До сторіччя Г.Глюка на Закарпатті організують ряд мистецьких атракцій

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, присвячене відзначенню 100-річчя з дня народження одного із найталановитіших представників закарпатського живопису — Гаврила Глюка.

До сторіччя Г.Глюка на Закарпатті організують ряд мистецьких атракцій

«Низка святкових урочистостей з приводу ювілеїв видатних земляків, які були у 2011 році, продовжаться і цьогоріч. Закарпатський художній музей святкування 100-річчя від дня народження заслуженого діяча мистецтв України Гаврила Глюка розпочинає у травні, – розповіла заступник директора з наукової роботи Закарпатського обласного художнього музею ім. Й. Бокшая Людмила Біксей. Саме на 18 травня, в Міжнародний день музеїв, ми призначили відкриття ювілейної ретроспективної виставки творів митця». «Ретроспективна», бо покажуть від ранніх творів, які зберігаються у колекції обласного музею, і до полотен, які були створені художником наприкінці життя. Буде представлено живопис, графіку, яка часто стає матеріалом в підмогу глядачеві, бо за допомогою саме графіки можна зрозуміти, як художник створював картини, - каже фахівець. «Глюк чудовий портретист. Його унікальна майстерність – це передати настрій, характер, зовнішність людини», – зазначила Л. Біксей.

Експерти стверджують, що в Україні є надзвичайно великий інтерес до постаті художника, якого вважають представником саме закарпатської школи живопису, хоча народився він на території сучасної Румунії (у той час – Австро-Угорщини).  

Дочка художника Валентина Александрова зазначила, що відзначення ювілею підтримують управління культури Закарпатської ОДА, Меморіальна кімната-музей ім. Г.Глюка, Благодійний фонд ім. Г.Глюка, кафедра туризму УжНУ. «У нас є план святкування, який ще може коригуватися, але основними заходами стануть: виготовлення презентаційного буклету, кулінарна анімація «Шоколадний Глюк» від Валентина Штефаньо, створення короткометражного фільму по місцях життєвого шляху Гаврила Глюка, відкриття пам’ятника Г.Глюку архітектора М.Колодка, презентація туристичного мистецького маршруту Закарпаття через призму творчості Глюка. Також буде проведений пленер за участю сучасних художників по місцях творчості Глюка. Плануємо залучитися співпрацею з румунським містом Сігет, де мій батько народився і після армії працював».

Пані Валентина озвучила цікаві факти життєвого і творчого шляху художника, розповіла про Глюка не лише як про митця, а й про те, якою він був людиною, батьком. Повідомила, що він готувався стати скульптором, а так склалася доля, що є визначним художником.

Вже видано об’ємний альбом творів Гаврила Глюка, підготовлений донькою художника та київським мистецтвознавцем Олександром Брейом, також є книжечка по графіці митця.

Про Гаврила Глюка знають не тільки в України, а й за її межами. Його роботи представлені у знаменитих музеях, галереях світу: Київський національний музей має 34 роботи, Третьяковська галерея – шість, Пушкінський музей – три.

Закарпатський художній музей загалом представить на виставці більше 70 творів живопису і 55 творів графіки. Крім того, планують долучити до експозиції твори з краєзнавчого музею, а також частково твори з приватних колекцій. Окрім Ужгорода, виставка планується і в Києві.    

18 січня 2012р.

Теги: Глюк, художник, живопис

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини