Причетність до "міліцейської гвардії" зобов’язує...

Розмова з начальником управління карного розшуку УМВС підполковником міліції Едуардом МАШІКОЮ

"НЕ КОЖЕН ЮРИСТ МОЖЕ СТАТИ ХОРОШИМ РОЗШУКОВИКОМ"

- Отже, Едуарде Петровичу, вчора в розшуковиків було професійне свято, День карного розшуку. Чому саме 15 квітня?..

- Декретом ради НКУ від 15 квітня 1919 року був створений судово-карний розшук. У системі Народного комісаріату юстиції передбачалося заснувати відділ карного розшуку, а на місцях -- органи судово-карної міліції. Відтоді спливло чимало часу. Змінювалися назви служби, але незмінним залишилося основне її покликання - боротися зі злом у всіх його виявах.
Багато книг, кінофільмів, віршів написано про нашу службу. Мені, приміром, особливо імпонують рядки, вибиті на нашому стенді: "У небезпечному двобої зі злом до самозабуття, прикривши підлу смерть собою, чиєсь рятуєте життя..." Справді, завдяки розшуковикам врятовано не одне людське життя, у багатьох випадках захищено права й інтереси особи та держави, притягнуто до відповідальності тих, хто посягав на закон. Нелегко це дається, але... Якщо не ми, то хто? Ми свідомо обрали цей шлях, отож маємо пройти його з гідністю. Тобто, перефразовуючи вислів відомого письменника, "щоб не було боляче за безцільно прослужені в міліції роки".

- Службу карного розшуку часто називають "міліцейською гвардією". Яким, по-вашому, має бути "гвардієць-розшуковик"?

- Переконаний, не кожен юрист може стати хорошим розшуковиком. У нас потрібні певний талант і спеціалізована освіта -- середня спеціальна або базова вища, здобута у спеціальному міліцейському навчальному закладі. І, приймаючи на роботу в карний розшук, слід добре вивчити претендента: його здоров'я, психологічні можливості, наявність того ж таки особливого таланту, притаманного кращим представникам нашої професії. Інакше людина не витримає безсонних ночей, проведених у засідках, частих поїздок і небезпечних операцій щодо затримання злочинців. Найкраще, певен, запрошувати у карний розшук колишніх працівників патрульно-постової служби, дільничних інспекторів і т.д. Тобто людей, які вже знають, що таке міліцейська служба, мають певний досвід -- і життєвий, і професійний.

- Якби ваша воля, що ви змінили б у роботі міліції?

- Як ви вже зрозуміли, змінив би підходи і критерії набору на службу в органи внутрішніх справ, а хорошим фахівцям дав би відповідну зарплату. Тоді менше розмов було б у народі про корупцію та інші зловживання у наших рядах.
Або взяти таке... Колись жодних підписок про невиїзд не брали. Тепер же це звична практика: навіть після тяжкого злочину підозрюваного відпускають на підписку чи під заставу, хоча його доцільніше було б тримати до суду під арештом. Таке поблажливе ставлення часто дає небажані наслідки: відпущений намагається тиснути на свідків, чим перешкоджає слідству, а то й береться за старе, скоює нові злочини.

- Якщо послухати вас, то розшуковик - професія особлива. А чи є нині в службі працівники, які відповідають вашим уявленням про карний розшук?

- Звичайно. Це - мій заступник Володимир Поляк, начальник відділення Іван Келемен, старші оперуповноважені Василь Шпінь та Василь Лешко, старший оперуповноважений з особливо важливих справ Олексій Шніцер, а також Валерій Мишанич з Мукачева, Володимир Лізанець з Іршави, Микола Лакатош із Воловця та інші. Це -- професіонали, які вже можуть ділитися досвідом з молодими колегами.

ДВА РОКИ БІЛЯ СТЕРНА ОБЛАСНОГО КАРНОГО РОЗШУКУ

- Едуарде Петровичу, ось уже два роки ви керуєте управлінням карного розшуку УМВС. Яким був цей час для вас, як, приміром, ваша служба завершила минулий рік?

- Це був непростий період, оскільки багато старших і вже досвідчених колег вийшли на пенсію. Отож молодим, які прийшли їм на зміну, доводилося, як кажуть, вчитися на ходу. І тим не менше, вважаю, ми непогано справилися. Криміногенна ситуація в області у 2006 році залишалася стабільною, правда, за окремими напрямами оперативно-службової діяльності спостерігалася тенденція до загострення. Торік проведено ряд оперативно-профілактичних відпрацювань найбільш криміногенно вражених районів та міст, основною метою яких було виявлення та ліквідація стійких злочинних угруповань, насамперед з ознаками організованих, вивчення способу життя підоблікового елементу, перевірка криміногенних об'єктів і отримання відомостей, які сприяли б розкриттю злочинів. Безпосередньо карним розшуком проведено цільові операції "Зброя і вибухівка", "Розшук", "Гастролер", "Автомобіль", "Квартира", "Метал". Наші фахівці брали участь і в інших акціях, які проводила закарпатська міліція.

Майже на 20 відсотків зменшилась кількість зареєстрованих злочинів загальнокримінальної спрямованості, а тяжких та особливо тяжких -- на 27,2%. Не зареєстровано жодного випадку бандитизму. Зменшилась кількість деяких майнових злочинів. Торік же було зафіксовано 40 навмисних убивств, 27 згвалтувань, 93 тяжкі тілесні ушкодження, 23 ТТУ зі смертельними наслідками. Щодо упущень, то дещо зменшився відсоток розкриття злочинів загальнокримінальної спрямованості (на 0,7%). Підрозділами карного розшуку УМВС було розкрито 1165 злочинів загальнокримінальної спрямованості, що на 239 менше, ніж у 2005-му. До речі, торік всіма ОВС області розслідувано 1026 злочинів по лінії карного розшуку, що відносяться до категорії тяжких та особливо тяжких. З них 544 розкрито безпосередньо службою КР (особливо тяжких - 64 та тяжких -- 480). Серед розкритих таких злочинів -- 32 убивства, 50 тяжких тілесних ушкоджень, 14 згвалтувань, 378 розбійних нападів, 94 пограбунки, 51 шахрайство, 11 крадіжок транспортних засобів, 46 фактів хуліганства і т.д.

- А як у цьому році? Як спрацював закарпатський карний розшук у першому кварталі, коли закарпатську міліцію очолили нові люди. Втім, генерала Максимова навряд чи назвеш новим на Закарпатті...

- За перші три місяці поточного року кількість зареєстрованих злочинів загальнокримінальної спрямованості зменшилася на 4,2% (з 1298 до 1244). Майже на один відсоток стало менше і зареєстрованих особливо тяжких і тяжких злочинів. Цьогоріч сталося 14 навмисних убивств, усі вони розкриті. Менше маємо майнових злочинів -- грабежів, розбійних нападів, квартирних крадіжок, а також хуліганств тощо. Протягом трьох місяців розкрито 141 злочин минулих років (торік -- 116), у т.ч. 49 особливо тяжких та тяжких.

- Які злочини найбільше допікають закарпатським розшуковикам?

- Майнові, зокрема крадіжки з квартир, магазинів, складів і баз. Як на мене, то тут не все залежить від міліції. Відіграють роль і соціально-економічні фактори. Якщо людина матиме роботу і гідну зарплату, то вона не піде красти. Турбує й проблема безвісти зниклих громадян. Почасти про це повідомляють у міліцію з запізненням -- через тиждень, а то й через рік. Втрачається час, ускладнюється пошук...

ОПЕРАЦІЯ "РОЗШУК" - "ФІРМОВА" АКЦІЯ МІЛІЦЕЙСЬКИХ СИЩИКІВ

- Однією з останніх акцій закарпатських розшуковиків було комплексне оперативно-профілактичне відпрацювання "Розшук". Розкажіть трохи про нього.

- Власне, це була міждержавна широкомасштабна комплексна операція, яка мала на меті активізувати виявлення осіб, що перебувають у розшуку, переховуються від слідства та суду або зникли безвісти. Звісно, в операції взяли участь і органи внутрішніх справ Закарпаття, у т.ч. й працівники управління карного розшуку. Було проаналізовано всю наявну оперативну інформацію щодо осіб, які переховуються на території РФ, Білорусі та Молдови, поінформовано про них правоохоронні органи цих держав.

Під час операції закарпатська міліція розшукала 40 злочинців, 29 з них виявив карний розшук, 2 -- УДСБЕЗ, по 3 -- працівники УБОЗ УМВС та дільничні інспектори, по одному - УДАІ, ППС та ВБЗПТЛ. Зокрема, затримано по одному вбивці, гвалтівнику та розбійнику, трьох грабіжників і стільки ж причетних до скоєння тяжких тілесних ушкоджень. Серед 40 розшуканих злочинців одного шукали з 1998 року, трьох - з 2000-го, двох - з 2002-го...

Виявлено двох злочинців для інших УМВС та трьох - для РФ. Залишається нерозшуканим 351 злочинець, а залишок безвісти зниклих -- 90 чоловік. Операція "Розшук" завершилася, але ця робота триває.
Ярослав ЯДЛОВСЬКИЙ, "Відомості міліції"
16 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 2
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
» Всі новини