У четвер облрада планує втаємничено, через "приватну" реставрацію, забрати у волонтерів "пам'яткову" будівлю в Берегові і, ймовірно, передати під контроль Угорщини

Йдеться про палац князя Габора Бетлена в Берегові, який є пам’яткою національного значення і який останніми роками утримується українським волонтерським центром ГО «БГЦ «Кожен може допомогти», що опікується допомогою воїнам ЗСУ та вимушеним переселенцям і здійснює різні патріотичні культурно-освітні заходи.

У четвер облрада планує втаємничено, через "приватну" реставрацію, забрати у волонтерів "пам'яткову" будівлю в Берегові і, ймовірно, передати під контроль Угорщини

Завтра, 26 вересня, на 16-й сесії Закарпатської обласної ради, з-поміж інших питань, депутати планують розглянути скандальне питання щодо будівлі «Палац князя Габора Бетлена» у Берегові.

Так, після реставрації, як інформують волонтери та місцеві мешканці, із залученням угорських коштів і підрядників, споруду національної пам'ятки в Берегові планують в подальшому використовувати як освітній заклад і музей. Тобто, з великою долею ймовірності, виходячи з існуючої практики, як це має місце з усіма угорськими освітніми та культурними закладами на Закарпатті, по суті, віддати під вплив і контроль сусідньої держави. Таким чином, будівлю пам'ятки заберуть у волонтерів, що працюють на Україну, та патріотичної спільноти в цілому, і передадуть в "протилежному напрямку".

Волонтерська спільнота краю, учасники бойових дії та їх родини, які з початку російсько-української війни в 2014 році, на базі даного волонтерського центру налагодили в Палаці князя Габора Бетлена в Берегові потужну гуманітарну діяльність, обурені такими діями обласної влади.

ГО «БГЦ «Кожен може допомогти» обіцяє докласти усіх зусиль і використати усі можливі засоби, щоб запобігти втаємниченому проведенню реставрації Палацу князя Габора Бетлена та зробити неможливим реалізацію протиправних та корупційних схем. У зв'язку з чим 20 вересня громадська організація опублікувала та надіслала відповідне звернення на адресу депутатів Закарпатської обласної ради.

«...З початку великомасштабної стадії російсько-української війни на базі ГО «Кожен може допомогти» був створений Волонтерський центр, який, відповідно до розпорядження Закарпатської обласної ради від 10.01.2023 року, здійснює свою діяльність за адресою м. Берегово, вулиця Габора Бетлена, 1, на території Графського двору, частиною якого є будівля «Палац князя Габора Бетлена».

За короткий час ми перетворили зруйновані протягом десятиліть приміщення у пункти приймання та роздачі гуманітарної допомоги. Силами активістів, не використовуючи ні копійки державних коштів, було відновлено електричне освітлення та проведені значні роботи з приведення приміщень у задовільний стан. У підвалі маєтку князя Бетлена відновлена водяна помпа. Із буквально відкопаного від сміття старовинного підвалу вийшло повністю обладнане бомбосховище. Ба більше, там зроблено кінозал, й у колишньому винному погребі з 600-річною історією зараз проходять творчі зустрічі та показуються кінофільми.

Майже щодня у Волонтерському центрі проводиться видача продовольчих наборів для вимушених переселенців. Волонтерським центром обладнані складські приміщення, де вимушені переселенці можуть вибрати собі одяг, взуття та різноманітні речі для дітей.

Із зарослої чагарником території зроблено два унікальні для Берегова дитячі майданчики та спортивний майданчик для гри у міні футбол. Діти тут грають у м’яч та інші рухливі ігри, катаються на велосипедах, вивчають українську та англійську мови, співають, ліплять, малюють і просто спілкуються між собою.  Також з ними працюють дитячі професійні психологи», – йдеться у зверненні Волонтерського центру.

Волонтерська спільнота закликає кожного депутата і обласну владу в цілому утриматися від втаємниченого проведення реставрації Палацу князя Габора Бетлена, наразі зняти питання з порядку денного завтрашньої сесії і повернутися до його розгляду виключно після відкритого обговорення з громадськістю краю та шляхом проведення прозорих тендерів.

Як слушно наголошують берегівські волонтери, «...зараз всі сили країни спрямовані на військові потреби і держава не може витрачати свої обмежені ресурси ні на що інше. І тому ми вважаємо, що на поточний період достатньо провести недорогий тимчасовий ремонт покрівлі Палацу князя Габора Бетлена. Ми вважаємо, що капітальною реставрацією будівлі доречно зайнятись після нашої Перемоги над російськими загарбниками.

Для цього спочатку потрібно провести відкритий тендер. Також ми вважаємо, що у тендері мають право брати участь вітчизняні та зарубіжні компанії, організації та фізичні особи, але аж ніяк не може бути й мови, щоб у відбудові приміщень, які мають статус пам’яток архітектури національного значення, взяла участь організація країни, яка не підтримує Україну у боротьбі проти російського агресора».

Слід звернути увагу громадськості, що 24 вересня президія облради під  головуванням Романа Сарай за участі заступника голови Закарпатської ОВА Василя Іванча та представників фракцій ради рекомендувала депутатському корпусу на сесії «внесення змін до Програми фінансового забезпечення проєктів міжнародної технічної допомоги на 2021 – 2024 роки, рішення щодо здійснення державно-приватного партнерства щодо проєкту «Реставрація з пристосуванням та управління нежитловими приміщеннями, що розташовані за адресою: м.Берегове, вул. Габора Бетлена, буд.1. Ця будівля відома, як палац князя Габора Бетлена, є пам’яткою національного значення і повинна бути реконструйована коштом приватного інвестора. У подальшому її використовуватимуть як освітній заклад та музей».

Напередодні таке аналогічне рішення прийняла також "майнова" комісія облради.


ДОВІДКОВО

Громадська організація «Берегівський громадський центр «Кожен може допомогти» була створена у 2014 році як волонтерська організація, одним з головних завдань якої є вирішення питань допомоги воїнам ЗСУ та вимушеним переселенцям.

Саме для цього з початку великомасштабної стадії російсько-української війни на базі ГО «Кожен може допомогти» був створений Волонтерський центр, який відповідно до розпорядження Закарпатської обласної ради від 10.01.2023 року здійснює свою діяльність за адресою м. Берегово, вулиця Габора Бетлена, 1, на території Графського двору, частиною якого є будівля «Палац князя Габора Бетлена».

 

 

 

 

25 вересня 2024р.

Теги: волонтери, Берегово, палац, Бетлен

Коментарі

Наталка Майстренко 2024-09-25 / 22:05:53
Лікарні і їх приміщення, будівлі, майно, як от стоматологічну на набережній Незалежності, госпіталь ветеранів покрали (типу приватизували). Покидьку втаємничено без аукціона Роман Сарай "подарував"? право оренди на 15 років? Ви ошаліли, нешановний колего? Що там в раді робите? Красти туди прийшли?

НОВИНИ: Політика

22:51
Депутата-"слугу" Рахівської міськради Пруцкова затримали за організацію переправлення "ухилянтів" через кордон
16:32
/ 5
Поліція й СБУ прийшли з обшуками до псевдоактивіста Стахіва, що з Павловим з "Доста" кошмарив Закарпаття під час ковіду
11:45
В Ужгороді повторна їзда "під кайфом" і без прав коштувала водієві 75 тис. грн
20:50
/ 15
В Ужгороді "кримінальний" депутат від ОПЗЖ Маєрчик за підтримки колег і правоохоронців легалізовує крадіжку в громади землі на пл. Петефі
16:10
/ 6
Справу ужгородського депутата Горвата, затриманого на вимаганні хабарів за відстрочку від мобілізації, передали до суду
17:56
На Берегівщині черговій прихильниці рф, путіна і "русского міра" оголосили про підозру
18:27
/ 8
Хто гальмує перехід православних громад Моспатріархату в ПЦУ?
04:48
/ 1
Житель Берегівщини уник реального покарання за заклик відокремити Закарпаття від України
19:52
/ 9
Зеленський призначив виконувачем обов’язків голови Закарпатської ОДА Мирослава Білецького
14:00
/ 8
Зеленський звільнив Микиту з посади голови Закарпатської ОДА і призначив заступником керівника свого Офісу
14:23
/ 13
Уряд погодив звільнення Микити з посади глави Закарпатської ОВА
17:35
/ 5
Як Падяк із Духновича "націоналіста" робить
12:05
/ 1
"Оптимізація" України
20:57
/ 39
Суд визнав голову Великоберезнянської громади Кирлика "корупціонером"
20:26
/ 5
В угорщині відкрили першу повноцінну середню школу з українською мовою навчання
23:08
/ 5
АРМА продало Maybach Медведчука та його квадроцикли та баггі з дачі на Закарпатті
21:02
/ 6
У голови АМУ Кириленка, якому повідомили про підозру, виявили ще дві квартири в Ужгороді
11:52
/ 2
На закарпатcькій Берегівщині викрили чергового проросійського інтернет-агітатора
23:50
/ 4
"АдвоКАТИ" Медведчука, серед яких і закарпатка Темнохудова, досі займають ключові посади у системі української адвокатури – Bihus.Info
17:47
/ 1
Закарпаття відвідала посол США в Україні
13:31
/ 3
СБУ викрила закарпатця, який закликав відмовитися від частини українських територій та виправдовував збройну агресію рф
13:22
/ 6
На Закарпатті викрили уродженку Луганщини, яка в "Однокласниках" називала українців "голодранцями" на "історичній руській землі"
18:40
/ 4
На Закарпатті викрили чергову прихильницю "русского міра", яка в соцмережах виправдовувала війну рф проти України
11:28
/ 1
Радіо Свобода: угорщина чи Україна? Як живуть і говорять на Закарпатті
21:14
/ 3
Bihus.Info: Закарпатський "слуга народу" Жупанин пропустив засідання Ради через "навчання" у Лондоні
» Всі новини