Мешканці Ужгородщини власноруч розчищають меліоративні канали, щоб надати більше простору р.Бодрог

У словацькому місті Кошіце відбувся міжнародний екологічний семінар "Вода без кордонів". Україну на зібранні екологів представляв сільський голова Баранинців Ужгородського району Павло Чучка, який розповів про ініціативу мешканців 4 сіл Ужгородщини щодо очистки меліоративних каналів.

Мешканці Ужгородщини власноруч  розчищають меліоративні канали, щоб надати більше простору р.Бодрог

На території Баранинської "комуни" (до однієї сільради входять одразу 4 села – Баранинці, Барвінок, Підгорб, Довге Поле) реалізовується проект ПРООН-ГЕФ "Більше простору для річки Бодрог", який впроваджує Словацьке глобальне водне партнерство та Закарпатська обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги.

Для реалізації заходів проекту в Україні було обрано пілотну територію на правому березі р. Латориця за 12 км від державного кордону зі Словаччиною, а саме – населені пункти "Баранинської комуни", близько 50 кв. км. На території комуни формується стік річки Това, яка впадає в Слатину, що, своєю чергою, біля села Малі Геївці впадає у Латорицю. До басейну Слатини входять чотири потоки: Това, Цигани, Глибока, Солотвинський. Всі вони входять до складу Латорицької польдерної системи, яка створена ще в 60-х роках минулого століття, а сама Латориця обрамлена дамбами з обох берегів з міждамбовим простором від 2 до 5 км завширшки, що дозволяє паводковій хвилі вільно просуватися до кордону між Україною та Словацькою Республікою.

Місцевий стік, що формується в період паводків по системі меліоративних каналів потрапляє в Латорицю за допомогою перекачувальної насосної станції, яка забезпечує безпеку від підтоплення населених пунктів та сільгоспугідь цієї території. На жаль, система каналів, які, до речі, передані на баланс місцевих органів влади, не виконують своєї функції через значне замулення та заростання. При різкому зволоженні території система переповнюється і не може акумулювати весь поверхневий стік, що призводить до підтоплення дворогосподарств, насамперед в с. Довге Поле. І лягає важким тягарем на плечі жителів – матеріальні втрати, підтоплені будинки, погіршення епідеміологічної ситуації, забруднення питної води в криницях через підтоплення вигрібних ям та сховищ гною. Все це й спонукало голову комуни Павла Чучку та односельчан до участі у згаданому проекті.

Спочатку у співпраці з національним експертом, відомим фахівцем водного господарства Кемалієм Алієвим, було зібрано дані щодо стану та запланованих дій в басейні рік Уж і Латориця на території України (частина басейну р. Бодрог). Для розробки стратегії використано напрацювання Тисянської групи, що працює в рамках діяльності Міжнародної Комісії з охорони річки Дунай (ICPDR). Розроблена стратегія є прийнятною для пілотної території Баранинської комуни, а передбачені заходи в розробленій стратегії є гармонізованими з локальними планами заходів на місцях.

Згодом за рахунок власних коштів комуни та підтримки Закарпатського облводгоспу оперативно виготовили проектно-кошторисну документацію. Так, власними силами та за допомогою кваліфікованих спеціалістів-водників громада розпочала розчистку каналів

Враховуючи те, що роботи проводяться в межах населеного пункту, серед активу села було проведено громадські слухання щодо доцільності проведення таких заходів, залучення до цього процесу молоді та громадськості Довгого Поля. У результаті, активно підключилися до упорядкування прилеглої до їхніх будинків територій.

В результаті проведених заходів було виявлено ряд локальних несанкціонованих звалищ побутового сміття, захаращення русла річки Това дрібною рослинністю та повне замулення водотоку.

Після завершення робіт сільський голова має на меті розповсюдити розроблені рекомендації між сусідніми громадами. Адже проблеми Баранинської сільради є типовими для інших громад, що мешкають в низинній території Латориці.

ЗІК
16 березня 2010р.

Теги: Чучка, меліоративні канали,

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 7
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини