Ірися Ликович: «Кожна книга ідеальна, і кожна має свою нішу»

Львівський книжковий ярмарок – це вже бренд. Щоосені сюди стікається маса народу, саме тут збирається весь літературний бомонд України і гості з-за кордону. Щоразу усім нам випадає шанс поговорити з улюбленим письменником, взяти автограф чи сфотографуватися.

Ірися Ликович: «Кожна книга ідеальна, і кожна має свою нішу»
Немало тут і відкриттів. Молоді постмодерністи представляють на загал свої нові твори. Як от Ірися Ликович, яка привезла новий роман "Татцельвурм. Тірольська історія". Торік я прочитала її "Моя дитинка", і він не залишив мене байдужою. Зловила Ірисю за переглядом книжки біля павільйону видавництва "Нора-друк". Ірися приязно погодилася поспілкуватися про виховання "диких" дітей, життя у Відні та захоплення психоаналізом.
 
Ірисю, скажіть кілька слів про себе, власну творчість.
 
– Народилась я на Закарпатті, закінчила філологію Ужгородського університету. Зараз мешкаю у Відні, вивчаю славістику, германістику, цікавлюся груповим психоаналізом. Сьогодні вийшла моя нова книга "Татцельвурм. Тірольська історія". Це роман про дітей "диких", вихованих поза межею цивілізації, так званих дітей-собак, дітей-мавп, дітей-корів та ін. Взагалі, тема й проблема виховання - домінантні в моїй творчості, адже все, на моє переконання, бере свій початок ще з дитинства. Якраз у ньому створюється основа того, чи будеш ти щасливим потім, чи матимеш якісь комплекси у дорослому віці, чи будуть в тебе страхи, болі і т.д. Все закладається на рівні підсвідомості і саме психоаналіз допомагає краще зрозуміти своє підсвідоме, відкоригувати певні вчинки, поведінку тощо у дорослому віці.
        
Що підштовхнуло Вас до написання творів саме на таку тематику – серед безлічі інших як на рівні молодого покоління, так і всього людства...
 
– Мабуть, це якісь мої суб'єктивні проблеми, моє підсвідоме. Дуже часто ставлю собі запитання: чому я реагую на певну річ так, а не інакше? До прикладу, чому я захотіла з'їсти зранку малину, а не яблуко. Насправді є питання набагато глибші, масштабніші – чому я поїхала до Відня, чому я цю людину люблю або не люблю. Тобто я прокручувала у своїй голові ось такі речі, і за допомогою психоаналізу зрозуміла, що більшість вчинків у моєму житті диктує власне підсвідоме. У тому образі дикої дитинки втілюється і частинка мого образу. Я звернулася до інших диких дітей, аби вирішити свої власні проблеми, комплекси і знайти виправдання, чому я така.
 
І якою ж була причина переїзду до Відня?
 
– Мабуть, теж психологічно задавлений комплекс. Адже родом я з маленького закарпатського села, де ми дітьми щодня йшли пішки до потяга, аби дістатися до школи. І тоді у кожного була маленька мрія: коли виростемо, піти звідси якнайдалі. Як на мене, то кращого міста, ніж Відень, не знайти. Це просто імператорське місто, надзвичайно красиве, і я почуваюся там гарно.
 
Мабуть, там і пишеться краще?
 
 – Ні, всюди пишеться однаково. Просто в цьому місті я не відчуваю себе в певних рамках, не є обмеженою в діях, поведінці. Якщо би я жила і надалі в селі, то почувалася б дещо скованою, там потрібно поводитися так, як всі: вийти заміж в 21, народити трьох дітей і бути нібито щасливою. У Відні життя інше.
 
 – Ірисю, назвіть трьох улюблених авторів.
 
 – Із зарубіжних - Аліс Міллер, особливо її праця "Бунт тіла" (книга про те, як в дорослому віці тіло сигналізує про проблеми психосоматичними хворобами), також Марина Левицька (її книги вже є в українському перекладі). З вітчизняних подобається дуже Марія Матіос, Олександр Ірванець, Юрій Андрухович, Ліна Костенко (її останній роман був для мене "прозрінням"). Насправді є багато українських авторів,яких я із задоволенням читаю. Майбутнє нашої літератури дуже велике.
 
Чи маєте настільну книгу, твір, до якого рівняєтеся?
 
– Не маю, бо якщо себе до когось прирівнювати, то потім вийде, що ти будеш схожим на свого "ідола", а мені як письменнику все-таки хочеться бути самим собою.
 
Як ставитеся до праць українських колег? Кого з них вважаєте серйозним конкурентом?
 
– Думаю, конкуренція в літературі – поняття досить відносне. Тільки-но тримала в руках книгу Максима Кідрука. Не знаю, як ми можемо конкурувати, бо хоч і друкуємося в одному видавництві та ми одного віку, однак пишемо у зовсім різних жанрах. На мій погляд, кожна книга ідеальна, і кожна має свою нішу. Можливо, переді мною не надто гостро постає питання конкуренції, бо я не живу в Україні, не зустрічаюся з авторами, не так часто з ними спілкуюся. Так, час від часу читаю їхні твори, однак це трохи змінює ситуацію.
 
 – Оскільки дещо оддалік, то чіткіше можете побачити, чого ж все-таки бракує українським письменникам?
 
– Читачеві серед різноманітності жанрів є з чого вибрати. Тому я не вважаю, що нинішній українській літературі чогось бракує.
 
А чим для Вас є література?
 
– Скажімо, українська художня література для мене - не надто відпочинок. Адже читаю її для того, аби орієнтуватися в просторі проблематики, аби знати її ринок, як ви кажете, аби бути в курсі того, що є, а чого нема, які прогалини треба заповнити. І якщо повернутися до питання про ідеї, то якраз ніша виховання мало висвітлюється сучасними авторами.
 
Для мене джерелом черпання матеріалу для власних праць є наукова література. Навіть тема "диких" дітей – дворічна робота в бібліотеках з книгами, записками, з фільмами, з відвідуванням музеїв. І хоча, на перший погляд, це маленька книжечка, насправді - масштабне дослідження.
 
Хоч і недовго, але працювали журналістом? Чогось навчила Вас ця робота?
 
– Ой, це було дуже мало часу. Добре запам'яталися хороші люди, з якими довелося тоді співпрацювати та близько спілкуватися. Однак завдяки такій практиці я зрозуміла, що не хочу бути журналістом(сміється).
 
Ваші батьки як ставляться до Вашої творчості. Підтримують, чи, може, критикують?
 
– Щодо критики з їхньої сторони, то мої мама і тато не настільки ознайомлені з українською сучасною літературою, аби критикувати. Навпаки, вони мене читають і їм це, здається, подобається. Вдома, на Закарпатті, вони влаштовують презентації моїх творів, і мені цікаво та приємно спостерігати, як вони за мене вболівають.
 
Чи не подумуєте займатися перекладом?
 
Ні, для такої роботи потрібно ліпше володіти письмом, бути стилістично вправнішою, та й часу мати більше, ніж є у мене.
 
Яку мрію прагнете здійснити?
 
Мабуть, моя мрія дуже дитяча, але я хочу до Нью-Йорка(сміється).
 
Наступна Ваша робота? Про що вона?
 
Щойно я дописала працю "Віртуалка" під впливом від прочитання "Самотність в мережі" Януша Вишневського. Моя ж робота - про повій в Інтернеті. Тих, які демонструють своє тіло через веб-камеру.
 
Маю ще один роман, дуже давно запланований, однак через навчання, на жаль, не братимусь за нього у найближчі два роки.
 
Як би Ви не стали письменницею, то ким?
 
Мабуть, терапевтом, психоаналітиком, хоча письменником все одно краще(сміється).
 
Кілька слів Вашим читачам...
 
Кожному бажаю пізнати себе, зрозуміти свій внутрішній світ, знайти шлях до свого "Я". Адже таким чином ми зможемо вирішити безліч питань, відкривши для себе світ навкруги.
 
Дякую, Ірисю, за розмову. Творчих успіхів!

Юлія Осим

13 жовтня 2011р.

Теги: Ликович, Татцельвурм, Відень

Коментарі

Впевнений 2011-10-14 / 00:35:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Перехід на особистості можливий тільки під власними іменем/прізвищем. Адмін

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини