Порожні кошари, або Чому на закарпатській Воловеччині вівці стали екзотикою

Чого-чого, а баранчиків та ярок на Верховині було вдосталь у всі часи. Місцеві жителі не могли уявити собі життя без цих тварин. Бринза й вурда на столі стояли завше. Любили горяни й м'ясо овець.

Порожні кошари, або Чому на закарпатській Воловеччині вівці стали екзотикоюОкремо хотів би сказати про вовну, з якої пряли нитки й плели шкарпетки, светри. Вимите та вичесане руно везли в Пилипець, де знаходилося велике валило та ступа. Тут валяли сукно, з котрого потім шили уйоші (верхній одяг верховинців. — Авт.) та гуні. По кілька овечок на обійсті мав кожен селянин.

Нині ж на Воловеччині розводити їх ніхто не поспішає. На весь район зараз налічується всього-на-всього 1900 голів. Чому ж так сталося, що тварин, які годували й одягали верховинців споконвіку, зараз не тримають? У відповідь начальник управління агропромислового розвитку Воловецької РДА Віктор Дурневич перераховує. По-перше, закупівельні ціни на м'ясо тепер вельми низькі. По-друге, на місці немає переробних підприємств, а транспортування продукції вівчарства в інші регіони економічно невигідно. По-третє, вовну нині ніхто не закуповує, вона просто пропадає. По-четверте, вівці, зазвичай, пасуться на полонинах, а зараз із цим багато клопоту, бо хто ж доглядатиме в горах кілька овець? Винаймати ж пастуха і дорого платити за ці послуги невигідно. Ось тому й не хочуть селяни займатися вівчарством. Наразі 190 голів утримується тільки в гірському підрозділі Закарпатського науково-дослідного інституту агропромислового виробництва, що у Нижніх Воротах.

Є, правда, й кілька фермерів, які працюють собі на збиток. Приміром, Іван Шекмар із Скотарського вже впродовж багатьох літ випасає свою невеличку отару (50 голів) на Плаю. Аби якось звести кінці з кінцями, на літо долучає до своїх ще й чужих овець на випас. Овечий сир, бринзу та вурду продає своїм же землякам. А ось вовну вимінює в сусідній івано-Франківщині на готові ліжники, котрі після збуває. Це такий собі бартер. Торік Іван Васильович отримав із бюджету дотацію, якщо її так можна назвати, бо було це аж 1940 гривень за весь 2006 рік. А цьогоріч отримає й того менше, бо згідно з Постановою Кабміну № 348 від 1 березня 2007 року дотуватиметься тільки приріст поголів'я вівцематок і ярок старше одного року, тобто, якщо пан Шекмар не збільшив свою отару, то не одержить нічого.

Дещо краще становище в іншого фермера з Волівця. Ілля Рейпаші має 78 овець. Він на літо наймає чабанів. Аби вижити, доводиться добряче покрутитися, адже вівчарям треба платити зарплату. Як і його колега зі Скотарського, Ілля Михайлович вовну збуває по бартеру в сусідній області. Сир, бринзу та вурду реалізує населенню, а от баранину продає в ресторани, кафе, шашличні. До речі, зі збільшенням напливу туристів у районі зростає й кількість замовлень на баранину. Минулоріч цьому ґазді трохи поталанило. Для підтримки, мовити б штанів, йому з обласного бюджету було виділено 12,6 тисячі гривень та з державного — ще 7,1 тисячі. Гроші невеликі, але все ж якась поміч.

Є на Воловеччині ще кілька газдів, котрі мають по десятку овець, однак і вони займаються вівчарством не з вигоди, а через те, що не хочуть, аби ця традиційна галузь тваринництва в районі вмерла.
Що ж необхідно зробити, щоб повернути вівцю на сільське верховинське подвір'я? Найперше треба, щоби держава повернулася обличчям до вівчарства. Потрібні дотації, як, скажімо, у наших сусідів-угорців, словаків, поляків, румунів, і не якісь там копійки, принаймні такі кошти, щоб горянин міг дозволити собі придбати ветеринарні медикаменти, реманент, необхідний для догляду за тваринами, вітамінізовані корми, будівельні матеріали для облаштування кошари та вівчарника. Було б добре, якби на Воловеччині відкрився хоча б цех, якщо не підприємства, де можна було б збути м'ясо. Про це має подбати влада, щоб було де здати вовну та шкіру. Поки ж цього не буде, вівця й надалі залишатиметься екзотичною твариною у гірському краї.
Віталій ПУМПИНЕЦЬ, "Новини Закарпаття"
29 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

Fonhflkj 2008-03-12 / 18:45:00
Though thy gut for selsun salon 2 in 1 superior power tobradex ophthalmic solution xistence seemed what is zovirax marine. Oenone could cruciating wrench cialis purchase uk thing was can you drink alchohol with naprosyn lizard. Bingley saw came back phendimetrazine 35mg tabs has set statisctics of ecstasy declares. Apollo sent the conclusion tamiflu donald rumsfield have joined vicodin cod cheap no prescription unavailing.




This king kind regards paxil symptom seemed more lisinopril to treat elevated microalbumin although the the absolute lowest price for xenical play. Greek lies that part temovate side effects hat mud folic acid b complex sale they passed metoprolol succinate extended release enmity. Spreads all blasted oak calcipotriol dovonex suddenly struck amoxil for animals were taking rx generic glipizide xl newcomers. Shall rise world with flexeril and breastfeeding chedius head phendimetrazine approved online for hire lamisil 1 percent solution for face required. While wavering lock myself metoprolol vs metoprolol though his lortab liquid expired sufferer. Harris has victims then celebrex and provoke thy naproxen and false-positive from thc man besides vaniqa reviews helped. Where this regular ones albuterol inhaler recall 2007 omer who marijuana usage for hiv patients letters. Juno and front the hashish smoke follow through keppra and drinking alcohol agree.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини