Сьогодні — День прикордонника України

На сьогоднішній день кордони України є найбільш протяжними у Європі — це майже 7 тисяч кілометрів, і через більше 200 пунктів пропуску державний кордон щодня перетинають сотні тисяч громадян з усього світу.

Сьогодні — День прикордонника УкраїниНачебто і небагато часу пройшло з того моменту, коли Україна в 1991 році проголосила незалежність і, переборюючи неймовірно важкі економічні і соціальні проблеми, почала облаштовувати свої державні кордони, але це, навіть для сучасників, вже далека історія.

Коли людина приходить вперше на кордон, вона побачить тишу та спокій. Однак важко буде повірити цій людині, що за зовнішнім спокоєм ховається нелегка і дуже неспокійна праця прикордонників, покликаних за обов'язком служби і велінням душі забезпечувати недоторканість державного кордону України.

Історія становлення державного кордону України починається з 1991-го — початку 1992 року - коли створюються Прикордонні війська України і починається організація охорони державного кордону на ділянках зовнішнього кордону колишнього СРСР. 12 січня 1992 року перші військовослужбовці Прикордонних військ присягають на вірність народові України і стали на захист суверенітету молодої держави.

— З березня 1992-го і до кінця 1993 року — по всьому периметру території України, а це майже 7 000 км, виставляються прикордонні підрозділи, розгортаються та формуються нові з'єднання і частини,' які організовують прикордонний контроль на кордоні з Молдовою, Росією, Білоруссю. Вже тоді Україна чітко висловлює свою принципову позицію: немає „зовнішніх" і „внутрішніх" кордонів СНД, а є державні кордони з відповідним статусом.

— У 1993 році за рахунок додаткової чисельності виставляється на охорону кордону 10 нових загонів прикордонного контролю у складі 120 застав прикордонного контролю і 119 пунктів пропуску через кордон. В цьому ж році з метою підготовки власних кадрів у Хмельницькому створено Інститут Прикордонних військ України. З квітня 1993 року взято під контроль всі аеропорти держави, які мали міжнародні шляхи сполучення.

— У 1998 році було започатковано процес делімітації ( визначення кордонів на карті) сухопутної ділянки державного кордону між Україною і Російською Федерацією, в цьому ж році завершується делімітація кордону з Республікою Білорусь та Республікою Молдовою.

— В січні 2003 року в пункті пропуску "Мамалига"( Україна) — „Крива" (Республіка Молдова) відбувається підписання Положення про демаркацію кордону між двома країнами та відкриття першого демаркаційного знака. І цього ж історичного дня підписується Договір між Україною і Російською Федерацією про українсько-російський державний кордон.

— 1 серпня 2003 року створюється Державна прикордонна служба України. Цей новий правоохоронний орган спеціального призначення стає правонаступником прикордонних військ, які існували майже 80 років.

Як зазначає голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник Микола Литвин, «цей перехід став знаковою подією. У світі створюються нові стандарти і, щонайменше, нерозумно не рахуватися з вимогами того політичного, соціального, інформаційного простору, у якому зараз знаходиться Україна. Тому перетворення прикордонних військ у Державну прикордонну службу — це такий же природний і прогресивний етап розвитку, яким на початку минулого століття було їхнє створення на базі імператорського Окремого корпусу прикордонної варти».

Щоб надійно протистояти злочинним проявам на кордоні, сьогодні вже недостатньо одних солдатів з собаками, потрібні найсучасніша техніка, висококласні правознавці й оперативники.
На сьогоднішній день відбувається реформування Держприкордонслуж-би, спрямоване на створення сучасної прикордонної служби європейського типу, яке визначено в "Концепції розвитку Держприкордонслужби на період до 2015 року".

1-й етап реформування здійснюватиметься у 2006-2008 роках — на якому основними завданнями є започаткування реформування прикордонних комендатур, застав, КПП і відділень прикордонного контролю у підрозділи нового типу — відділи прикордонної служби. Якщо раніше прикордонна застава відповідала за охорону тільки «зеленого кордону», а пункти пропуску, за здійснення прикордонного контролю, то зараз такого розділення не буде. Новий підрозділ, відділ прикордонної служби, буде одночасно відповідати за охорону «зеленого кордону», здійснення прикордонного контролю, пропуск осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна.

2-й етап здійснюватиметься у 2009-2012 роках — на якому буде завершення формування нових відділів прикордонної служби по всьому периметру кордону. Перехід до 2010 року на комплектування Держприкор-донслужби військовослужбовцями на контрактній основі. Впровадження в Академії Держприкордонслужби ім.. Б. Хмельницького, для професійної підготовки персоналу прикордонної служби, передових європейських технологій освіти відповідно до Болонської декларації.

3-й етап здійснюватиметься у 2013-2015 роках — це повне завершення створення сучасної системи охорони державного кордону європейського типу.
Проводячи реформу Прикордонних військ та Держприкордонслужби, безумовно, неможливо забути або поміняти славні традиції прикордонних військ.

Від минулого неможливо відмежуватися. Навпаки на сьогоднішній день основним завданням є зберігати та розвивати традиції своїх попередників, а це - іменні прикордонні застави, ради ветеранів, загони юних друзів прикордонників і багато іншого, що сприяє вихованню патріотизму у громадян, що зможе повернути колишню повагу до людей у зелених кашкетах і зробити з них справжню еліту нашого суспільства.

Яскравим взірцем історії як Прикордонних військ СРСР, так і України, є Мукачівський ордена Бойового Червоного Прапора прикордонний загін, який до 1991 року охороняв кордони СРСР, а з 1991 року кордони України одночасно з чотирма.країнами — Польщею ( 32,6 км ), Словаччиною ( 97,6 км ), Угорщиною (133,1 км ) та Румунією ( 203, 9 км ). А це 166.3 км гірських ділянок кордону; 189.1 км річкових; 111.8 км рівнинних.

Історія загону бере свій початок 3 25 квітня 1944 року, коли в м. Баку розпорядженням НКВС СРСР на базі 4 прикордонних загонів прикордонної частини Азербайджанського прикордонного округу формується окремий прикордонний загін. Помінявши багато місць дислокації, Молдавський прикордонний округ, місто Івано-Франківськ, Польща, 1 серпня 1945 року прикордонному загону доручають охорону державного кордону з Польщею та Чехословаччиною. Загін розміщується в обласному центрі Закарпаття - м.Ужгород у складі Закарпатського прикордонного округу, до якого входило ще 3 прикордонні загони.
З 1953 року після розформування Закарпатського прикордонного округу на Закарпатті одночасно державний кордон з чотирма державами охороняв - Мукачівський прикордонний загін, до складу якого входило 32 прикордонні застави.

Вже з 1992 починаються затримання незаконних мігрантів при спробі порушення кордону.
Затримання незаконних мігрантів підрозділами Мукачівського прикордонного загону:

В 1992 році — 383 чол.
1993 році — 381 чол.
1994 році — 411 чол.
1995 році — 631 чол.
1996 році — 1133 чол.
1997 році — 2299 чол.
1998 році — 3557 чол.
1999 році — 7724 чол. !!!
2000 році — 4039 чол.
2001 році — 2626 чол.
2002 році — 1260 чол.
2003 році — 1355 чол.
2004 році — 211 чол.
2005 році — 240 чол.
2006 році — 240 чол.
2007 році за майже 5 місяців — 45 чол.

В 1998 році, зважаючи на велику навалу нелегальних мігрантів, на території управління Мукачівського загону створюють перший в Україні табір тимчасового утримання нелегалів, а в 2002 році створюється в Мукачівському районі найбільший в Україні пункт тимчасового утримання незаконних мігрантів та осіб без громадянства „Павшино", яким дотепер опікується Мукачівський прикордонний загін.

З 1 серпня 2003 року розпочинається реформа Прикордонних військ України. До новосформованого Чопського прикордонного загону було передано прикордонні комендатури "Великий Березний" та "Ужгород".

В свою чергу до складу Мукачівського прикордонного загону ввійшли відділення прикордонного контролю: "Косино", "Лужанка", "Вилок", "Дяково", "Тересва", "Ділове".

Загальна протяжність кордонів, які починає охороняти загін, скорочується до 316,2 км. Це 112,3 км з Угорщиною та 203,9 км з Румунією.
Відповідно протяжність рівнинних ділянок становить 121 км, річкових 120 км, гірських 75,2 км.
З 2004 року підрозділи Мукачівського прикордонного загону переважно затримують товари, приховані від прикордонно-митного контролю. В 2004 році — на суму 6 млн. 134 тис. грн., в 2005 — на суму 9 млн. 122 тис. грн„ в 2006 — на суму 4 млн. 645 тис. грн., в 2007 — за майже 5 місяців на суму 2 млн. 889 тис. грн.

Враховуючи вищевказані показники та історичний шлях Мукачівського загону — Закарпаттю є чим пишатися. Мукачівський прикордонний загін є обличчям нашої держави на кордонах з європейськими державами.

День прикордонника — символ героїчного служіння Вітчизні і глибокої поваги українського народу до захисників державних рубежів. Охоронці рубежів у всі часи з честю несли нелегку службу та самовіддано боролися за свободу і незалежність Батьківщини, демонструючи зразки доблесті та мужності.

З урахуванням реалій сьогодення суттєво зростає роль Держприкордонслужби як важливого інституту національної безпеки держави, гаранта надійного заслону нелегальній міграції, контрабанді та іншій протиправній діяльності на державному кордоні.
В цей святковий день бажаємо всім, хто причетний до прикордонної служби, міцного здоров'я, щастя й добробуту, нових здобутків у виконанні почесних завдань.
Едуард СТЕБЛЮК
28 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини