На Закарпатті презентували поштову листівку, присвячену Королевському Євангелію (ФОТО)

Масштабний захід відбувся у неділю, 3 червня, в селищі Королево на Виноградівщині. Минулорічної осені там встановили пам’ятний знак найдавнішій кириличній книзі Закарпаття – Королевському Євангелію. Тепер же унікальній реліквії присвятили видання поштової листівки та виставку частини художніх репродукцій книги, здійснених кафедрою дизайну Закарпатського художнього інституту.

На Закарпатті презентували поштову листівку, присвячену Королевському Євангелію (ФОТО)

Захід відбувся в актовому залі Королівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 за організації Виноградівської районної ради. Приїхала численна делегація високо посадовців, зокрема, голова Закарпатської обласної ради Іван Балога, депутати обласної ради Володимир Смоланка, Юдіта Петеї, Микола Вегеш, завідувач відділу Закарпатського краєзнавчого музею Йосип Кобаль тощо. Модератором офіційної частини виступив відомий королівчанин, поет і прозаїк Василь Густі.

Зустріч розпочали з перегляду фотослайдів про селище в рамках проекту «Виноградівщина – очима фотомитців». Відтак про цікаві сторінки історії Королівського Євангелія розповів Йосип Кобаль.

– У ті часи видання такої книги було дуже коштовним, – зазначив пан Кобаль. – За теперішніми мірками така книга вартувала б замовнику кілька десятків тисяч євро. Але, звісно, окрім матеріальної цінності, для сучасника вона має величезну моральну, духовну вагу. Таких реліквій на території всього колишнього Угорського королівства — одиниці.

Одарка Долгош, завідувач кафедри дизайну Закарпатського художнього інституту, представила десятки репродукцій аркушів Королевського Євангелія. Оздоблення аркушів здійснювалося пташиними перами з використанням природніх фарб і матеріалів, якими користувалися тогочасні книгописці.

– Окрім цього, Королевське Євангеліє уже є відтворене в електронному вигляді і ведуться перемовини щодо реставрації древньої книги фахівцями Центру реставрації при бібліотеці ім. Стефаника, – розповіла Одарка Долгош. – Проте варто більше розвивати туристичний потенціал цієї реліквії. У Виноградові є школа мистецтв – чому б не організувати творчі конкурси, майстер-класи шрифтового мистецтва.

Саму поштову листівку «Королевське Євангеліє 1401 року» презентував її автор Володимир Ньорба. На листівці зображена сама книга, а також руїни замку Нєлаб, де писав Євангеліє Станіслав Граматик, та пам’ятний знак, встановлений минуло річ. Листівка вийшла накладом 1000 примірників.

А в академіка Академії мистецтв України, художника Анатолія Гайдамаки народилася ідея побудувати музей Королевського Євангелія. Вельми амбіційні плани уже вилилися у комп’ютерний проект музею, також представлений учасникам заходу.

За словами Володимира Смоланки, хоч інтернетизація витісняє друковану продукцію, проте поштові листівки, які можна взяти в руку, подарувати друзям, матимуть особливу цінність.

На завершення виступив самодіяльний хор, усім присутнім роздали поштові листівки та запросили на фуршет, організований Іваном Балогою.

Цікаво, що захід, присвячний історичній та релігійній реліквії, відбувся у День Святої Трійці і на 750-му році першої згадки про селище Королево.

 
 
 
 
 
 
 

Василь Кіш, Голос Карпат

04 червня 2012р.

Теги: євангеліє, Королево

Коментарі

Микола Б. 2012-06-04 / 04:47:02
Дуже вітаю земляків з видатною культурологічною акцією, проведеною розумним районним керівництвом. Шкодую, що не зміг бути присутнім на цому заході. Впевнений, що дякуючи королевській листівці, скоро вся КУЛЬТУРНА Європа знатиме про Королево і Виноградівщину, про старовинну і духовну культуру нашого народу...

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини