Ужгородське ПП "Д" заборгувало бюджету 2 млн. грн. ПДВ з імпорту товарів

Наприкінці червня слідчим відділом податкової міліції ДПА у Закарпатській області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст.212 ч.3 КК України за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службовими особами приватного підприємства "Д" (юридична адреса – м.Ужгород, сфера діяльності – автомобільні перевезення, оптова торгівля товарами народного споживання). Директор приватного підприємства – мешканка м.Коломия Івано-Франківської області, бухгалтер – мешканка м.Ужгорода.

Протягом лютого-травня 2007р. ужгородське приватне підприємство «Д» придбало від дніпропетровського товариства «І» шлак гранульований від виробництва марганцевих феросплавів загальною вагою понад 1,2 млн.тонн на суму понад 72 млн.грн. (у т.ч. ПДВ – 12 млн.грн.). ТОВ «І» в свою чергу придбало шлак у ТОВ «С».
Встановлено, що реальним виробником шлаку гранульованого від виробництва марганцевих феросплавів є ВАТ "Н". Завод не мав фінансово-господарських взаємовідносин ні з ТОВ "С", ні з іншими підприємствами по ланцюгу постачання шлаку до ужгородського приватного підприємства "Д". За весь 2007р. заводом реалізовано 231,2 тис.тонн шлаку гранульованого на загальну суму 533,2тис.грн., що в 135 разів менше, ніж вартість нібито придбаного шлаку ужгородським підприємством.
Наведені обставини свідчать про безтоварність операцій, пов’язаних з придбанням та реалізацією шлаку гранульованого і, відповідно, про недійсність правочинів, нікчемність операцій між ужгородським ПП "Д" та дніпропетровським ТОВ "І".
За наслідками здійснення фінансово-господарських операцій, пов’язаних з придбанням від ТОВ "І" шлаку гранульованого, ПП "Д" подавало до ДПІ у м.Ужгороді податкові декларації з ПДВ за березень-серпень 2007 року, відповідно до яких сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню в рахунок зменшення податкових зобов’язань з ПДВ наступних податкових періодів, становить майже 11,6 млн.грн.
Під час проведення документальних перевірок за деклараціями з ПДВ приватне підприємство "Д" не представило в повному обсязі первинні бухгалтерські документи, внаслідок чого неможливо було встановити та підтвердити загальну суму податкового кредиту з ПДВ по деклараціях за період з лютого по серпень 2007р.
Таким чином, за результатами перевірок зменшено необґрунтовано заявлені до відшкодування суми ПДВ за березень-серпень 2007р. на суму майже 11,6 млн.грн.
Крім цього, протягом лютого-серпня 2007р. ПП "Д" здійснювало зовнішньоекономічну діяльність, пов’язану з імпортом на митну територію України товарно-матеріальних цінностей (металовироби, монтажні матеріали, меблі, фарба, шпаклівка, радіатори центрального отеплення, будматеріали). Основними постачальниками ТМЦ на ПП "Д " є 2 підприємства-нерезиденти з Угорщини, 1 з США, 4 з Словаччини.
Відповідно до п. 11.5 ст. 11 Закону України "Про податок на додану вартість" платники податку при імпорті товарів на митну територію України, за умови оформлення митної декларації, можуть за власним бажанням надавати органам митного контролю податковий вексель на суму податкового зобов’язання зі строком погашення на тридцятий календарний день з дня його поставки органу митного контролю.
У період з лютого по серпень 2007 р. ПП "Д" відповідно до п. 11.5 ст. 11 Закону України "Про податок на додану вартість" було оформлено 46 податкових векселів на загальну суму 2,5млн.грн. зі строком погашення на тридцятий календарний день з дня його поставки органу митного контролю.
Підприємством «Д» погашено лише 19 векселів грошовими коштами на суму 525,8 тис.грн., а 27 векселів на суму майже 2 млн.грн. погашено шляхом включення цієї суми до складу податкових зобов’язань з ПДВ.

Встановлено, що сума податкового зобов’язання по виданих податкових векселях 2 млн.грн., яка у ПП "Д " виникла під час імпорту ТМЦ на митну територію України протягом лютого-серпня 2007 р., була погашена за рахунок сум податкового кредиту, що виник у підприємства за наслідками проведення безтоварних фінансово-господарських операцій, пов’язаних з придбанням шлаку гранульованого від ТОВ "І".
Таким чином, протягом лютого-серпня 2007р. службові особи ПП "Д" незаконно погасили суму податкового зобов’язання, що виникла при імпорті ТМЦ на митну територію України, шляхом необґрунтованого формування суми податкового кредиту за рахунок проведення безтоварних фінансово-господарських операцій з резидентом (ТОВ "І"), внаслідок чого умисно ухилилися від сплати ПДВ на загальну суму майже 2 млн.грн., тобто в особливо великих розмірах.
Наразі по кримінальній справі відшкодовано нанесених збитків на суму 526 тис.грн.

За матеріалами слідчого відділу податкової міліції ДПА у Закарпатській області
22 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
» Всі новини