Закарпатське підприємство "продавало автомобілі" – конвертувало готівку

17 травня ц.р. прокуратурою Закарпатської області за спільними матеріалами працівників відділення викриття злочинів у базових галузях економіки Ужгородського МВПМ ДПІ у м. Ужгороді та відділу організації боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом УПМ ДПА у Закарпатській області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 205 ч.1 КК України за фактом створення невстановленими особами приватного підприємства «А» (сфера діяльності – посередництво в торгівлі автомобілями) з метою ухилення від сплати податків.

У жовтні 2007р. у виконавчому комітеті Ужгородської міської ради було зареєстроване ПП «А», про що видане свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи. Реєстрація була проведена не встановленими на теперішній час особами, з використанням втраченого у 2004р. паспорту, виданого Ужгородським МВ УМВС України в Закарпатській області.
Підприємство того ж місяця було взято на облік платників податків ДПІ у м. Ужгороді. З моменту реєстрації по теперішній час підприємством «А» звітність до ДПІ у м. Ужгороді не подавалася, операції з нерухомим майном не проводились.
Встановлено, що за юридичною адресою підприємства «А» знаходиться аптека. Це приміщення ніколи не належало приватному підприємству «А» та ніколи не здавалося останньому в оренду.
Наведене свідчить про те, що у жовтні 2007 р. невстановлені особи, використовуючи втрачений паспорт, створили ПП "А" з метою прикриття незаконної діяльності, внаслідок чого вчинили злочин, передбачений ч. 1 ст. 205 КК України.
Незаконна діяльність полягала в наступному.
Після реєстрації ПП "А" невстановлені особи від імені директора (власника втраченого паспорта) відкрили рахунки у філіях регіональних управлінь двох банків.
Для покупки автомобілів мешканці Закарпаття оформлювали кредити та відкривали кредитні рахунки в різних банківських установах області. З цих кредитних рахунків кошти перераховувались на розрахунковий рахунок ПП "А" у філії одного банку. З цього розрахункового рахунку підприємство перераховувало кошти в інші банківські установи, з яких проводилося зняття готівки. Всього на розрахункові рахунки підприємства, відкриті у філіях двох банків, було перераховано понад 1,1млн.грн. за нібито придбання автомобілів, які перераховано в інші банки та знято готівкою.
Таким чином, вжитими заходами припинено діяльність конвертаційного центру, який був створений на базі ПП "А". Загальна сума конвертованих коштів становить майже 1,1млн.грн.
Крім цього, досудовим слідством проведений аналіз фінансово-господарської діяльності ПП "А” свідчить про заниження підприємством податків на суму 572,6тис.грн. (податок на прибуток – 349,8тис.грн., ПДВ – 40,8тис., податок з доходів фізичних осіб – 182тис.грн.). Здійснені ПП "А" операції з переказу коштів відповідають типовим схемам легалізації коштів, визначених Типологією легалізації злочинних коштів в Україні в 2004-2005 роках, затвердженої Держфінмоніторингом України.
Таким чином, невстановлені особи з метою ухилення від сплати податків створили фіктивне підприємство "А", через яке перераховували кошти в сумі 1,1млн.грн. на рахунки фізичної особи, які в подальшому легалізували шляхом отримання готівки, тобто вчинювали фінансові операції з коштами, одержаними незаконним шляхом.
За цим фактом 25 червня 2008 р. слідчим відділом податкової міліції ДПА у Закарпатській області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст.209 ч.1 КК України за фактом легалізації невстановленими особами коштів, одержаних злочинним шляхом, через ПП "А".

За матеріалами УПМ ДПА у Закарпатській області
03 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 2
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
» Всі новини