Сьогодні — День Соборності України

Цей день став символом прагнення українського народу до волі. Століттями роз’єднаний, змучений довгою боротьбою народ, врешті зміг об’єднатися в єдину Українську державу.

Сьогодні — День Соборності України

Визначною стала подія 22 січня 1918 року - в Київському Будинку вчителя було підписано Четвертий універсал, яким Українську Народну Республіку було проголошено суверенною і незалежною державою.. Вже через рік цього самого дня на Софіївській площі Києва було проголошено Акт Соборності українських земель, після чого дві частини українських землі об’єдналися в єдине – Правобережна Україна вийшла з під влади Австро-Угорської, а Лівобережна – з Російської імперій.

«Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України — Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна — в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу», — пролунало 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві.

А 21 січня 1919 р. в Хусті Всенародні збори ухвалили приєднання до Української Народної Республіки Закарпаття.

Про цю подію вичерпно описує протокол, “писаний на всенародних зборах угорськоруського народу, котрі відбулися в гімнастичній салі державної горожанської школи”. Копія його зберігається в Державному архіві Закарпатської області. Ось як це зафіксовано:

“Из церкви народ під синьо-жовтими прапорами, співаючи национальні і церковні пісни Головною вулицею города пішов до гимнастичноі салі горожанськоі школи, де о 1/2 12 год. перед полуднем Др. Юлій Бращайко адвокат из Хуста отворив збори... За предсідателя зборів (собора) вибрано одноголосно Др. Михайла Бращайку, адвоката рахівського.

…Иван Волощук, господарь з Нанкова радив зєдинитися з соборною Украиною. Се було проголошено з безмежним одушевленьемь и гучными окликами: “Слава”, “да живет Украина, най живе Украина…”.

Василь Тимчик господарь з Хуста вніс, щоби русины українці не вибирали послів до мадярського парламенту.
Внесенье одноголосно і з великим задоволеням принято. Так само приняли збори внесенье Михайла Філака з Хуста, щоби злуку з Украиною викликати без жадних застережень, або умовъ.

Се було приймлено.

…Предсідатель проголосив слідуючу резолюцію:

1. Всенародні збори Угорських русинів украінців з дня 21-го януара 1919 року висказують зєднанье всіх русинів украінців з комітатів Мароморош, Угоча, Берег, Унг, Земплин, Шаріш, Спіш и Абауйторно і прилученье русинами украінцями заселених земель до соборноі Украіни.

Всенародні збори закінчилися грімкими окликами “многая літа, да живе Украіна, най живе Украіна, най вас Бог благословит…”.

Предсідатель короткими словами згадовав історичне значінье дня, котрого
“Встала наша славна Украіна
Свобідна і вільна,
Та від Тиси, аж до Кубань річки
Одна нероздільна”.

“Най живе наша славна Украіна” — закінчив бесідник свою промову, на що загомонів народний гімн “Вже воскресла Украіна” і нарід тихо, втішно розходився з святочним настроєм, многі из слезами в очах, а сильною надією в сердци на красшу будучность”.

Наступного дня у Києві в урочистостях з нагоди свята Злуки брала участь делегація — тридцять шість чоловік — Західної області УНР.

На згадку про проголошення Акту Соборності 22 січня 1990 року сотні тисяч українців узялися за руки, утворивши “живий ланцюг” від Києва до Львова.

Офіційно День Соборності почав відзначатися згідно з указом Президента України від 25 січня 1999 року.

22 січня 2009р.

Теги:

Коментарі

Посторонний 2009-01-25 / 04:12:00
Пан orange знає, що він козацького роду, нащадок козака Мамая. Козак Мамай був ханом Крымського каганату и за жону взяв внучку Чінгіз хана. Крымськый каганат економічно жив з продаванням рабів и особенно рабинь, ай за Османської імперії. Каждый паша в Османській імперії мав Гарем повный рабинь - красних молодих дівчат. Мамайскі козаки рабовали и крали молоді дівчата, котрі пак продавали до рабства - до Гаремів пашам Османської імперії. Козаки в ті часи, як ай теперь державники, не мали неякі хрестіянаські заборони, рабовали и продавали до Гаремів як хрестіянські, так ай мослимські дівчата. Татари до Гаремів як рабинь продавали тільки хрестіянські дівчата.

Пан orange дуже добре знає, шо русини з козаками, з іх разбойницькими традіціями з Дикого Поля України, нічого обшого не мають. Русини суть віруючи хрестіяни, сильно оріентовані на сімью. Ай типирь штатистичні данні ясне говорять, що русинські сімьї мають майнижщий процент розлук, не тільки на Україні а ай на Словакії, и других державах де жиють русини. В томто, русини скорше ся подобають єврейским сімьям, як українським, мадярським, чи російським сімьям.

orange 2009-01-23 / 19:19:00
Нарешті зрозумів: так звані "русини" відрізняються від українців всього лиш неврівноваженою психікою. Приклади: Гецко, Сидор, ааа-кало з попереднього посту.... :)))))))))))))))))))))))))

aaa 2009-01-23 / 18:29:00
Ty oranžovyj chy ryžyj urode konchenyj hnydo ty nych neznajesh a sydysh tam jak lox ta diskutujesh..tebe by zustriv ta nabyv to jeb...lo ryže..

orange 2009-01-23 / 16:38:00
Іштване, і цей директор має багатокімнатну квартиру і заміський будинок?.. :)



Закарпатці на заробітки їздили ЗАВЖДИ - і при мадярах, і при чехах, і за Союзу, і тепер...

Istvan 2009-01-23 / 16:33:00
Да и ходят по области наши соотечественники: без зарплаты, пенсии места работы и веры в будущее, и празднуют, празднуют дох*я...

Слушайте, orange, если так хорошо живется в этой соборной Украине, почему полстрана зарабатывает в Португалии, Чехии, ит.д.???

Istvan 2009-01-23 / 16:29:00
Для orange: Директор музейного комплекса Печерская лавра - закарпатский венгр...

ember 2009-01-23 / 14:29:00
Ukoil poluchil, mogu prodolzhatj. U menja v palate odni schaslivye ljudi! Kstatiu dlja orange-a: sosednjaja kojka svobodnaja. Zhdjom!

ember 2009-01-23 / 14:25:00
Tibor, Istvan, vy ne pravy! V se s radostju prazdnujut. Vedj Ukrajina vedushchaja strana v Evrope i po ekonomike, i po kuljture, i po nauke td. Vse nas uvazhajut, v primer stavljat. Vanga skazala, shto skoro i Ameriku pobedim, i stanem superderzhavoj vsevo mira! Ja gorzhusj tem, shto grazhdanin slavnpoj Ukrajiny! Monogo mog by eshcho pisatj, no dolzhen zakanchivatj: priblizhaetsja vrach s ukolom. Privet vsem iz Vulsany:)

orange 2009-01-23 / 14:22:00
Тибіку, на предмет свого благополуччя ти, швидше всього прибрехав: інтернет, як відомо, як і папір, все стерпить. Максимум, на що ти можеш спромогтися, це бути у дрібній прислузі в котрогось із українських олігархів. Я добре знаю закарпатську діаспору Києва, і угорця, який би піднявся в Києві до змальованого тобою рівня, немає.



І далі...




Ти не згоден, що ти націоналіст, а тільки зберігаєш свою культуру від асиміляції?..

Можеш повірити, що ті, кого ти називаєш українськими націоналістами і бЕндерівцями роблять точнісінько те саме... :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Tibor 2009-01-23 / 13:46:00
Оранжику та орку...



Дякую за побажання, але Київ це не зовсім Схід України. І до речі в Києві відчуваю себе досить комфортно... Є своя баготокімнатна квартира, дім під Києвом та непогана машина. Тому обездоленим себе не важаю.



Стосовно фамілії Бандери дійсно плутаю, тому що я не вважаю за достойним запам"ятоввувати фамілії бандитів-негодяїв.



Не згоден з тим, що я націоналіст. Я просто зберігаю свою культуру і мову і не піддаюсь асиміляції.

orange 2009-01-23 / 13:33:00
Тибіку, ми вже говорили на цю тему: ти і є мадярський націоналіст. Таким як ти у нас на Закарпатті не місце. тому тебе і виштовхнула доля жити на схід України, подалі від нашого краю. Щоби ти мучився. Неозброєним оком видно. що у тебе - внутрішній дискомфорт. Ти злий на весь світ. Тому і гавкаєш і кусаєшся. Напевно, в тебе така доля: пса на ланцюгу - обездоленого і злого.




Втім, бажаю тобі щастя і душевного спокою... :)))))))))))))))))))))))))))))))

орк 2009-01-23 / 11:50:00
да, кстати, Тибор, ты знаешь разницу между Бандерой и Бендером? а то у тебя всё "бендеровщина" да "бендеровщина". это скорее к о.Сидору подходит как новоявленному Остапу Бендеру :)

орк 2009-01-23 / 11:47:00
Тибор, ты б водички попил минеральной, нервы поправил :)

Tibor 2009-01-23 / 10:59:00
Оранжу націоналісту

В мене абсолютно не має ненависті до українців, русинів, росіян. Ми з русинами споконвіків живемо дружньо і будемо жити так. Єдине за що я проти, коли нас хочуть заставити за жити за нормами галицьської бендерівщини. О це є неприйнятною для Закарпаття... Томо що Закарпаття ні в я кому сенсі не була не є і не буде націоналістичною бендерівщиною!

shopot 2009-01-23 / 10:46:00
Зaкaрпaтскaя Русь!!!

Istvan 2009-01-23 / 08:36:00
Особенно были грустными те люди, которые до сих пор не получили свою пенсию. Хай живе!...

Istvan 2009-01-23 / 08:34:00
Я вчера был в Ужгороде - никто не праздновал...

Посторонний 2009-01-23 / 02:33:00
Держдума РФ звернеться до народів Росії та України



На завтрашнє засідання Державної Думи РФ буде винесено питання про прийняття звернення до народів Росії і України у зв’язку з 355-річям Переяславської ради.

Як повідомили у прес-службі політичної партії Єдина Росія, ініціатор цього проекту звернення - перший заступник голови думського комітету у справах СНД і по зв’язках із співвітчизниками Костянтин Затулін, пояснив, що 18 січня за новим стилем виповнилося 355 років цієї історичної події, що стала початком возз’єднанню України і Росії.

orange 2009-01-22 / 23:53:00
Ще один, котрий живе ненавистю. Як правило, такі "сміливі" у нас гавкають з-під плоту. Тобто з-за бугра. Ти, чудо, певно один із тих, з-під плота... :))))))))))))))))))))))))))))

aaa 2009-01-22 / 23:24:00
ORANGE Ty PREDURKU My 90r.Normalno zyly to teper z ukrajinov posranov lyshe isnujeme..

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 6
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини