Соціально-економічне становище Закарпаття через люстро статистики

За січень-квітень поточного року обсяг виробництва промислової продукції порівняно з відпо-відним періодом минулого року зріс на 35,5%. Зростання забезпечено підприємствами за більшістю основних видів промислової діяльності, крім підприємств добувної промисловості, текстильного виробництва; виробництва одягу, хутра та виробів з хутра, целюлозно-паперового виробництва; видавничої діяльності та виробництва готових металевих виробів. Обсяги продукції збільшили промислові підприємства усіх адміністративно-територіальних одиниць, окрім м.Чоп, Берегівського, Міжгірського та Тячівського районів.

В аграрному секторі за сумою всіх категорій господарств зросло виробництво м'яса, збільшено чисельність поголів'я свиней, овець та кіз. У цьому році порівняно з відповідною датою минулого року збільшено площі посіву ярих культур.
Зросли на 7,3% обсяги інвестицій в основний капітал і склали за І квартал 375,5 млн. гри.
Обсяг будівельних робіт за січень-квітень склав 95,8 млн. грн., що на 3,8% більше порівняно з показниками відповідного періоду минулого року.
Всіма видами транспорту на четвертину збільшено обсяги вантажних перевезень, пасажирських - на 4,5% за рахунок підприємців-фізичних осіб.

За січень-березень поточного року порівняно з відповідним періодом минулого року зросли обсяги зовнішньої торгівлі товарів і послуг, експорт збільшено на 68,3%, імпорт - на 79,6%.

Зросла заробітна плата. За І квартал середньомісячна заробітна плата склала 922 грн., що на 22,4% перевищує її розмір за відповідний період минулого року; у 2,3 раза — законодавчо встановлену мінімальну заробітну плату; в 1,8 раза — прожитковий мінімум для працездатної особи.
Зросли надходження до Зведеного бюджету області і склали на 1 квітня 503,7'млн. грн. Збільшено кредити банківських установ, у тому числі надані в іноземній валюті.

В економіці за І квартал в загаль-ному отримано прибутковий фінансовий результат до оподаткування у сумі 67,6 млн. грн. У тому числі за більшістю видів еко-номічної діяльності, крім суб'єктів, що займаються операціями з нерухомим майном, орендою, інжинірингом та наданням послуг підприємцям, охорони здоров'я та надання соціальної допомоги, з надання комунальних та індивідуальних послуг; діяльності у сфері культури та спорту.

З початку року в області склався нижчий від показника по країні рівень інфляції.
За показниками в районах і містах, за винятком м.Чоп, Виноградівського, Тячівського та Ужгородського районів, покращено розрахунки за житлово-комунальні послуги. Рівень сплати порівняно з даними за І квартал минулого року зріс на 3,5 відсоткові пункти.

Природний приріст населення склався у м.Чоп, Міжгірському, Рахівському та Тячівському районах. Рівень народжуваності є одним із найвищих серед регіонів країни.

Міграційний приріст населення мав місце у м.Чоп, Виноградівсь-кому, Воловецькому, Свалявсько-му та Ужгородському радонах.

До недоліків в економіці області слід віднести те, що за січень-квітень 117 промисловими підприємствами, тобто кожним третім, скорочено обсяги виробництва. Далі не працювали 24 підприємства.

За квітень порівняно з березнем скорочено виробництво у всіх адміністративно-територіальних одиницях, окрім м.Чоп, Великоберезнянського та Мукачівського районів. Серед непрацюючих у квітні 4 підприємства Виноградівського, 3 - Мукачівського, по 2 — міст Ужгород і Мука-чево, Берегівського, Рахівського та Тячівського, по одному - міст Берегово і Хуст, Іршавського, Міжгірського, Свалявського, Ужгородського та Хустського районів.

Промисловими підприємствами знижено виробництво інноваційної продукції, питома вага якої склала 2,1% із загального обсягу реалізованої продукції, що менше, ніж за відповідний період минулого року на 0,2 відсоткові пункти.

Порівняно з даними на початок року зросла взаємозаборгованість суб'єктів господарювання, при цьому кредиторська заборгованість на третину перевищує суму дебіторської. У загальній сумі кредиторської та дебіторської заборгованості 12,2-13% складають прострочені платежі.

Порівняно з відповідним періодом минулого року зросла до 25,8% питома вага збиткових підприємств.
Сільськогосподарські підприємства скоротили поголів'я великої рогатої худоби, корів, птиці, зменшили обсяги виробництва молока.

Обсяги будівельних робіт порівняно з минулорічним періодом зменшено у районах та містах, окрім м.Ужгород, м.Берегово, Іршавського, Міжгірського
та Рахівського районів. У І кварталі поточного року, порівняно з відповідним періодом минулого року, зменшено на 3,2% загальну площу введеного житла.

Залишається від'ємним і склало 87,4 млн. дол.США сальдо зовнішньої торгівлі товарами.
Коефіцієнт покриття імпорту експортом склав 0,72 проти 0,77 у відповідному періоді минулого року. В імпорті товарів переважають комплектуючі вироби, текстиль, в експорті — вироби з них та деревина і вироби з неї.

Залишається високою - від 705 до 1419 грн. — диференціація рівня заробітної плати серед районів і міст. Найнижчою є оплата праці працівників в Іршавському, Берегівському та Тячівському районах. Заборгованість заробітної плати економічно активних підприємств склала 1729,8 тис. грн. Найбільша частка невиплаченої заробітної плати припадає на суб'єкти Свалявського, Тячівського, Мукачівського, Виноградівського районів та міста Ужгород.

Станом на 1 квітня чисельність наявного населення області склала 1243,0 тис. чоловік.
Головне управління статистики у Закарпатській області
29 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини