Закарпаття: Чи спішить інвестор на Ужгородщину?

Розвиток економіки Ужгородського району Закарпатської області, її структурна перебудова, технічне та технологічне переоснащення виробництва стали здебільшого можливі за рахунок залучення інвестицій. Влада Ужгородщини робить усе можливе, щоб залучити інвесторів на територію свого району, постійно сприяє реалізації їх ідей, намагається створити їм усі умови для плідної праці. Саме про це наша розмова з начальником управління економіки Ужгородської райдержадміністрації Лілією МОСКАЛЮК.

Закарпаття: Чи спішить інвестор на Ужгородщину?— Ліліє Дмитрівно, чи комфортно почуває себе інвестор, прийшовши працювати у наш район ?

— Я переконана, що так. Свідченням цьому є той факт, що в економіку району залучено 50 млн.дол.США прямих іноземних інвестицій, що становить 17,3 відсотка вкладених в економіку області. Тільки з початку цього року надійшло 3,1 млн. дол. США. На одного жителя району сума вкладених іноземних інвестицій складає 754,1 дол. США при середньообласному показнику 231,7 дол. США.

Найбільш привабливою для залучення іноземних інвестицій є промисловість. На її долю припадає 84,4 відсотка від загального обсягу вкладених прямих іноземних інвестицій. Це, зокрема, машинобудування, у яке залучено 36 млн. дол. США.
Розширюється географія іноземних інвестицій. Так, в Ужгородський район надійшли інвестиції з 20 країн світу. Найбільші обсяги іноземного капіталу залучено з Японії, США, Швейцарії та Угорщини. Кількість підприємств з іноземним капіталом становить 54 одиниці. Пріоритетними для залучення інвестицій є переробка продукції та туризм.

— Якщо говорити про Закон України «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності в Закарпатській області», то скільки проектів реалізується в районі?

— Реалізується 6 інвестиційних проектів загальною кошторисною вартістю 5,5 млн. дол. США. З року в рік відслідковується чітка тенденція до зростання обсягів іноземного капіталу. На сьогодні в рамках дії Закону вже залучено інвестицій на суму 15,2 млн дол. США, в тому числі з початку 2006 року — 4,3 млн дол. США. У якості порівняння за відповідний період минулого року надійшло 4,0 млн дол. США. Підприємствами територій пріоритетного розвитку освоєно інвестицій на суму 62,2 млн. грн., реалізовано продукції та надано послуг — на 69,7 млн. грн., створено та збережено 725 робочих місць.

Останнім часом найбільші обсяги інвестицій надходять у туристично-рекреаційний комплекс. Завдяки залученим інвестиціям вдалось реанімувати на перший погляд безперспективні об'єкти, здійснити їх реконструкцію та розбудову,
підвищити привабливість для потенційних відпочиваючих.

До речі, найближчим часом планується відкриття санаторно-курортного комплексу "Термал-Стар", у який на сьогоднішній день вкладено 2,8 млн. дол. США інвестицій. Тільки з початку цього року на об'єкт надійшло 1,1 млн. дол. США іноземних інвестицій. Активно надходять інвестиційні кошти в розбудову санаторно-курортного комплексу «Деренівська купіль».

Іншим прикладом є введення в дію ТОВ «Енергія Карпат» малої ГЕС на р.Ільмен Рахівського району, яка повинна частково вирішити проблему енергопостачання у регіоні.

— Районна влада контролює роботу підприємств, яю працюють з іноземними інвестиціями?

— Звичайно, контролюємо, чи виконуються взяті інвестиційні зобов'язання. У свій час з трьома підприємствами — ПП «Хемікон АГ», ПП «Спринт», ТОВ «Карпатський технологічний центр» — було розірвано договори за невиконання взятих на себе зобов'язань.

Чітко відслідковуємо динаміку створення нових робочих місць та ріст рівня заробітної плати. Ящо хтось сподівався, що на Ужгородщині він знайде дешеву робочу силу, то скоро переконався, що це не так. Нині успішно працюють ЗАТ «Єврокар», ТОВ «Джейбіл», налагодились справи і на ТОВ «Ядзакі».

— Скасування пільг, раніше наданих для вільних економічних зон та територій пріоритетного розвитку, негативно відобразилося на темпах залучення інвестицій в економіку району?

— От ви мене запитували, чи комфортно почуває себе в районі інвестор. Я відповіла, що так. І це правда. Але що робити, коли інколи наші українські закони недосконалі? І це не секрет. Так, скасування пільг негативно вплинуло на темпи залучення інвестицій. Зокрема, якщо у 2004 році у район надійшло 24,4 млн.дол. США прямих іноземних інвестицій, то у минулому році лише 2,5 млн.дол.США.

Відрадно, що незважаючи на це, на вітчизняному ринку залишились та продовжують свою діяльність представники провідних компаній світової індустрії. Зокрема, це стосується підприємств, які працюють у спеціальній економічній зоні «Закарпаття».

На сьогодні СЕЗ «Закарпаття» нараховує 16 суб’єктів підприємницької діяльності, з них 12 суб'єктів — у нашому районі. Обсяги заявлених ними інвестицій для реалізації інвестиційних проектів становлять 306,4 млн. дол. США, в тому числі в Ужгородському районі — 171,8 млн, дол. США. З початку інвестиційної діяльності суб'єктами реалізовано продукції та надано послуг на суму 4,8 млрд. грн., сплачено до бюджетів всіх рівнів понад 608 млн.грн. Реалізація проектів на території СЕЗ забезпечила створення та збереження 2393 робочих місць. Середньомісячна заробітна плата на цих підприємствах складає понад 1200 гривень.

Окремо хочу сказати про ТОВ «Джейбіл». Дане підприємство завершило пілотний інвестиційний проект і розпочало реалізацію нового інвестиційного проекту вартістю понад 50 млн. дол. США, який передбачає будівництво заводу з виробництва та збирання компонентів для електронної промисловості. Реалізація проекту дасть можливість створити 3 тисячі робочих місць. Лише у цьому році передбачається інвестувати 8,8 млн.дол.США.

— Робота, звичайно, над пошуком потенційних інвесторів продовжується і далі?

— Звичайно. І над поліпшенням умов ведення бізнесу в район», над створенням нових виробництв і робочих місць. Це - безперервний процес, адже життя не стоїть на місць.

Є певні напрацювання по залученню інвестиційних коштів. Це і будівництво австрійською фірмою заводу з глибокої переробки кукурудзи в с.Соломоново. Загальна вартість цього проекту складає 41,3 млн.дол. США. На цьому підприємстві протягом двох років планується створити 400 нових робочих місць. Щорічний обсяг виробництва тут повинен сягнути 180 млн.грн..

Крім того, будуватиметься завод будівельних матеріалів за новою німецькою технологією у с.Вовкове. Тут буде створено 150 робочих місць.

На базі радгоспу-заводу «Червона зірка» буде відновлено роботу заводу по переробці фруктів.

Планів маємо багато. Адже Ужгородщина має значні резерви для залучення інвестицій, зокрема не використовуються наявні в районі джерела термальних мінеральних вод (с.Червоне, с.Демичі, с.Холмок), потребує значних капіталовкладень розбудова гірськолижного комплексу «Плішка», не в повному обсязі використовується мінерально-сировинний потенціал регіону.

Разом з тим у районі створений банк даних пропозицій наявних земельних ділянок та вільних виробничих площ, які можна запропонувати інвестору для відкриття бізнесу.

Ужгородщина — приваблива щодо підприємництва: поряд кордони і небайдужа районна влада. Ми готові співпрацювати з усіма, хто хотів би вкласти свої кошти в економіку району.
Марія ПІДГОРНА, "Вісті Ужгородщини"
04 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини