Закарпатські фермери досі працюють за законами, які приймалися за одну ніч

Гостинність закарпатської землі й закарпатських людей проявила себе упродовж усіх трьох днів насиченої роботи очільників українського фермерства та урядовців, які інтенсивно ознайомлювалися з досягненнями аграріїв нашого краю.

Знайомство із закарпатським фермерством було розпочате поїздкою в фермерське господарство «Коник» на Ужгородщині, що можна назвати закономірним. ФГ «Коник» — це фасад, парадний під'їзд закарпатського фермерства. Вирощування яблук, картоплі, зернових тут відбувається за найновішими європейськими технологіями. Доглянуті господарства, сучасна потужна техніка не могли не вразити гостей. А високий рівень оплати працівників, орендної плати вигідно вирізняє господарство Василя Мелеша на фермерській карті України.
Наступна адреса роботи — ФГ «Золота підкова» — цікаве господарство, яке використовує нові ідеї зеленого туризму, яке має чим здивувати гостей, і вміє їх щедро приймати. Здавалося б, після «Золотої підкови» гостей важко чимось вразити. Але організатори виїзного засідання таки зуміли це зробити, запросивши високих гостей у фермерське господарство «Шош» — краще українське ФГ у 2007 році. Дивовижна колекція вин, прекрасно оформлений дегустаційний зал Карла Шоша не могли не справити враження.
Робота наступного дня почала¬ся уже власне з наради керівни¬ків асоціації, з діалогу між спеціалістами й українськими фермерами. Засіданням керував голова АФЗУ Іван Томич. Про стан справ у сільському господарстві Закарпаття гостей інформували Іван Паук, Володимир Гоблик, лідер фермерського руху, голова асоціації закарпатських фермерів і приватних землевласників Юлія Пелешкей.
Специфіка фермерства, за словами Івана Паука, зумовлена малоземеллям, географічним розташуванням Закарпаття. З іншого боку на Закарпатті збереглися традиції приватного землекористування. Це й позначилося на густоті фермерських господарств на кількість населення. Вона найвища і продовжує зростати. На Закарпатті сьогодні півтора тисячі фермерських господарств, які займаються переважно овочівництвом, садівництвом, зерновими культурами. Свою частку відповідальності за фермерство взяло на себе керівництво області. Зокрема, закарпатські обласні програми передбачають компенсацію решти кредитних відсотків з тим, щоб фермер користувався позикою повністю безвідсотковою. По деяких галузях, зокрема, у вівчарстві, область надає підтримку господарям, на яких не розповсюджується дія відповідної державної програми. Як наслідок, розвиток фермерства на Закарпатті проходить досить інтенсивно. Наприклад, кількість новостворених господарств (в т.ч. з відокремленими садибами), яким передбаче¬но у 2008 році державну допомогу, зросла до 271. Це втричі біль¬ше, ніж, скажімо, в Криму або сусідній Івано-Франківській області.
Та все одно, на думку Івана Паука, використання землі на Закарпатті залишається недостатньо ефективним. І тут потрібна участь держави на законодавчому рівні. На жаль, — і це підкреслювали на нараді і заступник міністра аграр¬ної політики України Роман Шмідт, і керівник Держкомзему України Станіслав Горбатович, і голова національної сільськогосподарської палати Михайло Гладій, і керівник Держфонду підтримки фермерства Ярослав Кардаш — із боку законотворців важко дочекатися ефективної підтримки.
— Ми мусимо жити за законами які приймаються наспіх, за одну ніч, — зауважив Станіслав Горбатович.
Після взаємного інформування з боку урядовців про свої проблеми, а з боку фермерів — про свої, формат роботи знову перейшов на попередні, більш приємні рейки, тобто, гостей чекала подальша екскурсія Закарпаттям, гостювання у потужних закарпатських фермерів. Зокрема, учасники ради АФЗУ побували у фермерському господарстві «Орос», де Марія Орос продемонструвала своє птахівниче господарство, переробні потужності. Наступна зупинка - ФГ «Сухарюк», де гості знайомилися з розведенням і утриманням свиней. Завершується робота ради у підніжжі гори Драгобрат на Рахівщині, де на всіх чекала прекрасна природа, яскрава романтична вечірка, різноманітна культурна програма.

Василь Горват, Закарпатська область
12 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини