Як стати донором яйцеклітини?

Стрімкий розвиток технологій у 20-21 ст. надав безліч нових можливостей, але, на противагу, спровокував багато негативних викликів. Першочергово, це екологічні, соціальні проблеми, кардинальні зміни у способі життя, що призвели до погіршення стану здоров'я багатьох людей, порушили їх репродуктивні функції організму.

Сьогодні рівень розвитку біотехнологій, генної інженерії, галузей медицини надає широкі можливості для розв'язання питань безпліддя: сурогатне материнство та донорство яйцеклітин. Програми донорства ооцитів (здорових яйцеклітин) є повністю законними у багатьох країнах, у т. ч. в Україні. Вони відповідають етичним і моральним нормам суспільства та юридичним вимогам.


Чому важливі донори яйцеклітин?

Стати матір'ю – природний заклик кожної жінки. У випадку медичних проблем із відтворенням, бажання мати дитину може посилюватися, тому що це боротьба за реалізацію свого призначення у світі.

Порушення репродукції часто стає перепоною у створенні повноцінної сім'ї, розбиває вщент долі багатьох людей. Деякі жінки втрачають сенс життя без материнства.

Донорство яйцеклітини – сучасне розв'язання проблеми безпліддя, рятувальний круг для тих, хто втратив надію зачати дитину. Це нескладна процедура віддавання однією жінкою власних здорових яйцеклітин для подальшого запліднення іншої жінки. Забір яйцеклітин відбувається винятково на добровільній і конфіденційній основі.

Донація яйцеклітин – це комплекс заходів, який проводиться в декілька етапів:

  1. Медичне обстеження донора щодо відповідності вимогам процедури.
  2. Стимуляція яєчників за допомогою гормональних препаратів.
  3. Забір яйцеклітин для подальшого запліднення.
  4. Контроль над станом донора лікарем.

Штучне запліднення реципієнта відбувається двома способами: методом ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення) або ІКСІ (інтрацитоплазмічна ін'єкція сперми) за призначенням залежно від показань.

Хто в Україні може бути донором ооцитів?

Індустрія репродуктивних технологій в Україні вважається передовою у всьому світі. Впровадження інновацій і провідних досліджень, доступність і високий рівень результативності – далеко не всі переваги української репродуктології.

Центр сурогатного материнства «Артеміда» в Києві має досвід у репродукційних технологіях із 2008 року. За цей час декілька тисяч жінок і сімейних пар скористалися послугами центру. Важливо, що «Артеміда» під час війни впровадила мережу заходів щодо екстремальних ситуацій для своїх пацієнтів.

Законодавство України цілком підтримує програми репродуктології, захищає права та забезпечує захист усіх учасників процесів, у т. ч. донорів ооцитів, передбачає етичні/моральні норми та правила, конфіденційність.

Відповідно до законодавчих документів, донор ооцитів має мати міцне здоров'я та власну здорову дитину. Це ключова вимога. Також у донора немає бути:

  • протипоказань щодо донорства;
  • хронічних фізичних/психічних або спадкових захворювань;
  • шкідливих звичок;
  • лактації (впродовж останніх 3 циклів).

З-поміж претендентів розглядаються кандидатури віком 19-30 років зі зростом не менше ніж 160 см. Щодо анонімності: акцептор яйцеклітин дізнається лише загальну, важливу для нього, інформацію (наприклад, колір очей/волосся, зріст/вагу, вік чи освіту донора тощо).

В Україні донор яйцеклітини отримує винагороду. В середньому вона становить від 40 000 до 50 000 гривень. Ціна яйцеклітини, вартість програми та розмір виплати розраховується індивідуально та залежить насамперед від кількості та якості отриманих ооцитів, багатьох інших чинників.

Які наслідки для донора?

Якщо ви маєте бажання допомогти бездітним жінкам завагітніти чи вирішили заробити гроші, потрібно усвідомлювати, що процедура донації яйцеклітин у деяких випадках може мати наслідки.

Будь-які медичні маніпуляції, втручання, приймання спеціалізованих препаратів можуть призвести до змін/ускладнень. Акцентувати на них не варто, тому що процедура донорства яйцеклітин має мінімальні ризики. Але взяти до уваги потрібно.

У центрі сурогатного материнства «Артеміда» виключають або зводять до мінімуму виникнення симптомів СГЯ. Комплекс заходів: ретельне обстеження донора, своєчасне виявлення несумісних явищ, проведення процедури під контролем УЗД, спостереження після її закінчення – все налаштовано на максимально безпечний стан донора. Команда висококваліфікованих лікарів центру має великий досвід, впроваджує індивідуальний підхід до кожного донора, дбає про його здоров'я та стабільність.

Як стати донором яйцеклітини в «Артеміді»?

Програма донації ооцитів триває до трьох місяців. Вона складається з чотирьох основних етапів:

  1. Анамнез (історія хвороб) і повне обстеження для ухвалення рішення щодо відповідності донора. Контроль за станом: огляд і забір аналізів напередодні проведення кожної процедури. Виконується безплатно.
  2. Підбір лікарем відповідних гормональних препаратів для донора/реципієнта. Гормональна стимуляція обох жінок відповідно до розробленої схеми.
  3. Безпосередньо проведення вилучення та забір яйцеклітин донора. На етапі повного дозрівання ооцитів проводиться пункція – введення тонкої голки через стінку піхви, яка видобуває під контролем ультразвукового сканування яйцеклітини з фолікул. Пункція – безболісна та достатньо швидка (до 30 хвилин) процедура, що виконується професійно, з дотриманням високих медичних стандартів для забезпечення максимальної ефективності та безпеки.
  4. Профільний нагляд за станом донора по закінченню програми до повної його стабілізації.

Якщо рішення стати донором яйцеклітини прийняте, треба заповнити анкету на сайті компанії, надати особисті попередні дані для подальшої комунікації.

Безпосередньо в центрі лікарем формується та кодується персональна Анкета донора, яка буде містити повну інформацію щодо обстежень і проведення процедур донації. Також підписується двосторонній Договір з урахуванням усіх юридичних вимог, умов виплат матеріальної винагороди. Для початку участі у програмі донації треба обов'язково надати письмову згоду чоловіка.

08 червня 2024р.

Теги: яйцеклітина, донор, сурогатне материнство, ооцит, репродукція, зачаття, Артеміда

НОВИНИ: Різне

20:45
ProIT – нове українське медіа, яке буде корисне айтівцям, і ось чому
20:37
Що робити, якщо ви стали жертвою шахрайства?
20:34
Поради з вибору насоса для вигрібної ями: на що звернути увагу
20:05
Підсумкове комюніке Саміту миру підписали 80 держав та 4 організації
18:42
/ 3
медведчук з росії закликав до окупації Одеси, якщо Україна не підпише капітуляцію
10:49
Сухопутні війська ЗСУ оголосили про запуск проєкту рекрутингу до підрозділів безпілотних систем — Drone Force
21:02
/ 2
Пеллегріні склав присягу та приступив до виконання обов’язків президента Словаччини
10:54
Посли ЄС погодили рамки переговорів про вступ України та Молдови
17:40
Потрібен смартфон? Обирайте Oukitel, і ось чому
07:36
/ 4
Офіс президента опублікував ПОВНИЙ ТЕКСТ безпекової угоди України зі США
21:52
Україна та США уклали безпекову угоду на 10 років
21:09
НАТО обмежив обмін розвідданими з угорщиною через її позицію – ЗМІ
21:02
НАТО схвалив план розширення підтримки Україні після зняття вето орбана – ЗМІ
14:49
Переваги навчання в Словацьких університетах
14:42
Оформлення великої кухні: поради та рекомендації
14:35
Які вибрати системи автоматичного поливу для ділянки
18:01
УГОРЩИНА БІЛЬШЕ НЕ БЛОКУВАТИМЕ РІШЕНЬ НАТО ЩОДО УКРАЇНИ
13:14
Через позицію угорщини на саміті "Бухарестської дев’ятки" не змогли зробити спільну заяву
22:23
Вибори до Європарламенту: які результати показали партії з антиукраїнською риторикою
22:05
Україна виконала всі вимоги для початку переговорів про вступ в ЄС – глава Єврокомісії
12:29
угорщину можуть виключити з "Бухарестської дев’ятки" через блокування рішень на користь України – ЗМІ
17:45
Який б/у iPhone купити у 2024?
17:37
Від ідеї до реалізації: створення кухні вашої мрії
11:13
/ 1
Партія орбана стала найбільшим рекламодавцем Google у ЄС, поширюючи антизахідні наративи
11:04
Суперник орбана зібрав велелюдний мітинг у будапешті напередодні євровиборів
» Всі новини