Чому Міклош Ковач не любить Українську державу?

Угорський гіпернаціоналізм нічим не кращий від українського

Угорська окупація Хуста. Березень, 1939 рік. Досі Угорська держава не вибачилася за знищення Карпатської України та понад сто тисяч жертв окупації Закарпаття 1939-44 рр.
Угорська окупація Хуста. Березень, 1939 рік. Досі Угорська держава не вибачилася за знищення Карпатської України та понад сто тисяч жертв окупації Закарпаття 1939-44 рр.

Яке благо, що більшість закарпатців не вміють читати по-угорськи! А то вони би вжахнулися, що пишуть в своїй пресі наші рідні мадяри. Ба більше -- які гасла виголошуюють лідери угорських організацій Закарпаття. От візьмімо до прикладу Міклоша Ковача, екс-народного депутата Верховної Ради, теперішнього депутата Закарпатської обласної ради. Ось кілька свіжих цитат зі статті керівника Партії угорців Закарпаття та Товариства угорської культури Закарпаття, опублікованій в закарпатській газеті "Карпатолйо"" за 14 серпня 2009 року.

Публікація, здавалося б, присвячена буденній для нинішньої України темі -- президентським виборам. Але її тон і судження...

"Українську державу слід сприймати як ворожу фортецю, звідки методично тримають під вогнем закарпатську угорську спільноту -- тепер, наприклад розстрілюють її освітню систему. Для того, щоб наша спільнота вийшла з-під перехресного вогню, що загрожує її існуванню, частину цієї фортеці необхідно захопити.

Взагалі, чи можливо взяти під контроль відданій угорцям політичній силі (Товариству угорської культури Закарпаття) -- таку кількість позицій українського державного управління, заволодівши якими можна забезпечити для наших інтересів спокій, ба, навіть, можливість розвитку?"

Отож не більше і не менше: білим-по-чорному написано, що  Українська держава -- це "ворожа фортеця", яку слід "захопити". Принаймні хоча б її частину. Але як? Міклош Ковач має свій план. Послухаймо його самого: "Результати виборів минулих років показують, що при понад 40 тисяч голосів ми точно мали би прохідне місце в одному з парламентських списків; фракцію із золотою акцією в обласній раді; абсолютну більшість у Берегівському районі; близький до більшості результат в Ужгородському та Виноградівському районах, Берегові, Чопі. Була б у нас власна фракція в Мукачеві, Ужгороді, Хустському районі. Ми були би значною силою в Мукачівському районі. Володіючи такою кількістю голосів, з нами би серйозно рахувалися нетехнічні кандидати в президенти".

Зауважимо, що угорців на Закарпатті усього 12%, а захопити вони хочуть владу, судячи з наведеного списку, ледь не в усьому краї. Інакше, каже він, "ми не заслуговуємо на інший кінець, як бути кількома тисячами копачів та прибиральників, які матюкаються по-мадярськи на слов'янському Закарпатті". (Якби таке написав українець, скандал би угорці роздмухали на цілу Європу).

Риторика Миклоша Ковача вражає: "інакше ми залишимося беззахисними перед забаганками наших ворогів". А ось його оцінка провідних українських політиків: "В останній час з іменем президента й прем'єр-міністра пов'язується гіпернаціоналістична політика щодо меншин, а отже, антиугорська політика". Але не тільки Ющенко та Тимошенко є ворогами Міклоша Ковача. Припало на горіхи й Януковичу. "Ситуація ще більш важка, бо коли Янукович був прем'єр-міністром, якраз тоді й наступив шовіністичний поворот в освітній політиці".

Усе, про що викрикує Міклош Ковач, викликає тільки посмішку. Українська держава, ця "ворожа фортеця", дала закарпатським угорцям більше прав, ніж вони мали будь-коли за сто останніх років. Ба, більше -- за роки правління "гіпернаціоналістів" Ющенка, Тимошенка та Януковича відкрито пам'ятник угорському переселенню через Карпати на Верецькому перевалі, проти якого категорично виступала закарпатська громадськість. У Мукачівському замку відкрито пам'ятник мадярському орлу Турулу, який, нині є символом Управління національної безпеки Угорщини і котрий закарпатці сприймають як наругу над своєю національною пам'яттю. 

В Ужгородському національному університеті на історичному факультеті відкрито угорське відділення, внаслідок чого із державного замовлення у 50 місць 20 віддано угорцям, а 30 -- всім іншим народам Закарпаття, які складають 88% населення краю. (Ось де явна дискримінація за національною ознакою!).

Усі ці факти говорять про те, що угорцям роблять небачені поступки, при цьому зневажаються права і національна гідність корінної нації. Натомість у відповідь чути не слова вдячності , а навпаки -- лайки про "ворогів", "шовіністів", "ворожу фортецю".

Найбільше обурення угорських лідерів краю викликала потреба вчити державну мову. Важко собі уявити, але за деякими соціологічними замірами, 60% закарпатських угорців не володіють жодною іншою мовою, окрім угорської. Певно, такої національної меншини нема більше не тільки в Україні, але й у всій Європі!

Коли у світі дедалі гостріше постає необхідність володіння кількома мовами, закарпатські угорці вбачають у вивченні мови народу, серед якого живуть - "забаганки ворогів".

І це говорить представник того народу, який закарпатців вчив мадярської у школах п'ястуками, пендриками, лайками і тотальними заборонами на будь-яке вище становище у суспільстві.

Жахливішого явища як мадяризація початку ХХ століття на Закарпатті -- годі уявити. Поголовне закриття українських шкіл, перейменування населених пунктів, зміна прізвищ на угорські, насильна відміна церковного календаря, ба навіть примусове введення латинки замість кирилиці -- ось що несла угорська держава українцям Закарпаття.

А тепер Міклош Ковач висловлює обурення Україні від імені 0,3% населення (частка угорців), бо, бачте випускникам шкіл  треба складати іспит з української мови і літератури. А, може,  "завойовник" вітряків і захмарних фортець згадав би, що подібне тестування на знання державної мови є обов'язковим в усіх країнах Європи, в тому числі й любої йому Угорщини. І на жодну посаду ніде у світі не візьмуть людину, котра не знає державної мови.
 
І, зрештою, на що він сам прирікає своїх земляків, захищаючи їхнє право бути не знаючи мови країни, в якій живуть (навіть на елементарному рівні шкільного тестування) як не на ту ж горезвісну перспективу залишитися "копачами й прибиральниками, які матюкаються по-угорськи на слов'янському (а таки-так, навіть Міклош Ковач мусить це визнати) Закарпатті?

Українська мова не загрожує угорській ідентичності. Як не загрожує їй словацька мова у Словачині, де угорців - 10%, румунська у Румунії (6,6%) чи сербська у Сербії (3,5%). А навпаки -- робить з них повноцінних і рівноправних громадян, які себе почувають набагато комфортніше і соціально впевненіше зі знанням державної мови, ніж без нього.

А за слова про "Українську державу як ворожу фортецю" і тому подібні непарламентські вирази Міклошу Ковачу треба відповідати.

Владні мужі повинні б ретельно читати, про що пишуть у своїх газетах угорські лідери Закарпаття. Бо антиукраїнські гасла і навіть заклики до територіальних змін там не рідкість. А це вже прямий кримінал.
 

Олександр Гаврош, Ужгород
06 жовтня 2009р.

Теги: угорський, Міклош Ковач, мадяризація, антиукраїнський, кримінал

Коментарі

sandor 2017-01-15 / 13:56:14
Éljen az UKRÁN-MAGYAR barátság!
Ковач гандон как и вся его ЙоБнутая партия! Но не нужно к нему приравнивать всех других венгров.

Василль Вовкуновичч 2009-10-10 / 13:43:00
На Закарпатті продовжують зневажати Український прапор

Прапор України

Прапор України

21 серпня 2009



Закарпатські свободівці здійснили рейд селами та містами краю з метою вивчення ситуації з вживанням державної символіки.



Найбільше порушень виявилося у Берегівському районі, де переважає угорське населення. Зокрема, на сільських радах поруч з новенькими прапорами угорської держави український прапор не міняється роками і виглядає як ганчірка. У м. Борегово на державних установах український прапор розміщується не в порядку, визначеному законодавством, деякі державні прапори розміщені догори ногами ( вул. Б. Хмельницького). Біля школи на одній щоглі український прапор - під угорським. Зображення державного прапора можна побачити на парканах поблизу кафе, де п'яні з реготом справляють нужду і тому подібне.



У зв'язку з цим Закарпатська обласна організація ВО "Свобода" проведе 23 серпня низку заходів, щоби нарешті змусити знахабнілих можновладців поважати Українську Державу та її символи.

стелс777 2009-10-09 / 22:22:00
Admine! Jakszja maesj???

май русин 2009-10-08 / 01:06:00

Вшиткі маєме жити в Україні в ракаши!

сорри 2009-10-07 / 20:39:00
Приємно бачити, як українці і угорці спільно засуджуть екстремізм і шукають шляхи виходу зі змальованої в статті ситуації. Це конструктивна частина суспільства. Деструктивна частка завжди менша, але вона агресивна.

xXx 2009-10-07 / 18:41:00
"рідні мадяри" вже зовсім розжиріли і забули хто на Закарпатті господар!

Tibor 2009-10-07 / 17:41:00
orange



"Думаю, як українець і угорець ми порозуміємося"



Повністю погоджуюсь з Вашими сьогоднішніми висловлюваннями!

Впевнений, що нам нічого ділить, і ми визнаючи, шануючи мову та культуру один одного, сприяємо нормальному, європейському життю!!!!

2009-10-07 / 17:23:00
Шановний К5! Не лише для Закарпаття, а й для Галичини, Донбасу, Криму чи Поділля влада є злою мачухою для простих людей, тож не треба ототожнювати Україну з правлячими кланами. Чи, може, наші рідні мери та сільські голови та депутати, з діда=прадіда закарпатці, обкрадаючи своїх краян роблять це з великої батьківської любові? Чи може мадяри громили Будапешт рік тому захищаючись від вітцівської любові Дюрчаня? Я переконаний прихильник європейської інтеграції, але правляча "еліта", незалежно від кольору її прапорів, не дуже поспішає реформуваим суспільство до європейських стандартів, бо їй цьго не треба. А стосовно людських потоків з Закарпаття, то вони спрямовані не лише до вузів Лемберга, а й до пляжів Криму та Одеси,на базари Чернівців та Хмельницького За продуктами і цурьом та Києва і Львова З капустою та парадичками, а до Кошиць возять хіба цігаретлики та солярку.

orange 2009-10-07 / 17:00:00
Тібор, вітаю. Думаю, нам потрібно прибрати з нашого минулого спілкування зайві емоції. Пробуймо вийти на інший рівень спілкування і розуміння, започаткований вами сьогодні. Думаю, як українець і угорець ми порозуміємося. Я першим прошу вибачення за минулі непорозуміння і попробую втриматися від такого щодо вас у майбутньому.



Прохожий, твердження про Україну як про "ворожу фортецію" важко інтерпритувати якось по-іншому. Радикалізм Міклоша Ковача загальновідомий. А тому не варто, мабуть, його виправдовувати. Це не випадковість, а система.

Прохожий 2009-10-07 / 16:51:00
Возможно я ине прав, но где-то слышал, что в 1991 году во время референдума венгерское население проголосовало не только за независимость Украины, но и за Береговский венгерский национальный округ? Может быть М. Ковач в этом контексте высказывался, а автор материала недопонял?

green 2009-10-07 / 16:48:00
Иштван, Гайдош сейчас активно поддерживает Яценюка.

Tibor 2009-10-07 / 16:39:00
оранжу



Шановний - це дійсно я, і я притримуюсь такої думки, тому що впевнений, для угорців Закарпаття немає іншого виходу, аніж знати та шанувати українську мову і культуру.



ember



То що більшість угорців думає, що в сучасній угорскій школі можна вивчити українську мову - то є неправда. Ніякі методики не допоможуть, якщо угорці не будуть постійно спілкуватися з українцями та вчити предмети з першого класу українською мовою. І повір, конкурентоспроможність, нас, угорців тільки підвищиться! Я через це пройшов, і досі вдячний своїм батькам, що вони мене віддали в українську школу з першого класу. Угорську мову, літературу, історію - вчив факультативно, і це мені сьогодні не заважає читати, розмовляти своєю рідною, угорською мовою.

Впевнений, що для угорців Закарпаття, вихід через такі класи в українських школах. А щодо вчителів угорських шкіл, то їх просто потрібно перекваліфікувати.

Istvan 2009-10-07 / 16:23:00
Мэр г. Берегсаса, Иштван Гайдош: на президентских выборах закарпатские венгры будут голосовать за Януковича.

ember 2009-10-07 / 15:25:00
Tibor, ty ne prav, tvoja ideja ochibochnaja, privedjot k boljshomu khaosu. Iskhodja iz tvoej logike idealjno bylo bu otkrytj v kazhdom vengerskom sele ukrajinojazychnye shkoly. Vedj skazhem dalekovato i slozhnovato iz Tiszaágteleka dobiratjsja kazhdyj denj v Csap, ili zhe iz Fertősalmásá v Újlok, iz Kaszonya v Jánosi. Pravda? No: otkuda vozjmjosh stoljko pedagogov znajushchikh na takom urovne ukrajinskij jazyk? Kuda denesh tekh, kotorye v vengerojazychnykh shkolakh teperj prepadajut raznye predmety, i ukrajinskij slabo znajut, ili - potomu shto, kak ja naprimer, nikoghda ne uchili (ja biljsh-mensh vyuchyv koly bulo za sorok!) - voobshche ne znajut?! Ty praviljno otvetil: ideologija Kovacsa privedjot k izoljatsii, v getto, no tvoi zamysli privedut k tomu, shto osnovnaja masssa nashikh detej-vengrov uzhe nikak ne budut znatj, i nichevo ne budut znatj, i okazutsja, sovsem po drugim prichinam, na urovnje boljshinstvo tsygan. Jestj drugoj vykhod: uchebniki,k slovarji, nagljadnye posobija, normaljnaja metodika, boljshe urokov dlja izuchenija ukrajianskovo jazyka. I togda nashi deti budut znatj nuzhnyj urovenj, a usoversentstvovatj ukrajinskij uspejut i posle shkoly i vo vremja uchoby v VUZ-akh, i na budushchej rabote!

orange 2009-10-07 / 15:25:00
Опаньки!.. То угорці закарпаття вже таки планують "майбутній військовий конфлікт" і "піднімання рушниць"?

I 2009-10-07 / 15:19:00
Не тільки Ковач, ніхто з угорців Закарпаття не люблять цю "державу". Даже нема сумнів, що - не дай боже - у майбутньому військовому конфлікті закарпатські угорці на боці кого піднімуть рушниці.

k5 2009-10-07 / 15:06:00
До І. А кого любить Україна? Для закарпатців то гірш мачухи! Закарпаття більш інтегроване у центральноєвропейський простір ніж в Україні... чому? Бо Ми тупик і апендикс України. Хто не вірить, спробуйте дістатись Будапешту, Сату-Маре, чи Кошіце громадським транспортом і відповідно Івано-Франківська чи Львова? Егеж... Навіть людського потоку в бік України ми не побачимо. Хіба що студентів голодних до знань які пнутся у Лембержські університети :(

orange 2009-10-07 / 15:05:00
і, що значить, що Україна не любить угорців? Більше прав, аніж мають угорці в Україні, вони не мають навіть в євросоюзівських Словаччині та Румунії. Це відомий факт.

orange 2009-10-07 / 15:01:00
Дивно: вперше за всю історію нашого тут спілкування повністю погоджуюся з Тібором. Може це не він писав, а хтось скористався його ніком? Тібор, дай знати, що це все-таки ти, і я потисну тобі (віртуально) руку і, можливо, навіть визнаю, що в минулому ми просто не порозуміли один одного.



Бо, в принципі, я вже колись писав: не маю нічого проти людей, гордих за свою націю, бо й сам люблю свою. Не люблю тільки тих, хто хоче возвеличити свою націю шляхом топтання по моїй, або мріє про перекроєння кордонів України.

i 2009-10-07 / 15:00:00
Угорці Закарпаття не люблять Україну тому, що Україна не любить їх. А де вообще написано, що громадяни повинні любити Україну??

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини