Іван Цьока: "Злодії ніколи не відпочивають..."

Новорічно-різдвяні свята приносять не тільки приємні моменти, але й для когось залишають неприємний осад в серці. Як свідчить кримінальна практика, під час свят, коли громадяни гостюють у своїх рідних, знайомих, родичів, скоюється велика кількість крадіжок.

Іван Цьока: "Злодії ніколи не відпочивають..."

Промишляють, здебільшого, "домушники", які на час відсутності хазяїв "обчищають" їхні домівки.
Як розповів начальник Ужгородського МУ УМВС України в Закарпатській області полковник міліції Іван Степанович Цьока, здебільшого зловмисники проникають у квартири чи домівки за відсутності господарів. Майже 60 відсотків таких крадіжок скоюється за наводкою. Тому дуже важливо, щоб злодії не знали, коли вас немає вдома, які цінності маєте у своєму помешканні. У більшості випадків "домушник" не проникне у квартиру, коли не буде переконаний, що господарі залишили її на тривалий час. Отже, коли вирушаєте у відпустку, виїжджаєте до родичів, не кажіть про це без потреби. Лише обмежене коло людей повинно знати, на який час ви залишаєте помешкання.

– Хочу наголосити, що в більшості випадків скоєних крадіжок винні самі господарі, – говорить Іван Степанович. – Людська безпечність – шкодить. Це засвідчує практика. Люди не дотримуються елементарних заходів безпеки щодо свого помешкання та майна. Зокрема, нещодавні злочини, які скоїли "домушники" та крадії, це вкотре підтверджують.

До прикладу, 25 грудня до ужгородських правоохоронців звернулася 37-річна громадянка, яка повідомила, що вночі невідома особа, шляхом злому дверей, проникла в приміщення її магазину. З каси крадій викрав майже 600 гривень та немалу кількість продуктів харчування. До речі, за словами співробітників міського управління це великий магазин, який вже неодноразово обкрадали. Однак у значній мірі господиня сама винна. Адже магазин не обладнаний ані решітками, ані не має встановленої сигналізації.

На роботі потерпіла і медсестра Ужгородської міської клінічної лікарні, із службового кабінету якої викрали її гаманець, де було майже 450 гривень.

А безпечність та необачність водія одного із АТП обласного центру взагалі позбавили його паспорта громадянина України, грошей та цінних документів. За словами чоловіка, у ніч на 25 грудня з маршрутного таксі, яким він керує, викрали барсетку, де знаходилися його документ посвідчення особи, посвідчення водія, свідоцтво реєстрації даного автомобіля та 150 гривень.

Правоохоронні органи вже неодноразово застерігають громадян: не лишайте в автомобілях свої цінні речі. Однак водію пощастило. Крадія вдалося знайти. Вжитими заходами співробітники патрульної служби Ужгородського МУ УМВС України в Закарпатській області затримали зловмисника. Ним виявився непрацюючий 31-річний мешканець Перечинщини.

Вияв надмірної безпечності до свого майна проявила ужгородська пенсіонерка. Як повідомила правоохоронцям жінка, за час її відсутності (а не було її вдома 19 днів – з 8 по 27 грудня) невідома особа проникла в її помешкання. Звідти зловмисник викрав картину, системний блок, монітор, клавіатуру, мишку, золоті речі.

Не потурбувалась про своє майно і 26-річна ужгородка, яка проживає на вул. Легоцького. У ніч на 30 грудня невідомий, шляхом вільного доступу (двері були не зачинені), поцупив із коридору загального користування будинку, де вона проживає, 3 пари жіночого взуття.

Більше поталанило мешканцям квартири будинку, що знаходиться на вул. Корзо. У цьому випадку пильність проявили сусіди. Вони сполохнули, здійнявши галас, злодіїв, які проникли в помешкання.
Оберіг Господь і власницю ритуального залу, який розташований на вул. Героїв. Через міцні двері, які злодіям не вдалося зламати, цінні речі та майно залишилося на місці.

– Люди повинні пам'ятати, що злодії ніколи не відпочивають, – зазначає полковник міліції Іван Цьока. – Вони завжди "на полюванні". Тому у час вашої відпустки, від'їзду з дому будьте обережними і використовуйте все можливе, аби захистити своє майно. До прикладу, завжди надійно замикайте двері. Бажано їх обладнати двома високоякісними замками. Адже, практика показує, що більшість злочинців проникає в квартири через недостатньо захищені двері. Не залишайте відчиненими балкони, вікна, квартирки, особливо ті, які знаходяться на перших і останніх поверхах. Рекомендуємо обладнати їх декоративними решітками. Не залишайте на видних місцях цінні речі та гроші. Краще купіть для їх зберігання металеву скриньку, сейф. Для надійності скористайтеся послугами Державної служби охорони, щоб оснастити помешкання охоронною сигналізацією, яка забезпечить недоторканість вашого майна. Якщо в під'їзді ви побачили незнайомців, які поводяться підозріло – обдзвонюють квартири, намагаються проникнути в квартиру сусіда – не зволікайте і відразу телефонуйте на 102, 61-43-46, 61-54-03 – телефон довіри Ужгородського МУ УМВС України в Закарпатській області.

З метою запобігання крадіжок, в Ужгороді на час новорічно-різдвяних свят проходить оперативно-профілактична операція "Квартира".

– Працівники міліції пішли назустріч громадянам. Зважаючи на те, що на новорічно-різдвяні свята збільшується кількість квартирних крадіжок, наша Державна служба охорони має можливість обладнувати помешкання ужгородців засобами охоронного призначення в оренду, тобто використання обладнання на короткостроковий період охорони – відпустка, відрядження або тимчасова відсутність власника. При цьому вартість оренди обладнання становить близько 120 гривень на місяць, – повідомляє Іван Степанович.

Звернутися за такими послугами можна за телефоном 61-54-22.

За словами начальника ужгородських правоохоронців, ваша безпека залежить, насамперед, від вас самих. Тому нижче пропонуємо декілька цінних порад, які радить дотримуватися громадянам начальник ужгородських правоохоронців полковник міліції Іван Степанович Цьока. Вони зможуть захистити вас та ваше майно від злодіїв.

 

УВАГА!

Злодії, як правило, потрапляють до чужої квартири через вхідні та балконні двері, вікна і кватирки. Найбільш надійно – захистити домівку сигналізацією з підведенням до пульту централізованої охорони. Для її встановлення звертайтеся до територіального підрозділу Державної служби охорони. У квартирах, які були під охороною, крадіїв затримують у 99 відсотках. У тих випадках, коли злодії не були затримані, підрозділи охорони компенсували власнику квартири збитки від крадіжки. Якщо довіряєте сусідам, домовтеся з ними про спільну охорону домівки. Системи сигналізації ефективніші, коли мають автономне живлення.

Якщо ви тільки-но отримали квартиру в новому будинку, досвідчені криміналісти радять не квапитися з укріпленням передніх дверей – це може викликати небажану цікавість сторонніх. Є кращий вихід. Не міняючи передніх, одразу ставте другі двері. Вони повинні бути надійні та міцні. Петлі треба встановити так, щоб вони були заховані, інакше зловмисники можуть їх спиляти. Можна встановити суцільнометалеві двері, але монтаж провести так, щоб злодії не могли підчепити їх ломом. Коли двері виготовлені з тонкого листового заліза, злочинці легко можуть відкрити їх, як консервну банку. То ж зміцніть такі двері додатковим захистом. Приклейте зсередини на сталевий лист епоксидною смолою плитку або листок нержавіючої сталі. Надійно, коли вхідні двері мають два замки. Один, так би мовити, для повсякденного використання, інший – серйозніший.
Вікна та балконні двері необхідно оснастити металевими ґратами. Особливо це стосується помешкань першого і останнього поверхів та тих, до вікон яких підведені пожежні драбини, дістають гілки дерев тощо. Щоб уберегти такі квартири від злодіїв, до решіток також треба підвести сигналізацію.

Кримінальна практика свідчить, що квартирні злодії мають звичку розвідувати місце майбутнього злочину. За найменшої підозри щодо сторонньої людини, яка цілими днями без діла тиняється біля вашого будинку, повідомте свого дільничного інспектора міліції або зателефонуйте до чергової частини міліції.

Як квартирні крадії вибирають помешкання-жертви? Початківці такого профілю, здебільшого, „працюють" методом „продзвонювання". З дев'ятої години ранку, коли господарі на роботі, по черзі дзвонять в усі помешкання, вламуючись до тих, у яких ніхто не відповідає. Інколи ми самі допомагаємо злодіям розгледіти, що робиться в нашій домівці – не закриваємо фіранками вікна, крізь які можна розгледіти обстановку в помешканні. І ще – надзвичайно важливо не розголошувати, яка побутова техніка, цінні речі є у вас вдома. Не запрошуйте в гості будь-кого. Про це повинні пам'ятати й ваші діти.

Коли до вашої квартири під певним приводом („дезінфекція", „слюсар", „встановлення кабельного телебачення", „працівник відділу соціального захисту" тощо) прийде навідник, то, навіть на хвилину впустивши його на поріг, ви даєте змогу оцінити „принаду" помешкання, систему засуву і наявність сигналізації. Ваш ворог – непомірна довірливість.

Значно зменшує імовірність квартирної крадіжки присутність у помешканні собаки. Можна встановити й автономну сигналізацію. Допомагає імітація присутності в помешканні господарів – підключення до таймерів освітлення, телевізора, магнітофона та інших електричних приладів, які за завчасно закладеною програмою вмикатимуться на певний проміжок часу.

Проникнути в помешкання в присутності мешканців злочинці можуть тільки тоді, коли господарі надто безпечні і відчиняють будь-кому. Така легковажність може дорого коштувати. Повідомляйте в міліцію про всіх підозрілих візитерів. Намагайтеся запам'ятати тих, хто виносить речі з чийогось помешкання, прикмети підозрілих осіб, номер автомашини, марку та інформуйте про це працівників міліції.

Відмовляйтеся від пропозиції незнайомців (особливо осіб циганської національності), які хочуть поворожити у вашій квартирі, перепеленати дитину, напитися води, дати ліків і тому подібне. Як правило, такі відвідини завершуються крадіжками. Якщо відвідувач вам не знайомий і відрекомендувався представником якої-небудь служби, до якої ви не зверталися, не знімаючи з дверей ланцюжка, перевірте його посвідчення. Коли виникли сумніви, зателефонуйте в службу, попросіть його зайти іншим разом, зверніться в міліцію, покличте на допомогу сусідів.

Запам'ятайте: зовсім не оригінально ховати від злодіїв коштовності в сервізах, гроші – у книгах чи білизні. Великі суми валюти надійно тримати в банківській установі. Обов'язково майте записані номери цінної апаратури, зробіть маркування особливо цінних речей.

Щоб уникнути грабунку, треба бути особливо обережним при спілкуванні з незнайомцями. У жодному разі не відчиняйте їм двері. Найбільш надійним захистом від пограбування квартири є встановлення кнопки тривожної сигналізації з підключенням до пульта централізованої охорони. Реагують на такий сигнал спеціально підготовлені наряди міліції, які у своєму арсеналі мають вогнепальну зброю, спецзасоби та засоби індивідуального захисту. Натиснути на кнопку тривожної сигналізації можна ще до нападу на помешкання, а також під час ізоляції злочинцями господарів квартири в санвузлах та інших приміщеннях. Зверніть увагу, що під час спілкування власника квартири зі зловмисниками „через двері" важко зорієнтуватися в тому, варто впускати чи ні тих, хто прийшов. З цією метою встановіть переговорні пристрої.

ЩО ТРЕБА РОБИТИ, АБИ ВБЕРЕГТИСЯ ВІД КВАРТИРНОЇ КРАДІЖКИ?

• Не запрошуйте сторонніх, незнайомих вам людей у квартиру, особливо для розпивання спиртних напоїв. Злочинці можуть домішати в алкоголь, який принесли із собою, снодійні препарати.
• Не повідомляйте домашню адресу та номер телефону стороннім без потреби.
• Коли даєте оголошення про продаж цінних речей, не вказуйте час вашої відсутності у квартирі.
• Не зберігайте ключі від квартири разом із документами. Не приєднуйте до них чогось такого, що вказувало б на вашу домашню адресу. Загубивши ключі, негайно замініть замки, а також зміцніть двері додатковими засувами. Не залишайте ключі під килимками, у поштових скриньках тощо. Як тільки виявите негаразди із замками, у яких хтось встиг покопирсатися, особливо з метою зняття відбитків, терміново вжийте попереджувальних заходів.
• Не допускайте нагромадження кореспонденції в поштовій скриньці, яка може вказати на вашу тривалу відсутність. Домовтеся із сусідами чи родичами, аби вони забирали пошту під час вашої відсутності.
• Зачиняйте вікна і кватирки, особливо коли мешкаєте на першому поверсі або у квартирах, розміщених поблизу пожежних драбин, прибудов тощо.
• Застрахуйте власне майно на випадок крадіжки.
• Не відчиняйте двері, не з'ясувавши, хто саме до вас прийшов. Вхідні двері обов'язково повинні бути обладнані вічком та дверним ланцюжком. Не можна відразу впускати незнайомих осіб, навіть у міліцейській формі, якщо ви не викликáли працівників міліції. З'ясуйте, з якого він відділу міліції, телефон чергового, обов'язково вимагайте документ, що засвідчує особу.
• Не застосовуйте для охорони власної квартири засобів, застосування яких може мати важкі наслідки: підведення електроструму, встановлення вибухового пристрою тощо. Адже, якщо вони спрацюють, ви можете понести відповідальність згідно із законодавством.

ЩО РОБИТИ, КОЛИ ВАС ОБІКРАЛИ?
Ви повернулися додому і виявили зламаними або відчиненими вхідні двері. У такому разі рекомендуємо:
• не заходити у квартиру;
• звернутися за допомогою до сусідів;
• терміново викликати міліцію телефоном або використати для цього кнопку „виклик диспетчера" у кабіні ліфта;
• не заходячи до помешкання, перевірте, чи немає там сторонніх, наглядайте за квартирою до приїзду працівників міліції. Коли побачите злочинців і не матимете змоги їх затримати, запам'ятайте їхні прикмети, одяг, марку, номер і колір автомашини, у якому напрямку вони від'їхали.

Вікторія Попович, Тетяна Горянка

09 січня 2011р.

Теги: злодій, крадіжка, зловмисник, злочин

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини