Венеціанська комісія схвалила Конституцію Віктора Ющенка

Венеціанська комісія розглянула конституційний проект президента і оцінила його схвально, зазначивши, проте, що є над чим попрацювати.

Венеціанська комісія схвалила Конституцію Віктора Ющенка

Микола Оніщук розповів, якими пунктами свого законопроекту може пожертвувати Ющенко

Венеціанська комісія, чию думку Верховна рада враховує при розгляді кожного проекту конституційних змін, 12 червня дала позитивну оцінку відповідному законопроекту президента Віктора Ющенка.

Про це повідомив міністр юстиції Микола Оніщук.

Відзначивши, що документ в цілому направлений на стабілізацію української політичної системи, європейські експерти не стали загострювати увагу на положеннях, в яких закладено подальше протистояння глави держави і представників виконавчої влади.

"За весь час незалежності, по суті, вперше Венеціанська комісія позитивно висловилася відносно подібного законопроекту. Комісія визнала проект Конституції, внесений Віктором Ющенком, таким, що відповідає європейським стандартам. Більш того, в ході обговорення було відмічено, що це кращий з тих проектів Конституції, які надходили на розгляд Венеціанської комісії від України", - заявив міністр.

Він також повідомив, що комісія виказала ряд зауважень як загального, так і приватного характеру. "Йдеться про те, що документ передбачає ухвалення будь-яких змін в Конституцію на референдумі. Комісія ж не вважає це єдино правильним рішенням, вважаючи, що воно може створити певні складнощі. Наприклад, деякі зміни в Конституцію не мають загального значення, що вимагає їх твердження на референдумі. Думаю, ця позиція може бути врахована президентом", - розповів Оніщук.

Він вважає, що, виходячи з вже зроблених президентом заяв, Віктор Ющенко може відмовитися від положення про довічне право екс-президентів входити в сенат. Також можна переглянути ряд інших положень, таких як право президента відміняти акти уряду з питань зовнішньої політики, безпеки і оборони. Можливо, зазначає Оніщук, слід виключити з системи призначення суддів політичні інститути і передати цю функцію Вищій раді юстиції. Експерти також вважають, що в законопроекті слід формалізувати підстави, які б забезпечували велику стабільність для функціонування всіх гілок влади.

"Я маю на увазі те положення президентського законопроекту, яке передбачає право глави держави розпускати нижню палату парламенту по політичних мотивах. Комісія хотіла б, щоб в законопроекті були уточнені підстави, зокрема політичні, які можуть послужити для ухвалення такого рішення", - пояснив міністр.

На питання, як комісія оцінила пропозицію дозволити депутатам суміщати свою діяльність з роботою в уряді і закріпити за колишніми президентами довічне право засідати у верхній палаті парламенту, Оніщук відповів, що тема "суміщення" не обговорювалася, оскільки це у ряді європейських юрисдикцій є прийнятним.

"Ці теми не аналізувалися як важливі, і це не ті положення, на які слід звертати увагу. Так, обговорюючи пропозицію про введення верхньої палати парламенту (сенат), комісія відзначила, що немає жорстких критеріїв, за якими можна було б оцінити доцільність або недоцільність розділення парламенту на дві палати. Комісія вважає, що це може бути значущим, хоча і не затверджує цього. Введення другої палати може бути продуктивним, хоча може і декілька ускладнити законодавчий процес і загальну систему організації діяльності парламенту", - сказав він.

Крім того, політик зауважив, що комісії відомо про неофіційний проект Конституції Юлії Тимошенко та Віктора Януковича, але цей документ в комісію не надходив, тож його розгляду не було. Проте в неформальних бесідах ряд члени комісії продемонстрували свою обізнаність про цю конституційну ініціативу.

Нагадаємо, напочатку червня у ЗМІ з'явився розроблений представниками БЮТ і Партії регіонів проект Конституції - політичними силами, які вели переговори про створення коаліції, однак після виступу Віктора Януковича,в якому він повідомив про його підтримку виборів президента народом, а не Верховною радою, як то передбачалося у створеному з БЮт проекті Конституції, Юлія Тимошенко заявила про провал переговорів з ПР.

Як повідомлялося, 31 березня президент Віктор Ющенко вніс до Верховної ради законопроект щодо внесення змін до Конституції. Документ передбачає низку реформ у політичній системі України.

Зокрема, це створення в Україні двопалатного парламенту, частина якого обиратиметься із представників регіонів країни. Ця ініціатива вже викликала невдоволення в політичних опонентів президента.

6 квітня президент надіслав документ на розгляд Венеціанської комісії.

ТСН
15 червня 2009р.

Теги: Віктор Ющенко, проект Конституції, Європа, Венеціанська комісія, схвалили, Микола Оніщук

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини