Кріль: Скасування Конституції-2004 зробило повністю нелегітимною всю владу в Україні

Рішення Конституційного Суду, яке поновлює дію Конституції України від 1996 року, ввергає країну в правовий безлад і відкидає далеко назад проведення економічних реформ. Про це сьогодні заявив лідер Єдиного Центру, народний депутат України Ігор Кріль.

Кріль: Скасування Конституції-2004 зробило повністю нелегітимною всю владу в Україні

За його словами, вердикт КС був написаний виключно з міркувань політичної доцільності і є документом, дуже сумнівним із точки зору норм конституційного права. Суспільство так і не зрозуміло причин, які спонукали нову владу скасувати політичну реформу 2004 року, окрім її нестримного бажання домогтися абсолютного домінування в країні. Адже нинішня влада, перебуваючи в опозиції, була категорично проти поновлення президентської форми правління. Саме за Конституцією-2004 В.Янукович вдруге був призначений Прем'єр-міністром і переміг на виборах Президента, а Партія регіонів одержала представництво у Верховній Раді і сформувала більшість.

"Щонайменше ясно одне: втілено найгірший з усіх можливих сценаріїв повернення до Конституції-1996 року. По-перше, КС сам порушив Основний Закон, бо не має повноважень давати державі нову Конституцію. По-друге, у момент оголошення вердикту в країні настав правовий хаос. Адже як би там не запевняли на Банковій, відсьогодні всі гілки й органи влади в країні - Президент, Верховна Рада, уряд, державні адміністрації, низка місцевих Рад – втратили легітимність. Адже Главу держави і парламент обирали зовсім не під ті повноваження, які тепер нарізав їм КС. Баланс у владі порушено, вся політична система деформована. Єдиним виходом із ситуації може стати проведення одночасних президентських і парламентських виборів, однак і на цьому шляху є суттєві правові бар'єри".   

І.Кріль переконаний, що необхідність приведення законодавства до нової-старої Конституції неминуче створить правовий колапс. Адже потрібно буде переглянути і по-новому затвердити десятки тисяч законів і нормативних актів, прийнятих із 2006 року.

"Навіть не зрозуміло, за якою процедурою відбуватиметься це "приведення у відповідність", оскільки і закон про Кабінет Міністрів, і регламент Верховної Ради були ухвалені згідно з Конституцією-2004 р. Не кажу вже про тисячі судових позовів, в яких будуть оскаржені дії влади за ці п'ять років. Матимемо театр політико-правового абсурду з некерованим перебігом подій!".

На думку народного депутата, Верховна Рада вже у найближчі сесійні дні повинна буде взятися за ухвалення змін до законодавства, бо вердикт КС зобов'язує органи влади зробити це невідкладно. Те саме стосується   Кабінету Міністрів. Це означає, що влада забуде про розробку та прийняття законів, необхідних для проведення реформ. Всі обіцяні перетворення втратять актуальність, бо влада буде зайнята сама собою, а не країною.

І.Кріль прогнозує, що переважна частина суспільства не сприйме таку "крадіжку" Конституції. Це порушить громадянський спокій і викличе протести по всій країні, втримати суспільну ситуацію під контролем буде вкрай складно. Крім того, Україна одержить колосальний негатив і осуд на міжнародній арені.

"Очевидно, що діюча влада скоро отримає "червону картку" і всередині країни, і поза її межами. Двері в Європу будуть причинені, бо там не визнають такого вільного поводження з правом і Конституцією. Демократичний розвиток України сповільниться, і багато цінностей демократії і права треба буде відновлювати спочатку", - вважає лідер Єдиного Центру.      

Прес-служба Єдиного Центру

01 жовтня 2010р.

Теги: Кріль, Єдиний Центр

НОВИНИ: Різне

14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 11
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
» Всі новини