Сергій Федака про вибори в Ужгороді та на Закарпатті

26 березня усе завершиться. Інтрига та паніка, істерика та самовпевненість, надії та сподівання стануть лишень черговою сторінкою української політичної історії. Політичне життя в Україні, ми впевнені, налагодиться.

Сергій Федака про вибори в Ужгороді та на ЗакарпаттіЯким воно стане? Про це Західна інформаційна корпорація розпитала у знаних експертів, політологів, науковців Західної України, запропонувавши їм відповісти на 7 простих запитань. Відповіді на них дадуть усім нам можливість зіставити очікування політиків та виборців з тими результатами політичних перегонів, про які ми дізнаємося 27 березня.

Свій прогноз результатів виборів на Закарпатті на прохання ЗІК оприлюднив політичний оглядач, доктор історичних наук, професор Сергій Федака.

„Закарпаття online” сподівається, що його відповіді представляють інтерес для ужгородців і загалом закарпатців, а тому подає їх у повному обсязі. Наскільки цей прогноз відповідатиме післявиборчим реаліям – дізнаємося вже незабаром
.

Закарпатська область – 927 322 виборці. Ужгород – 95 445 виборців.
Закарпатська обласна рада – 90 депутатів, Ужгородська міська рада — 50 депутатів.

– Спрогнозуйте, хто здобуде перемогу на виборах міського голови вашого обласного центру?

– Сергій Ратушняк. Прогноз базується на стабільно високому рейтингу цього харизматичного політика-радикала у значної частини ужгородського електорату. Він уже тричі поспіль вигравав вибори мера. Його електорат стабільний, хоча і дуже важко окреслюється якимись соціальними чи етнополітичними характеристиками. Серед його прихильників і люмпен, і бізнесмени, і невелика частина інтелігенції. Цих виборців швидше єднають якісь суто індивідуально-психологічні особливості – бажання мати над собою крутого хлопа. Імідж Ратушняка активно створює патронована ним масова преса, в якій він сам активно виступає. На нього грає і традиційне протистояння між двома найбільшими містами області – Ужгородом і Мукачевим. Зараз в області домінує мукачівська команда політиків на чолі з В.Балогою, а С.Ратушняк позиціонував себе як затятий і непримиренний її опонент. Свого часу С.Ратушняк сильно приклався до політичного знищення тодішнього губернатора С.Устича, потім запекло воював проти СДПУ(О) і врешті-решт у союзі з мукачівцями здобув перемогу над нею, тепер він узявся за колишніх союзників, а нині – конкурентів у бізнесі і політиці. Схоже, що симпатії багатьох ужгородців у цьому протистоянні через багато раціональних та ірраціональних моментів на боці саме С.Ратушняка. Тому команда В.Балоги навіть не спробувала не те, що висунути, а навіть відкрито підтримати хоч якогось конкурента С.Ратушняку.

– Хто з політичних партій та блоків здолає 3-відсотковий бар’єр до міської ради? Чи зможе якась політична сила самостійно сформувати більшість у міськраді? Якщо ні, то про які можливі коаліції може йти мова?

– БЮТ, «Наша Україна», блок Литвина, Партія регіонів, соціалісти, комуністи, близькі до проходження так звані блоки В.Погорєлова, П.Чучки і другого проратушняківського блоку «Рідне місто моє». Не зовсім втрачені для міськради НДП і ліберали. Однопартійної більшості у міськраді не буде. Це буде калейдоскоп, що постійно крутиться, змінюючи орнамент.

– Якими будуть відносини нової міської ради та ймовірного мера?

– Стосунки С.Ратушняка з міськрадою будуть конфліктними – з феєрверками й ескападами. Обласний драмтеатр переміститься з одного берега Ужа на інший – у міськраду.

– Чи будуть у новій міській раді партії чи блоки, що перебуватимуть в опозиції до мера та міськрадівської більшості?

– З часом такими стане більшість фракцій.

– Хто з політичних партій та блоків здолає 3-відсотковий бар’єр до обласної ради? Чи зможе якась політична сила самостійно сформувати більшість в облраді? Якщо ні, то про які можливі коаліції може йти мова?

– Шість загальнонаціональних лідерів і дві угорські партії. В облраді буде створено широку коаліцію – значно ширшу, ніж у Верховній. Основу складуть НСНУ, соціалісти і угорська партія КМКС. В опозиції буде блок Литвина – Ратушняка. Позиція БЮТ в облраді залежатиме від шансів Ю.Тимошенко на прем’єрство. Місцеві ж регіонали і Демократична партія угорців І.Гайдоша спробують розіграти «золоту акцію», але швидше за все зрештою приєднаються до помаранчево-рожевої більшості.

– Чи будуть у новій обласній раді партії чи блоки, що перебуватимуть в опозиції до голови облради та облрадівської більшості?

– Фракція Литвина-Ратушняка вдихне в облраду «дух, що тіло рве до бою». Ситуативно до неї можуть приєднуватися інші фракції. Більшість не буде стабільною.

– Хто з політичних партій та блоків у вашій області здолає 3-відсотковий бар’єр до Верховної Ради?

– Результати парламентських виборів на Закарпатті традиційно відповідають усередненим по Україні, але цього разу з невеликою вестернізацією. «Наша Україна», БЮТ, регіони і литвинівці, соціалісти. Комуністи і «нетаківці» мають в області більш-менш імовірний шанс здолати прохідний бар’єр. Менш імовірним видається подолання в області 3%-го бар’єру ПРП-Порою, а, можливо, й блоком Костенка – Плюща, але по всій Україні ці два сателіти-конкуренти НСНУ не наберуть необхідної підтримки.
За матеріалами ЗІК
23 березня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини