

Віктор Андрієнко «Прикро, що українця, якого знає увесь світ, в Україні знають одиниці»

Український актор, телеведучий, продюсер, сценарист, режисер Віктор Андрієнко завершує останні приготування до зйомок дитячого фільму “Іван Сила”. Стрічка присвячена легендарному українському богатирю Іванові Фірцаку, якого у 1928 році визнали найсильнішою людиною планети. Сценарій майбутнього фільму отримав перше місце у конкурсі «Коронація слова-2012» як кращий кіносценарій для дітей. Детальніше про сюжет стрічки “Іван Сила”, бюджет та акторський склад кореспонденту “ВЗ” розповів Віктор Андрієнко (на фото).

– Написав сценарій на основі книги Олександра Гавроша “Ней­мовірні пригоди Івана Сили”, – розповів “ВЗ” Віктор Андрієнко. - Центральне місце у фільмі займає історія відомого українського богатиря Івана Фірцака. Прикро, що українця, якого знає увесь світ, в Україні знають одиниці. А він цвяхи гнув як пластилін і ланцюги рвав без зусиль. Потрібно популяризувати своїх героїв. Адже Івана Фірцака були раді бачити у найбільших цирках світу. Але він повернувся на Батьківщину. Постать Фірцака надзвичайно світла, він дивився на світ щирими, наче дитячими, очима. Завдяки своїй силі і доброті змінював світ на краще. Іван був сильний не лише фізично, а й духовно. На цьому і будуємо фільм. Люди, які спілкуються з Іваном Фірцаком, стають кращими. Один перестає красти, інший починає цінувати людські цінності, а не лише гроші. Граю у стрічці роль антипода Івана Фірцака. Впродовж усього фільму роблю йому всілякі капості. Проте у фіналі починаю розуміти свою провину і віддаю за Фірцака своє життя. Але у стрічці є й інші історії, це своєрідна матрьошка – декілька історій в одній. Закінчення фільму здивує, переверне уявлення глядачів.

– Але стрічка задумувалась як дитяче кіно...

– Зважаючи на те, що фільм справді дитячий, додав третю яскраву лінію. Всі подробиці побачите під час презентації стрічки.

– Чула, у фільмі беруть участь відомі спортсмени...

– Завдяки моїм друзям, Миколі Кобзову з його всесвітньо відомим цирком, спортсменам Дмитру Халаджі, Ігорю Вовчанчину і, безперечно, Василю Вірастюку, вдалось додати стрічці потужного звучання. Василь Вірастюк не міг не допомогти мені, адже його з Іваном Фірцаком багато пов’язує. Василь навіть позував для створення пам’ятника Фірцаку і відкривав цей монумент. Окрім цінних порад, Вірастюк допомагає підібрати сильних хлопців для роботи над стрічкою.

– Фільм фінансується з держбюд­жету?

– Мій кінопроект здобув довіру Міністерства культури України, тому з держбюджету виділили кошти на його фінансування. Це буде широкоформатний фільм з технічною базою світового рівня.

– Усю суму на зйомки фільму вам нададуть відразу чи тягнутимуть п’ять років, як це було з фільмом Михайла Іллєнка “ТойХтоПройшовКрізьВогонь”?

– Обіцяли, що проблем з цим не буде.

– Яким є бюджет стрічки?

– Чотирнадцять мільйонів гривень. Для історичного кіно це - мінімальна сума. Адже доводиться виходити за межі сучасної доби. Наприклад, коли зніматимемо цирк, доведеться показати його таким, яким він був у 1920-х роках. А це - відповідні декорації, костюми...

– Проект стовідсотково український?

– Так. Українськими є творці фільму, бюджет, акторський склад... До речі, акторський склад - надзвичайно яскравий: Віктор Андрієнко (сміється. - І. К.), Ольга Сумська, Василь Бендас, Олесь Заднiпровський, В’ячеслав Гіндін, Давид Бабаєв, не кажучи вже про чемпіона України з пауерліфтингу Дмитра Халад­жі, який грає головну роль.

– Чула, ви шукали акторів і у Львові?

– Знав, що у Львові є юні богатирі, тому подався на пошуки героїв у місто Лева.

– Коли і де відбуватимуться зйомки фільму?

– Зйомки відбуватимуться у серпні-вересні цього року. Локації розгорнемо на малій батьківщині Івана Фірцака - у селі Білках Закарпатської області, в Ужгороді, Чернівцях, Києві та, можливо, у Львові.

– Скільки часу піде на створення фільму “Іван Сила”?

– Поставили собі завдання зробити презентацію стрічки відразу після «апокаліпсису» 19 лютого наступного року. Адже саме 19 лютого цього року відбулась прем’єра попереднього стовідсотково українського фільму “ТойХтоПройшовКрізьВогонь”.

Віктор Андрієнко народився 1959 р. у Запоріжжі. Закінчив Київський театральний інститут ім. І. Карпенка-Карого. З 1978 р. почав працювати в кіно. Зіграв у більш ніж 100 кінокартинах та серіалах. Зірка “Шоу довгоносиків”. Працює у російській та українській версіях телепроекту «Большая разница».

Довідка

Іван Фірцак (Кротон-Фірцак) народився у селянській родині 28 липня 1899 р. у селі Білках Закарпатської області. У двадцять років подався на заробітки до Праги. Неймовірна фізична сила юнака швидко привернула до нього увагу. Став чемпіоном Чехословаччини з рукопашного бою й важкої атлетики. Згодом став артистом відомого празького «Герцферт-цирку», з яким побував у 64-х країнах світу — Угорщині, Болгарії, Греції, Румунії, Франції, Данії, Нідерландах, Польщі, Канаді, США... Фірцак, якого на афішах називали Іваном Силою, виходив на сцену перед великими аудиторіями у Відні, Берліні чи Вашингтоні і рвав залізні ланцюги, жонглював важкими предметами (гирі, кулі, штанги), лежав на розбитому склі, тримаючи на собі 500 кілограмів ваги, зубами тягнув вантажівки, гнув пальцями цвяхи, роблячи з них різні фігури, які роздавав глядачам. За його феноменальну силу, трюки, багато унікальних рекордів світова громадськість присвоїла Івану Фірцаку ім’я античного героя Кротона. 1928 р. його визнано найсильнішою людиною планети. Помер 10 листопада 1970 р. у рідному селі Білках.

Інна Корчук, газета "Високий Замок"

14 червня 2012р.

Теги: Фірцак, Кротон

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини