Сила малого

Закарпатці дедалі впевненіше почуваються на Львівському форумі видавців

Ігор Кріль з директором Львівського форуму видавців Олександрою Коваль та чеком на 70 тисяч гривень
Ігор Кріль з директором Львівського форуму видавців Олександрою Коваль та чеком на 70 тисяч гривень

15-ий найбільший книжковий ярмарок України відзначався діловитістю. Холодна погода наче відбилася на загальному настрої Львівського форуму видавців: все було по-німецьки продумано, розміреного, націлено на результат.  Поміж тим ювілейний форум побив власні рекорди, зібравши під однією стріхою Палацу мистецтв понад шістсот видавництв та провівши близько трьох сотень презентацій. Приємною новинкою для нас була дедалі більша закарпатська присутність на цій головній книжковій події року.

З десяток акцій, пов’язаних із нашими авторами – цілком гідний результат для однієї з найменших областей України. Андрій Любка  не тільки удостоївся честі мати творчий вечір у тандемі із росіянином Фьодором Сваровскім, але й презентував нову збірку «Тероризм», щойно видану у львівському видавництві «Піраміда». Галина Малик підписувала книжки на автограф-сесіях. Петро Мідянка був заявлений на кількох спільних читаннях з іншими метрами поезії, але не до всіх залів дістався.

Львівське «Видавництво Старого Лева»  після Івана Сили явило Україні нового закарпатського героя. На цей раз – «тричі славного розбійника Пинтю» в чудовому оформленні та з багатьма смачними верховинськими словечками.

Трьох своїх авторів презентував  ужгородський «Поліграфцентр «Ліра»: поетів Олександра Торохтіна, Ярослава Іваня  та прозаїка Вікторію Андрусів.  Це невеличке видавництво продемонструвало, що досить сидіти в запічку і треба сміливо йти зі своїми новинками на загальноукраїнський ринок.

Без сумніву, головною закарпатською подією на форумі стала презентація «Джинсового покоління-2» під назвою «Корзо». Хоча б тому, що відразу представляла творчість трьох десятків сучасних авторів з берегів Ужа, Латориці, Боржави, Тересви та інших річок та потічків. Альманах сучасної літератури Закарпаття, який упорядкував Михайло Рошко, викликав резонанс, про що свідчив переповнений зал в центрі Львова. Треба відзначити зрослий рівень як поліграфічного оформлення «Джинсового покоління-2» (постаралася та ж «Ліра»), так і текстів, уміщених в альманаху. Цікаво, що подібних регіональних проектів на форумі ми не зауважили.

Засвітилися закарпатці і в загальноукраїнських антологіях – любовної лірики «Літургія кохання», еротичної поезії «Біла книга кохання», малої прози «Сила малого». Остання формувалася за підсумками всеукраїнського конкурсу короткого оповідання. Троє закарпатців, які отримали дипломи фіналістів – приємна несподіванка, враховуючи, що компанію досвідченій Надії Панчук склали Тарас Ващук та Ірися Ликович. (Остання надрукована під псевдонімом).  Торік вони стали першими лауреатами обласної премії «Дебют» і ось ще один доказ їхнього літературного зростання. До слова, журі конкурсу «Сила малого» було вельми авторитетне: Василь Шкляр, Костянтин Родик, Віталій Жежера…  


Абсолютним мінусом цьогорічного ярмарку стало те, що Закарпаття було представлене лише єдиним стендом видавництва «Карпати». Тобто, з тих кількох сотень книжок, що видаються в області за рік, до Львова потрапила хіба десята частина. А значить – ми знову не можемо заявити самі про себе. Причому, заявити добре.

Віктор Браславець, директор «Карпат», твердить про велику цікавість до закарпатської книжки на ярмарку. « Беруть і «Верхнє Потисся в давнину» В’ячеслава Котигорошка, і «Закарпатські народні казки» в записах Петра Лінтура, і фотоальбом «Зачаровані Карпати» про національні парки та природні заповідники, -- розповідає він. -- На жаль, суттєво зросла вартість орендованої площі, і не всі видавництва можуть собі дозволити таку розкіш. Ми пішли на це, бо дивимося вперед і прагнемо розвитку. Провели тут кілька презентацій і вже нас запросили у гості не тільки до Тернополя, але й до Польщі».

Натомість приємною несподіванкою стала поява на ярмарку закарпатських… політиків. Ігор Кріль, голова партії «Єдиний Центр», виступив із найбільшою «ярмарковою» пропозицією: він особисто оглянув всі три поверхи Форуму видавців і закупив книжок на 70  тисяч гривень. В тому числі і закарпатських авторів. Для прикладу, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, який теж пройшовся ярмарком, пообіцяв придбати літератури на 20 тисяч гривень. «Міліціонери повинні читати. Можливо, тобі вони краще ставитимуться до громадян», -- вважає головний міліцішта.

Що ж, такий почин треба тільки вітати. Якби так по-меценатськи вчинила кожна політична сила, то й книговидавництво суттєво би підживилося, й бібліотеки наповнилися.

Але головним приємним сюрпризом форуму була чимало рідних облич. Закарпатці стали масово їздити на найбільший книжковий ярмарок України. Їх було у ці дні у Львові стільки, що на деяких закарпатських акціях вони складали більшість глядачів. А значить, духовний хліб нам все-таки потрібен не менше за хліб насущний.

Олександр Гаврош, Ужгород-Львів
19 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

Павло Журналіст 2008-09-29 / 13:18:00
Зрозуміло. Але я вас не прошу мені догоджати, бо чесно кажучи, не лише в мене (бо будете казати, що я просуваю якісь особисті тут інтереси), але й у більшості читачів вашого сайту є сумніви відносно того, що Балога та Кріль найбільше з усіх в Україні озбудовують демократичні інституції чи сприяють свободі слова тощо. Не вірите, вийдіть на вулицю і запитайте будь-якого перехожого. А сайт, напевне, ви робите для читачів, а не для себе та ще двох-трьох людей, які так думають, як ви... Бо, наприклад, найбільше в нас демократію розбудовує Президент, якого я поважаю, а його у вас таки менше на сайті. І дуже вас прошу:не сердьтеся на мене через те, що я думаю інакше.

Адмін 2008-09-29 / 13:06:00
2 Павло Журналіст (Журналіст-2).


Востаннє:



1) Зверніть увагу на "Правила поведінки в рубриці коментарів" (на цій сторінці зверху), особливо - на пункт, виділений червоним. Це не наш винахід, а загальноприйнята практика. На інших ресурсах з вами би так довго не цяцькались. Не подобається спрямованість сайту - перейдіть на інший або створіть власний;



2) Публікації за авторства, або які висвітлюють діяльність тих чи інших політичних, суспільних діячів на сайті "Закарпаття online" підбираються зокрема і за критерієм їх ставлення до питання державності України, питань свободи слова та розвитку інституцій демократії в нашій державі. Аналогічне ставлення - до політичних сил, партій. Природно, що єдиним, хто має право на такий підбір, є редакція сайту "Закарпаття online". Редакція не зобов'язана догоджати політичним чи іншим смакам окремих своїх читачів на їх побажання. У випадку, якщо вам не подобається політична чи інша спрямованість сайту ви, знову ж таки, маєте право перейти на інший ресурс, або створити власний;




3) У випадку, якщо ви навіть після цього роз'яснення продовжите практику обговорення і викривлення дій Адміну, вас буде тимчасово обмежено в доступі до нашого ресурсу;



4) В "боротьбі за справедливість", яку ви розгорнули на сайті, вам варто би було обмежити кількість нікнеймів (ніків), які ви використовуєте з цією метою.

Йдеться, як ви розумієте, не тільки про ніки Павло Журналіст та Журналіст-2.

Павло Журналіст 2008-09-29 / 12:09:00
І ще одне — це ще питання хто з нас тямить у "тих речах, а хто ні".Чи у вас такі правила, мовляв, я так думаю, тому що я так думаю і крапка?

Павло Журналіст 2008-09-29 / 12:06:00
І як я проживу без коментарів на Закарпаття онлайн після того, як ви, колего, мене обмежите... одразу відчувається вся велич вашої етичної журналістьської душі. але менше з тим,охтілося б знати правду, чому так багато на сайті інформації про Ігора Кріля, якщо він немає до нього(сайту) жодного відношення?Невже дійсно нема кому коментувати політичну ситуацію в Україні, невже він — найбільший авторитет-нардеп від Закарпаття? Є ж іще й інші депутати від інших сил. От якби були й їхні коментарі десь тут біля крілевих, то була би дійсно об’єктивність, і грошей би заробили заодно. Словом,відповідайте, і я обіцяю цю болючу для вас тему більше не піднімати.

Адмін 2008-09-28 / 11:55:00
2 Павло Журналіст.




Не перестанете з розумним виглядом молоти дурниці про речі, в яких абсолютно нічого не тямите, змушені будемо обмежити вам право доступу до нашого ресурсу, як це передбачено "Правилами поведінки на форумі"(читайте вище). І лише в контексті неписаних правил журналістської солідарності ПОВТОРНО спробуємо вам пояснити те, в що, судячи з вашої наполегливої заангажованості, ви і так не зможете повірити - Ігор Кріль не має жодого відношення до сайту "Закарпаття online"

Павло Журналіст Адміну 2008-09-28 / 10:42:00
У свідоцтві про реєстрацію, звичайно, Кріль не фігурує, але я не думаю, що ти, Олег так любиш цього Кріля, що за просто так цитуєш його де не плюнь.Ну відповіш мені, чому кожна друга новина зліва у анонсах пов’язана з Крілем, хіба це випадковий підбір новин, хіба це не партійний сайт?олеже, ти добрий журналіст, але брехати не вмієш, на відміну від своїх босів.

Адмін 2008-09-27 / 14:19:00
2 Павло Журналіст.


Перестаньте молоти дурниці. Кріль не є власником сайту "Закарпаття онлайн".

Павло Журналіст 2008-09-27 / 12:59:00
Ну, Гавроша можна порозуміти, він для меценатів своїх старається. А ще нагоду засвітитися та зайвий раз піарнутися у своїй же статті він ніколи не втратить. Але народ, перестаньте цитувати цього Кріля! Я розумію, що він власник сайту і заказує музику, але крім нього є купа розумніших людей. Чого, якщо він перне, то одразу треба ставити це в інтернет?Ужне гидко від цієї його крілятини. Не забувайте, що це викликає зворотній ефект у людей. Все, що занадто — нездорово, передайте свому шефу

SL_3000 2008-09-20 / 10:39:00
Якби Кріль почитав зоча б 1/4 частину тих книг, які купив, то, думаю, таким би не займався -- це через його шефа у нас тепер нема демкоаліції. Ганьба!

Народ 2008-09-19 / 18:41:00
...хороший сервіс - незамітний сервіс!

А політики якщо не читали книжки з дитинства - ніколи їх не будутьчитати.


Все це - PiAr

:) 2008-09-19 / 14:21:00
А я думаю, що краще політики хай дають гроші на книжки для бібіліотек, ніж на фуршети та партійну пресу. Не бачу в цьому нічого поганого. Навпаки.

Народ 2008-09-19 / 12:26:00
..гаврош жжет... про кроля і політсили.

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини