Підняття мінімальних роздрібних цін на вино стане подарунком для продавців "лівого" вина – Гарновдій

Підняття мінімальних роздрібних цін на вино стане подарунком для нелегальних продавців, оскільки через подорожчання легального вина у них стане більше покупців. Про це у коментарі "Еспресо.Захід" заявив голова Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття Олександр-Василь Гарновдій.

Олександр Гарновдій
Олександр Гарновдій

"Законопроєкт про підняття податків поки не підписаний президентом, тому говорити про нього як про закон рано. Але якщо говорити про підняття мінімальних цін на вино, то тут є кілька моментів, – каже  Олександр-Василь Гарновдій. – У тій же Італії, Франції, Іспанії собівартість вина значно нижча за рахунок дотацій та механізованого збору урожаю та величезних оборотів. На наш ринок потрапляє велика кількість такого вина, з яким нам складно конкурувати, бо у нас собівартість вища. З огляду на це, підняття мінімальних цін наче логічне. Але є важливий нюанс – величезний тіньовий ринок. І для них підняття цін на легальне вино стане подарунком".

За словами винороба, точно оцінити ринок нелегального вина, з якого взагалі не сплачують податки, нереально. При цьому у державі не намагаються з ним боротись.

"Я народився і виріс на Закарпатті. У нас масово виготовляють і продають по центральних трасах продукцію, яку важко назвати вином. За чутками, у Закарпатській області на трасах продають у рік не менше мільйона літрів. Це дуже багато. І з цього вина не сплачують ані гривні податків, – каже він. – Але це лише Закарпаття. А що відбувається у масштабах країни? Так, в інших областях нелегальне вино не продають вздовж траси, там інші схеми. І чомусь держава з цим не бореться. Ви вірите, що в області можна нелегально продати мільйон літрів вина, аби цього ніхто не помітив? Це як з Хмельницьким МСЕК. Ніхто не знав, але 47 інвалідів у прокуратурі".

За словами Олександра-Василя Гарновдія, той мільйон літрів, який продають вздовж трас, завдає не лише фінансових втрат, а й іміджевих. Оскільки його купують здебільшого туристи, у них закарпатське вино асоціюється з поганою якістю, хоча в області стає все більше виробників, які виробляють достойний напій. Але він дорожчий, і його на трасі не купиш.

"Я справді не розумію, як можна зробити вино, аби воно коштувало 60 грн за літр, а ще ж треба заплатити за можливість торгувати ним, бо ж не так просто торгують при трасі. Так само як не може бути якісне вино за  80-90 грн за пляшку. Але є категорія покупців, для яких ціна має основне значення. І якщо легальне вино подорожчає, частина покупців, зокрема туристів, переорієнтуються на тих,  хто працює нелегально, взагалі не платить податків. Тому без боротьби з нелегальним ринком підняття мінімальних цін не допоможе, а хіба нашкодить офіційним виноробам", - каже  Олександра-Василя Гарновдія.

У законопроєкті про збільшення податків, який очікує на підпис президента, є пункт про необхідність перегляду мінімальних роздрібних цін для вин. "Не чекаючи рішення від Уряду збільшується на 50% розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін для вин виноградних та іншої виноробної продукції, який встановлений постановою КМУ 957 і не переглядався ще з 2018 року", – про це повідомив депутат ВРУ Олександр Гайду. На його думку, це допоможе захистити виноградарів, які зможуть продавати свій виноград видніше і зупинить виноградники від викорчовування.

19 жовтня 2024р.

Теги: вино, винороб, Гарновдій

Коментарі

коментар 2024-10-21 / 15:16:24
Най пє, ко якоє хоче вино!

Приватний винороб. 2024-10-20 / 16:59:13
Для винороба. Я не знаю особисто автора. Але вже більше 10 років роблю домашнє вино. Враховуючи якість сировини а в основному у простих людей яких ви згадуєте це Ізабелла. То літер якісного вина по собівартості не менше 30 грн.( Це за умови що сировина своя) А добавте амортизацію обладнання, вартість тари( звичайно якщо не розливати його в пластикові пляшки бу сумнівного походження.

Винороб 2024-10-19 / 06:55:37
Що цей дядя меле, собівартість виробництва вина на Закарпатті 10-15 гривень літр максимум. Категорії людей хто п'є домашнє вино і тих, хто купляє пляшку 0.7 це абсолютно різні люди, котрі ніколи не куплять іншу категорію вина. Звичайно якщо він наймає робочих і арендує приміщення, купляє дороге обладнання то собівартість злетить у космос. Але домашній винороб вам не конкурент і не вякай, ти хто такий розказувати чи робити нам вино і кому його продавати. А держава тільки грабує всіх, прокурори, сбушники тилові чмошники пенсіонери в 40 років, пенсія за віком + пенсія інвалідність більше ніж річна пенсія у простих людей. При Цьому цей йобаний бугай важить 120кіло і ходить в спортзал штангу жати

НОВИНИ: Економіка

14:59
/ 3
Триває активна фаза будівництва євроколії між Чопом та Ужгородом – "Укрзалізниця"
11:13
Через закарпатську митницю найбільше експортують зерно та деревину, а імпортують - легковики та вантажівки
15:01
Цьогоріч на Закарпатській митниці найбільше податків сплачено за ввезення автомобілів, моніторів і проєкторів, телефонів та водонагрівачів
13:47
/ 1
Індустріальний парк на Берегівщині, один з трьох в Україні, отримає державні 148 млн грн на будівництво залізничних колій та електричної інфраструктури
16:31
З початку року на Закарпатті ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 3,3%
16:18
У серпні споживчі ціни на Закарпатті зросли на 0,6%
01:28
З Харківщини на Закарпаття релокувалися 11 компаній корпорації родини Шуфані
20:51
/ 1
В Ужгороді будують завод із виробництва лікарських препаратів з плазми крові
20:22
/ 2
На Закарпатті за рік податкові надходження від туристичної галузі зросли на 45%
20:43
На Закарпатті запрацював "сухий порт" "Термінал Чорнотисів"
13:52
Кооператив із Закарпаття третину врожаю яблук продав у Європу
11:38
У Горонді на Закарпатті планують збудувати вже три сухих порти
17:38
На кошти ФАО кооператив з Берегівщини планує виробляти вино
20:17
/ 6
Кабмін сьогодні зареєстрував новий індустріальний парк у Мукачеві: планують залучити 36 млн євро інвестицій
18:51
/ 5
ФДМУ готує до приватизації агропромислову фірму "Леанка" на Закарпатті
22:57
У першому півріччі на Закарпатті кількість новостворених суб’єктів господарювання на 1464 перевищила кількість тих, хто припинив бізнес
23:08
Закарпатська митниця: Євросоюз залишається основним постачальником імпорту
15:52
На Закарпатті найбільше туристичного збору надійшло у бюджети Ужгорода, Поляни, Баранинців
17:13
На Закарпатті підприємство вирощує кілька видів екзотичних грибів
22:17
Закарпатська область належить до числа лідерів за зростанням надходжень єдиного податку
13:38
Через аномально раннє тепло закарпатські виноградарі зелені операції проводять мегаінтенсивно
13:47
Cезон лохини на Закарпатті стартував на два тижні раніше, ніж торік
19:14
У травні пасажиропотік залізничним маршрутом Київ-Чоп зріс на 221% – Укрзалізниця
14:54
Через змову на аукціонах суди визнали недійсними вже два спецдозволи "Голден Тайл" на видобуток глин на Закарпатті – дані прокуратури
01:25
Закарпатське вино отримало офіційне географічне зазначення: що це означає
» Всі новини