Закарпаття: Падіння можна пом'якшити

Аби зберегти підприємства та робочі місця, закарпатцям треба покладатися насамперед на себе

Закарпаття: Падіння можна пом'якшити

Аби переконатися, що фінансово-економічна криза боляче вдарила по всіх підприємствах, ба всіх громадянах України і нашого краю, більшості людей достатньо поглянути на магазинні цінники і порівняти їхні показники зі вмістом власних гаманців. Фінансові ж підсумки окремих фірм та цілих галузей господарства аналізують економісти й менеджери. Днями керівники області, міст і районів Закарпаття також підсумовували результати роботи краю торік. Виявилися вони очікувано нерайдужними. Хоча й для паніки підстав немає. Принаймні наші владні менеджери знають, що і як робити.

Рейтинги впали, але не всі

За підсумками 2009 року Закарпаття зайняло 19 загальне рейтингове місце серед 27 областей і міст України проти  14-го – за 9 місяців минулого року та 3 – у 2008-му. Втім, є й добрі новини – наш  регіон має найменшу в Україні питому вагу збиткових підприємств, знаходиться на других місцях у державі за рівнем злочинності в розрахунку на 10 тис. населення та динамікою зміни чисельності населення, займає 3 місце за темпами реальної заробітної плати, яка у нас, переважно, виплачується офіційно. До того ж, споживчі ціни зростають не надто стрімко – посідаємо 10 місце за індексом їх зміни.

Водночас регіон знаходиться за 4 показниками на трьох останніх (25-27) місцях у державі. Зокрема, у 2009 році в нас найбільше серед регіонів України знизилися темпи промислового виробництва, за показником зменшення розораності земель область посіла 26 місце, за рівнем оплати спожитого природного газу і темпами зменшення доходів місцевих бюджетів – 25 місця. Не порадували й інвестори. Знизився обсяг інвестицій в основний капітал у розрахунку на одного жителя і темпи й приріст прямих іноземних інвестицій, у житлове будівни¬цтво. Годі й говорити, що саме цей показник залежить від загального інвестиційного клімату в країні й місцева влада може лише "латати" огріхи державної.

Власне, деякі райони навіть у кризовий час зуміли піднятися. Порівняно із 2008 роком, значно поліпшили загальну рейтингову оцінку Перечинський (із 16 на 3 місце), Іршавський (із 12 на 5 місце), Воловецький (із 14 на 7 місце) та Тячівський (із 8 на 2 місце) райони.

Водночас значно погіршилося становище у Мукачівському (із 3 на 13 місце), Берегівському (із 4 на 10 місце), Виноградівському (із 2 на 8 місце) районах та містах Хуст (із 7 на 15 місце) і Ужгород (із 10 на 17 місце).

Роботу втратили тисячі

Відверта розмова членів колегії ОДА відбулася 12 лютого на базі нещодавно відкритого санаторію "Боржава", що у селі Довге Іршавського району. Йшлося, зокрема, й про спад у всіх видах промислової діяльності, зокрема у машинобудуванні – на 68,4 %, металургійному виробництві – на 30,5 %, в обробленні деревини та виробів із деревини – на 29,7 %, хімічній та нафтохімічній промисловості – на 23,9 %, у легкій промисловості – на 17,7 %, у виробництві та розподіленні електроенергії, газу та води – на 17 %, у переробній і добувній промисловостях у цілому – на 51,3 та 21,8 % відповідно. Вказувалося, що погіршення окремих показників промисловості спричинено загальним негативним впливом світової економічної кризи на роботу галузі – згортанням виробничих потужностей на основних бюджетоутворюючих підприємствах, скороченням праців¬ників, зменшенням попиту на продукцію і, як наслідок, зменшенням замовлень на продукцію іноземними інвесторами.

Вплинула криза і на зайнятість закарпатців. Минулоріч роботу втратили понад 3 тисячі краян. Відчутне скорочення відбулося у Рахівському районі (ТОВ "Бичківська меблева фабрика" – 457 осіб) та на Ужгородщині (ЗАТ "Єврокар" – 238 осіб). Загалом, на 1 січня 2010 року на обліку в державній службі зайнятості перебувало 12830 безробітних.

Нинішній рік приніс і обнадійливі тенденції. У січні економіка краю помітно пожвавішала. Так, зростання промислового виробництва сягнуло 116 %, обсяг торгівлі зріс на 113,6 %, транспортні перевезення збільшилися на 118,3 %.

Йшлося на колегії і про виконання протипаводкової програми в області. Виявляється, торік на Закарпатті вдалося побудувати понад 25,6 км дамб та 17,6 кілометра берегоукріплень. Загалом, з 2006 року, відколи діє програма, у нас зведено 105 кілометрів дамб та 43 кілометри берегоукріплень. Від великої води захищено 87 населених пунктів. Утім, проблемним питанням залишається фінансування державної програми. Так, із передбачених на 2006-2009 роки 714 мільйонів гривень в область надійшло лише 585 мільйонів. На цей рік через відсутність бюджету взагалі не відомо, скільки грошей виділять, хоча програмою на 2010-ий закладено майже 200 мільйонів гривень.

Чекати не маємо часу

У підсумку члени колегії відзначили, що погіршення соціально-економічного становища краю викликано як об’єктивними причинами, пов’язаними із загальнодержавними кризовими явищами та політичною нестабільністю, так і суб’єктивними, які свідчать насамперед про невикористані можливості й нереалі¬зовані резерви на рівні області. Нині першочергово слід визначити, на що спроможні місцеві бюджети. "Чекати, коли "нагорі" стабілізується політична ситуація, не можемо. Мусимо рухатися вперед і покладатись потрібно насамперед на власні можливості. Резерви ж, як бачимо, в кожному районі є. Головне їх чітко бачити. Один із таких резервів – надходження від продажу майна і землі. Тому необхідно активізувати проведення грошової оцінки земель. До речі, на сьогодні із 609 населених пунктів вона проведена у 523-ох.

Ще один напрямок, де область має можливість нарощувати темпи, – туристично-рекреаційна галузь, розвиток якої напряму залежить від місцевих органів влади – їхньої ініціативності, бачення можливостей і бажання їх реалізувати", – зазначив голова облдержадміністрації Олег Гаваші.

Більшою мірою можна використовувати й можливості області в добувній галузі. Тут потенціал краю задіяний лише на третину.  На жаль, інвестори не вкладають коштів у модернізацію виробництва, а нерідко навіть припиняють виробничу діяльність. А це – робочі місця, заробітна плата, прибутки бюджетів усіх рівнів. Місцеві адміністрації не ведуть за цим контроль, не сприяють заміні їх більш ефективними виробниками.
 
Та, незважаючи на кризу в економіці та політичному житті, керівники краю заявляють, що мають чітку картину, як рухатися далі. Сьогодні першочергове завдання – зберегти стабільну роботу галузей, підприємств. За відсутності фінансування на добудову низки об’єктів необхідно докласти зусиль для їх належного збереження, за можливості використовувати місцеві ресурси для завершення робіт.

"Старий Замок "Паланок"
19 лютого 2010р.

Теги: криза, підприємства, туристичний, економіка

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини