Міжгірщина — столиця верховинських ремесел

На Закарпатті з ініціативи Міжгірської районної ради та за сприяння сільських і селищної рад дієво забезпечується мобілізація потенціалу органів місцевого самоврядування на реалізацію завдань щодо духовного та культурного життя територіальних громад. Про це – у розмові з начальником відділу організаційного забезпечення діяльності районної ради Василем ДЕРИЧЕМ.

Міжгірщина — столиця верховинських ремесел— Яскравим прикладом цієї роботи є нещодавнє встановлення на видному місці у фойє районного адмінбудинку гербу району із штучного каменя у кольорах, серед яких переважають фарби нашої державності, який виготовив уродженець Міжгірщини, доктор мистецтвознавства, заслужений художник України, скульптор – Михайло Белень.

У символах герба відображено багатство духовних пам’яток архітектури, яких на території району налічується 14, рослинний та тваринний світ Верховини, мінеральні джерела, котрих в районі понад 43, унікальну пам’ятку природи – Синевирське озеро та символ творчості – розгорнутий аркуш паперу з пером, що відображає одвічне устремління верховинців до культури, знань, освіти. Адже вихідцями з Міжгірщини є 5 академіків, більше 10 докторів та понад три десятки науковців у різних регіонах України і СНД.

– Для багатьох Міжгірщина асоціюється з верховинськими ремеслами...

– Одним із напрямів діяльності районної ради спільно із сільськими радами, депутатами різних рівнів визначено відродження верховинських ремесел. Зокрема, виготовлення ліжників (ковдр), верхнього одягу (гунь) з овечої вовни в селах Тюшка, Річка, Буковець-Потік, Буковець, сиру, бринзи, вурди - в усіх населених пунктах району, народних музичних інструментів,зокрема – трембіт - в селах Репинне, Міжгір’я , Буковець, Рекіти, дримб - у багатьох селах району, вишивок, виробів (різьби) із дерева, художніх полотен - в селах Синевир, Колочава, Майдан, Голятин, Ізки, Вучкове, Міжгір’я та ряду інших сіл, тощо. Цьому сприяло проведення пленерів художників Міжгірщини та Закарпаття в минулому році, в якому взяли участь 18 художників, та з участю народного депутата С.М.Аржевітіна разом з керівниками району І.В.Яремою та Р.І.Костюком. До речі, в даний період за сприянням райради та Син.Полянської сільради проводиться підготовка до пленера художників в с.Син.Поляна з ініціативи голови районної спілки художників В.В.Шиндри, який заплановано провести з 16 по 26 квітня 2007 року.

– Відомо, що Міжгірщина тісно співпрацює з містами європейських країн з питань культури та мистецтва.

– Це правда. Сьогодні ми вкотре готуємось до проведення 10 Міжнародного фольклорного фестивалю українсько-чеської дружби «Колочавське відлуння Тереблянської долини», який щороку проводиться в І декаді серпня за участі чеської делегації (40-80 чол.), дітей із фізичними вадами Вільшанського інтернату і дитячого будинку ім. м.Прага, яким допомогу в приїзді надає туристична агенція «Кудрна»(кер.Вілда), а також Мартин Ніташ із м. Брно.

Сприяє цьому і проведення фестивалів, зокрема «Проводи отар овець на полонини» (травень-червень), «На Синевир трембіти кличуть» (перша декада серпня), «Рекітське сузір’я » - Міжнародного дитячого фестивалю юних поетів та прозаїків (перша декада липня ) та ряду інших, під час яких влаштовуються різноманітні виставки творів народних умільців, концертні програми з участю аматорів народного мистецтва. Це дає позитивний поштовх в активізації громадського життя в селах району, діяльності депутатського корпусу районної ради та сільських, селищної рад. У даний період за сприянням і контролем районної та місцевих рад проводиться щорічно більше 25 свят та фестивалів у районі, що стали добрим стимулом у здійсненні комплексу заходів для подальшого розвитку народної творчості.

Особливої уваги заслуговує підготовка та проведення Міжнародних фестивалів юних поетів та прозаїків, митців малюнку і фото «Рекітське сузір’я» за сприяння обласної ради та облдержадміністрації. Нині проводиться підготовка до проведення ІУ Міжнародного фестивалю, який заплановано провести 6-8 липня ц. р. у с.Рекіти. Які і в попередні роки на черговому фестивалі буде проведена презентація Виноградівського військового підрозділу Сухопутних військ України, чисельні музейні виставки, а також буде облаштована кошара для отари овець з колибою, частування гостей фестивалю сиром і бринзою, а дітей-учасників фестивалю смачним верховинським обідом. Незабутні враження залишаються від влаштованого верховинського весілля, яке проводиться за найкращими традиціями далекої минувшини.

– У вас діє – єдина на Закарпатті – Мала академія літератури і журналістики, так?

– У цьому році виповнюється п’ять років з часу заснування Малої академії літератури і журналістики (МАЛІЖ) , що має герб і прапор, випускає газету «Сузір’я ». Її філіали діють на Україні, а також в США (м.Чикаго), при редакції газети «Українське слово» (Оксана Кушицька), в Польщі (м.Перемишль - Петро Піпка), в м.Судаку та м.Сімферополь (відповідно – Олександр Трибушний та Дмитро Кононенко). Почесним президентом фестивалів є Володимир Ковалик із м.Чикаго - володар призу «Золоте перо Америки»..

У ці дні в школах, бібліотеках та інших закладах відбуваються в рамках проведення Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги «Дитяча книга для розуму і серця» та оголошеного в районі місячника, приуроченого 110 річниці від дня народження В.С.Гренджі-Донського, тематичні диспути, «круглі столи», учнівські ранки та інші масові заходи під знаком «Незгасний світоч Срібної Землі», в яких беруть участь керівництво і депутати районної ради, актив освіти та культури, учасники краєзнавчо-мистецького клубу «Трембіта», висловлюючись про те, що історія, культура, духовність і традиції – це є ті чинники, які формують свідомість нового покоління незалежної України.
Прес–служба Закарпатської обласної ради
28 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини