ВАТ "Ужгородхліб" продовжує випікати хліб "без синтетики"

Щодоби від ВАТ «Ужгородхліб» до споживачів надходить близько 6—7 тонн хлібобулочних виробів. Не всім відомо, що хліб на підприємстві досі виробляють виключно з натуральної сировини й за традиційними технологіями, які були розроблені й вивчені НДІ та пройшли перевірку часом. На «хімічну спокусу» (консерванти, емульгатори, стабілізатори, хімічні добавки-розпушувачі) тут не купилися й продовжують тримати курс на використання виключно натуральної сировини. На «хлібну» тему ми поспілкувалися з заступником голови правління ВАТ «Ужгородхліб» Надією Финик.

ВАТ "Ужгородхліб" продовжує випікати хліб "без синтетики"— Надіє Миронівно, на жаль, ми поступово забуваємо про натуральні продукти, зокрема хліб. Виробник пропонує широкий асортимент апетитного та смачного хліба й ми не замислюємося, як його зроблено.

— Справжній, тобто класичний та корисний хліб вимагає дотримання певних традиційних технологій, скажімо, від початку замісу опари до випеченої паляниці має пройти до семи годин. Той хліб цінний, у якому відбулися мікробіологічні процеси й у процесі цього накопичилися натуральні смакові та ароматичні речовини. До рецептур простого або класичного хліба входять борошно пшеничне, житнє, вода, дріжджі, закваска, сіль. Такий хліб, як «Орільський», «Боздоський», «Дарницький», «Український», «Хотинський», можуть вживати і малюки, і люди похилого віку, бо він необхідний для організму. Покращені сорти хліба — це вироби, збагачені такими натуральними добавками, як цукор, олія, патока, солод, родзинки та прянощі (кмин, коріандр, льон, кунжут, аніс). Процес його виготовлення також довготривалий. Покращеними сортами хліба є «Особливий заварний», «Пікантний», хліб з кмином, хліб з льоном, «Ужанський», «Закарпатський».

— У мене є знайомі, які везуть родичам в Угорщину наш так званий «заварний» хліб, бо там замовляють «Бородинський»...

— Хліб особливий заварний — аналог добре відомому хлібу «Бородинський». Назва походить від того, що, згідно з технологією виготовлення, частина борошна заварюється з солодом. До складу цього хліба входить патока або цукор. Справжній заварний хліб не відрізняється великим об’ємом, має солодкуватий смак, своєрідний аромат, темну м’якушку, довго не черствіє. Такий хліб добре смакує до багатьох страв: до борщу, під ікру, і... навіть з медом.

— А хіба можна нині обійтися без хімічних розпушувачів, коли йдеться про випікання здоби?

— Ми продовжуємо виготовляти здобу з застосуванням цукру, молока, яєць, жирів, сиру, маку, повидла, масла, патоки та меду, без застосування штучних харчових добавок для посилення смаку, кольору й аромату, без консервантів, які подовжують термін реалізації, без емульгаторів та стабілізаторів, що покликані зберігати задану структуру. Як розпушувач у нас на підприємстві використовуються виключно дріжджі, які мають натуральну основу.

— Надіє Миронівно, як можна пояснити офіційну статистику, згідно з якою Ужгород споживає за добу аж... 35 грамів хліба у розрахунку на кожного мешканця?

— Гадаю, через те, що хліб, вироблений приватниками, надходить без обліку та звіту, а тому й виходить, що ми споживаємо хліба майже... як у блокадному Ленінграді, хоча це аж ніяк не відповідає дійсності! А згідно з перевіркою Антимонопольного комітету, наше підприємство визнане монополістом за щодобовою реалізацією всього 6 —7 тонн, що є небагато. Насправді супермаркети й міні-пекарні виробляють десь близько 3 / 4 від усього хліба, який випікають у місті.

— Пригадується, кілька років тому міні-пекарні на якийсь час припинили роботу, й в Ужгороді був ажіотаж з хлібом.

— Тоді на ВАТ «Ужгородхліб», щоб забезпечити потреби на ринку хлібобулочних виробів, ми випікали хліба втричі більше, ніж звичайно. Велику відповідальність з забезпечення людей хлібом підприємство взяло на себе також під час повені 1998-го року. Хліб складали в мішки і вертольотом відправляли в Рахів, Виноградів, відвозили своїми хлібними машинами на Мукачівщину. Хліб реалізовувався також як безкоштовний. На відміну від приватників не ставили питання спершу про оплату, а потім про забезпечення продукцією, а давали людям хліб, а вже потім визначалися з купівельною спроможністю.

— Відомо, що хліб може «хворіти» на картопляну паличку, а це також небезпечно для здоров’я людей.

— У нас на підприємстві над цим працює контрольно-виробнича лабораторія, яка відстежує технологічні параметри приготування хліба: кислотність опари, кислотність тіста, кислотність тіста, кислотність готової продукції, обробляється тара з-під хліба тощо. Споживачам, які виявили такий хліб, я би порадила після того, як хліб викинуть, місце, де він зберігався, обов’язково протерти 3-процентним розчином оцтової кислоти, зберігати за можливості у прохолодному місці або ж унизу в холодильнику.

— Який асортимент продукції виробляється на «Ужгородхлібі»?

— З огляду на смаки й уподобання ужгородців, а також мешканців області ми пропонуємо до 60 найменувань хлібобулочних виробів, у тому числі близько 20 найменувань булочних виробів. У асортименті нашої продукції важливе місце займають так звані дієтичні сорти хліба, які рекомендуються хворим на цукровий діабет, атеросклероз, людям із захворюваннями нирок, печінки, шлунково-кишкового тракту. До рецептур таких сортів входять висівки, клейковина, мука кукурудзяна, рослинні жири. Особливу увагу приділяємо технології та якості таких виробів.

— А де можна придбати хліб «без синтетики» від ВАТ «Ужгородхліб»?

— Ми маємо фірмову торгову мережу, до якої входять 6 магазинів та 14 стаціонарних кіосків, через які реалізовується 50 відсотків продукції, та ще 50 беруть приватні підприємці, дитячі садки та школи, військова частина, супермаркети. Хотілося б мати більше підтримки з боку міської влади щодо розширення реалізації нашої продукції.
Людмила Сушко, РІО
01 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

11:16
/ 14
На Тячівщині виробник меблів планує залучити 160 працівників із Бангладеш
11:26
Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) вирішила підтримувати малих виробників вина Одеської та Закарпатської областей
18:05
/ 1
Торік на Закарпатті функціонувало 48,8 тис. суб’єктів господарювання, з яких 5,7 тис. – підприємств-юридичних осіб, 43,1 тис. – фізичних осіб-підприємців
00:07
/ 2
Кабмін зареєстрував новий індустріальний парк "Мужай" на території Берегівської громади
16:50
/ 59
НБУ визнав закарпатський "Комінвестбанк" банкрутом
14:26
/ 1
Цьогоріч на Закарпатті за 11 місяців сплатили туристичного збору на 4,2% більше, ніж торік
17:30
За січень–вересень 2024-го на Закарпатті коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 0,93
17:38
У пункті пропуску "Лужанка – Берегшурань" запустили оформлення вантажівок
17:20
/ 6
Євроколію на ділянці "Чоп-Ужгород" не зможуть побудувати до кінця року
16:32
/ 1
У Франції відкрили перше у світі індустріальне виробництво целюлози з опалого листя на основі стартапу закарпатця Валентина Фречки
01:03
/ 8
На Закарпатті наразі перебуває 40% усього релокованого бізнесу України
20:35
На третій рік війни об'єми будівництва в Ужгороді майже втричі перевищили довоєнні показники – ЛУН
22:24
Зміни в митному законодавстві ЄС спричинили черги вантажівок перед КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород"
23:35
/ 1
Пов'язана із львівським бізнесменом фірма купила ще один дозвіл на видобуток мінеральної води на Закарпатті
11:11
/ 3
Посуха знищила більшу частину врожаю хурми на Закарпатті
22:05
Торік з прибутками спрацювали 73% підприємств Закарпаття
11:19
АРМА оголосила конкурс на управління ключовим логістичним комплексом Закарпаття "Термінал Карпати"
15:47
/ 2
Завершення будівництва євроколії на ділянці Чоп—Ужгород заплановано на 2025 рік
11:31
/ 1
На аукціонах "Земельного банку" за суборенду землі на Закарпатті ціна за гектар сягла майже 10 000 грн
00:59
/ 3
Підняття мінімальних роздрібних цін на вино стане подарунком для продавців "лівого" вина – Гарновдій
14:59
/ 3
Триває активна фаза будівництва євроколії між Чопом та Ужгородом – "Укрзалізниця"
11:13
Через закарпатську митницю найбільше експортують зерно та деревину, а імпортують - легковики та вантажівки
15:01
Цьогоріч на Закарпатській митниці найбільше податків сплачено за ввезення автомобілів, моніторів і проєкторів, телефонів та водонагрівачів
13:47
/ 1
Індустріальний парк на Берегівщині, один з трьох в Україні, отримає державні 148 млн грн на будівництво залізничних колій та електричної інфраструктури
16:31
З початку року на Закарпатті ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 3,3%
» Всі новини