Чверть акцій Берегівського радіозаводу викупили сингапурці

Інвестиційна група Dragon Capital Томаша Фіали позбулася майже від чверті акцій основного українського виробника електротехнічної продукції – Берегівського радіозаводу. Його співвласником став сингапурський холдинг Flextronics International, що входить до числа найбільших у світі контрактних збирачів електроніки. Далі азіати можуть увійти до складу співвласників ще одного заводу в Закарпатській області – мукачівського "Точприладу", для якого Flextronics також є ключовим замовником.

Чверть акцій Берегівського радіозаводу викупили сингапурці

Про те, що кіпрська компанія Flextronics Cyprus Limited стала співвласником ПАТ "Берегівський радіозавод" (Закарпатська область), стало відомо в середині квітня. У її власність перейшло 24,86% акцій підприємства.

Цей пакет був викуплений в офшорної компанії Sherborne Invest Limited (Британські Віргінські острови), близької до інвестиційної групи Dragon Capital. Структура Томаша Фіали не вийшла повністю з капіталу закарпатського підприємства.

Під її контролем залишилося близько 50% акцій (вони оформлені на компанію DRGN Limited, Coch Investments Limited і "Драгон Капітал").

Представники "драконів" не коментують продаж майже чверті акцій Берегівського радіозаводу. Втім, ця угода виглядає логічною, враховуючи профіль діяльності материнської структури Flextronics Cyprus Limited – сингапурського холдингу Flextronics.

Він є великим контрактним виробником електроніки, володіючи 130 складальними площадками по всьому світу. У число клієнтів Flextronics входять такі гранди, як американська корпорація Microsoft, для якої Flextronics збирає ігрові приставки Xbox, і південнокорейська LG, за замовленням якої він випускає LCD-телевізори.

Не обійшли увагою сингапурці і країни пострадянського простору. У 2008 р. вони домовилися про купівлю у фінської Elcoteq заводу з виробництва електроніки в Санкт-Петербурзі, проте через початок кризи угоду скасували.

Аналогічні неприємності спостерігалися і в Україні. Ще в 2002 році Flextronics зареєструвала в нашій країні ТОВ "Завод Флекстронікс" і почала будувати у спеціальній економічній зоні "Закарпаття" підприємство з виробництва комплектуючих для побутової та офісної техніки вартістю 21 млн євро. Однак цей проект так і не був завершений – Flextronics законсервувала підприємство через економічний спад в 2008 р.

У 2010 р. компанія знову вирішила повернутися до будівництва заводу, в який вже було вкладено близько 7 млн ​​євро. Проте вона так і не просунулася в цьому починанні, зацікавившись Берегівським радіозаводом.

Співпраця з ним було розпочато сінгапурцями ще в 2000 р. з малого – випуску електронних плат. Потім додалося виготовлення принтерів і сканерів, випуск електронних плат для побутових пилососів-роботів для шведської фірми Electrolux, кабельних джгутів для Ford і комплектуючих для принтерів Epson.

В результаті на сьогоднішній день Flextronics забезпечує майже 100% виручки радіозаводу в Берегові, що склала в 2010 р. майже 60 млн грн. (збитки підприємства, що працює за давальницькою схемою, за цей же період сягли 7,7 млн ​​грн.).

Не виключено, що незабаром зміниться склад власників ще одного підприємства Закарпатської області – ВАТ "Мукачівський завод "Точприлад".

Він також виробляє технологічну продукцію (динаміки для мобільних телефонів, трансформатори для зарядних пристроїв, кабелі для комунікаційних систем) за контрактами з найбільшими світовими виробниками і збирачами електроніки. Серед них, крім Flextronics, фігурують такі відомі концерни як Philips, Nokia і Motorola.

Насьогодні Dragon Capital належить близько 35% акцій ВАТ, а ще 50% контролює група "Фінанси і Кредит" Костянтина Жеваго. І з урахуванням того, що компанія Томаша Фіали вже знайшла спільну мову з Flextronics, є підстави вважати, що сингапурська компанія незабаром стане партнером "драконів" і на цьому підприємстві.

23 квітня 2012р.

Теги: Flextronics, радіозавод, Точприлад

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини