Олександр Гаврош: "Пишеться те, що пишеться. А читає кожен те, що йому до вподоби"

14 грудня, у день відкриття в Ужгороді цьогорічного «Книжкового Миколая», студенти Ужгородського національного університету мали нагоду поспілкуватися з гостями та організаторами цього форуму. І хоч бажаної дискусії між генераціями так і не сталося, почути багато чого цікавого, гострого, суперечливого таки вдалося.

Олександр Гаврош: "Пишеться те, що пишеться. А читає кожен те, що йому до вподоби" Письменник, журналіст радіо «Свобода» Павло ВОЛЬНИЧ: «Я не є ні розважальником, ні пророком. Я – свідок. Я розповідаю про те що я бачу, знаю. Коли я почну щось прикрашати, в уста вкладати якісь фрази, мені скажуть «Ти брешеш». А найбільше я боюся фальші». Жодних закликів та вмовлянь. Прямий виступ за припинення вживання неякісного, низькосортного, примітивного продукту. Послухав – роби висновки. Справа твоя. І все б добре, коли не тези характеру «Без сходу України – України не буде, скільки б Галичина не рвала на собі вишиванки» на додачу до «патентованих українців» та «патріотів за викликом». Хоч вийди і забудь все те, що кілька хвилин тому вже занурювало тебе з головою в глибини переосмислення…

Літературознавець, головний редактор журналу «Київська Русь» Дмитро СТУС, живе у «не мною придуманому світі». Йому також обридла «вишиваність». «Вишиваність – це коли береться сакральна форма і скасовується відповідний зміст». Людина достатньо поверхова – так може здатися. За це навіть можна тихенько образитись. Та це не так, насправді. Просто важко зрозуміти, чому Дмитро Васильович «любов до рідної землі» демонструє у світлі якоїсь незрозумілої мені флегми. Це певно властиве прихильникам анархії. Так от, ота флегма відштовхує і приводить до збайдужіння. «Ми живемо у світі в якому вже все сказано» – це справді так. Він читає Біблію і знає дуже багато корисного. Але чомусь не хоче про це розповідати.

Представник української громади Словаччини, літературознавець Юрій БАЧІЙ, певно один з тих, хто намагався докричатися до розуму слухачів. «Література має бути потрібною» – а не вульгарною чи небезпечною. Вона має виховувати, а не топити в багні обмеженості мас. Всього має бути в міру, і все має бути на своєму місці виконуючи свої функції – це запорука перспективи. З висоти життєвого досвіду пан Юрій про це відверто розповів молоді.

Письменник, поет, журналіст, співорганізатор «Книжкового Миколая» Олександр ГАВРОШ узагальнив: «Пишеться те, що пишеться. А читає кожен те, що йому до вподоби». Воно ж бо й справді так. Усе залежить від тебе. Що б там не казали, а це факт.

Від тої зустрічі певно не я одна чекала чогось більшого. Хтось може й взагалі нічого не чекав, прийшов-пішов… Та не про них. Все, що стається залишається концентрованим у підсвідомості і з часом знаходить своє застосування. Це побачення з сучасною українською писемністю не виняток, сподіваюся…
Катя ГРЕЩИШИН, "Старий Замок "Паланок"
16 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини