Ігор Кріль: "Дискусія про те, є коаліція чи нема,ще не дає підстав взагалі проводити якісь юридичні дії по розпуску парламенту"

Подвійний удар. Коаліція готує відступникам - Юрію Буту та Ігорю Рибакову - політичну відповідь. Міжпартійний з'їзд БЮТ планує виключити втікача-"бютівця" Рибакова з фракції і вигнати з парламенту. Як це зробити і ще більше не послабити хитку парламентську більшість, нині мізкують "бютівські" юристи. НУ-НС таких юридичних комбінацій не знає, тож свого зрадника, а саме так "нашоукраїнці" називають Юрія Бута, якщо і планує ганяти, то лише парламентськими коридорами. Проблема коаліції стала темою розмови з Ігорем Крілем, народним депутатом від блоку "Наша Україна - Народна самооборона" і лідером партії "Єдиний центр". У понеділок, 9 червня, Кріль був гостем вечірнього ефіру на "5-му каналі".

Ігор Кріль
Ігор Кріль

Святослав Цеголко: "Як ви вважаєте, то є сьогодні підстави у президента розпускати Верховну Раду чи нема?"
Ігор Кріль: "На сьогоднішній день підстав розпускати Верховну Раду у президента точно немає, оскільки дискусія про те, є коаліція чи нема, вона ще не дає підстав взагалі проводити якісь юридичні дії по розпуску парламенту. Якщо буде доведено і юристами, і можливо, я думаю, що кому це цікаво, то повинен звернутися до Конституційного суду, отримати рішення Конституційного суду, і будуть такі підстави, то тоді можна буде про це говорити. Сьогодні, я думаю, що хвилюватися за розпад коаліції поки що не потрібно".
Святослав Цеголко: "Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк також сьогодні прокоментував цю ситуацію".
Арсеній Яценюк, голова Верховної Ради України: "Є єдина особа, згідно із законодавством України, яка має право виголосити про припинення діяльності коаліції - це голова Верховної Ради. Голова Верховної Ради це не виголосив".
Святослав Цеголко: "Тільки після рішення Конституційного суду у голови Верховної Ради з'являться такі підстави?"
Ігор Кріль: "Ну, у голови Верховної Ради може з'явитися обов'язок це зробити після рішення Конституційного суду, якщо Конституційний суд дійсно ухвалить своє рішення і скаже про те, що 225 членів коаліції - це є не коаліція. А до цього часу, я думаю, що і Арсенію Петровичу не потрібно робити ніяких кроків. І він про це сказав, що він не буде робити ніяких кроків. Я думаю, що тут поки що з коаліцією все спокійно".
Святослав Цеголко: "У вас є рецепт, як мати більшість у Верховній Раді, маючи ці дві заяви про вихід з коаліції?"
Ігор Кріль: "Я думаю, що проблема ще виникла на етапі формування коаліції. Я думаю, що потрібно було йти по шляху формування більш стабільної коаліції. І такі можливості були. Навіть і якщо говорити про коаліцію "Нашої України" і Блоку Юлії Тимошенко, потрібно було не думати більше як розділити мінімально посади, а потрібно було залучати інші фракції. Для прикладу, фракцію Блоку Литвина можна було залучити до процесу формування коаліції. І у нас би була вже коаліція вже не 227 а було би 247 депутатів. Тоді би і кроки народних обранців по виходу з коаліції були би просто непотрібні і не цікаві. Тоді треба було думати більше про це".
Святослав Цеголко: "Що заважає сьогодні долучити, наприклад, Блок Литвина?"
"Ну, така можливість є. У всякому разі є. Я точно можу сказати. Але на сьогоднішній день набагато важче, оскільки ви же пам'ятаєте, коли формувалася коаліція, то перш за все, що робили, коли домовлялися, то ділили посади. Сьогодні посади всі розділені. Відповідним чином, якщо долучати ще одну фракцію, потрібно когось звільняти, давати пропозиції іншим. Тому сьогодні набагато важче це зробити. Легше це було зробити в листопаді-місяці".
Святослав Цеголко: "Чи є якісь варіанти як позбавити депутатства тих, хто написав заяви про вихід з коаліції?"
Ігор Кріль: "Юридичних підстав сьогодні немає ніяких. Я не знаю, що думають юристи, які говорять, що для цього є підстави, оскільки це депутати, вони не вийшли з фракції. А сьогодні юридично такі невходження у фракцію або вихід з фракції є підставою для того, щоб депутата позбавили депутатських повноважень".
Святослав Цеголко: "А як би ви діяли, якби, наприклад, якщо допустити, що члени "Єдиного центру" голосували, ну, навіть не голосували так як не треба, а якщо б вони написали такі заяви?"
Ігор Кріль: "Ну, я думаю, що "Єдиний центр" вже протягом досить довгого періоду часу довів, що ми завжди маємо аргументовану позицію. І ми цієї позиції тримаємося. У нас практично такі варіанти і неможливі. Якщо би ми щось робили, то робили би це разом. І відповідним чином позицію би тримали разом. Оскільки тут є така ситуація, що навіть, я би так сказав... нас досить часто звинувачували наші партнери і опоненти про те, що ми можемо вийти з коаліції. Але бачите, на жаль, виявляється зовсім по-іншому. Ми ніколи не говорили про такі речі. І я думаю, що наша позиція відверта і стабільна в цій ситуації".
Святослав Цеголко: "Сказали - на жаль. Виявляється - по-іншому".
Ігор Кріль: "Я, можливо, контекст трошки переплутав. Я вибачаюся. Але я маю на увазі те, що, на жаль, нас звинувачували. Оце я мав на увазі. Тому що дуже багато було розмов, і заявляв і Юрій Луценко, заявляв і Олександр Турчинов. Між собою вони дискутували, хто, коли, як там "Єдиний центр" буде виходити... Але ми є стабільні люди. Ми є люди, які завжди тримаємо позицію. У нас завжди є пояснення нашої позиції. Навіть якщо комусь це не подобається, навіть якщо ми займаємо деколи позицію трошки, яка відрізняється від фракції. Але ми маємо пояснення. І ми завжди поступаємо так як нам велить серце".
Святослав Цеголко: "Ми проаналізували останні голосування у Верховній Раді і знайшли, що було одне голосування, коли "Єдиний центр" голосував не єдино. Це стосувалося, як сказав голова Верховної Ради, кіпрських офшорів, закриття кіпрських офшорів. Мова йшла про документ про подвійне оподаткування між Україною і Кіпром. І тоді ви голосували за цей документ, який дозволив би заборонити ці офшори, як сказав голова Верховної Ради. А ваші колеги - Білозір, Тополов і Полянчич - ні".
Ігор Кріль: "Це було випадково. Їх просто тоді не було в залі і не було їхніх карточок. А тут не є концептуальна якась розбіжність, тому що якщо би у нас була позиція по цьому питанню конкретно, то і ми би також не голосували за цей закон. Але ми проголосували. Тому це не є характерне голосування, яке говорить, що тут саме була якась позиція. Це було випадково".
Святослав Цеголко: "Просто коаліції забракло тоді кількох голосів".
Ігор Кріль: "Ну, так сталося. Тому що на такі серйозні голосування, в принципі, дійсно, потрібно мобілізувати депутатів. Цього не було зроблено як з боку фракції, так і з нашого боку".
Святослав Цеголко: "Але всі політичні сили, які є зараз в Україні, мають чітких лідерів. І про цих лідерів було відомо ще задовго до того, як утворювалися їхні сили. Навіть більше того, у нас дуже багато політичних сил, які витворилися якраз довкола конкретних лідерів, а ваша політична сила досі не має".
Ігор Кріль: "Ну, перед вами - голова партії".
Святослав Цеголко:
"Тобто ви натякаєте на те, що ви залишитеся..." 
Ігор Кріль: "Я на сьогоднішній день... це не правильно ви сказали, я сьогодні є голова партії, який виконує функції... Так, звичайно, я сьогодні себе вважаю більше політичним менеджером, який... менеджером цього процесу, який називається "Єдиний центр". І моя основна задача з моїми колегами цей процес довести до з'їзду для того, щоби зібралася велика кількість людей і прийняли головні політичні рішення - платформу, зміни до статуту і обрали керівництво партії. Хто буде в керівництві партії, сьогодні говорити, я вважаю, зарано. І для нас дуже приємно, що це обговорення вже почалося задовго до з'їзду... я повторюсь. Тому сьогодні, в принципі, немає таких проблем, щоб ми десь обговорювали конкретні фігури, оскільки ті фігури повинні спочатку прийти в партію, написати заяву, бути прийняті. І тоді можна говорити про те, що вони можуть очолити цей політичний процес".
Святослав Цеголко: "Все ж я хочу поставити вам кілька запитань щодо конкретних фігур. Чи хотів би Ігор Кріль, щоб його партію очолив Арсеній Яценюк?"
Ігор Кріль: "Якщо говорити в загальному, то я вам скажу так, що ми би хотіли, щоб нашу політичну силу очолив сильний лідер, хоча при тому ми говоримо, що будуємо партію трошки іншого - не лідерського типу. Я би навіть так сказав: не вождістського типу. Ми будуємо партію командного типу. Тобто у нас управляти процесом буде команда. А лідер, він буде менеджером, який буде обслуговувати цю команду для того, щоб ця команда ефективніше працювала. Я думаю, що коли завершиться з'їзд, то підтвердження моїм словам побачать усі".
Святослав Цеголко: "Ви є менеджер. Виходить, що ви залишитеся лідером партії, а буде кілька ще так само людей, які будуть керувати?"
Ігор Кріль: "Ні. Виходить те, що 12 липня відбудеться з'їзд, на якому будуть прийняті рішення, в тому числі по керівництву партії. Які рішення будуть прийняті - це прерогатива з'їзду, прерогатива тих людей, які сьогодні, можливо, ще не вступили в партію і вони ще вступлять і будуть обрані делегатами з'їзду на конференціях регіональних, оскільки у нас пройшло тільки 9 регіональних конференцій, а ще попереду 18. Тому говорити поки що рано. І, скажемо, зараз багатьох цікавить це питання, хто очолить. Ну, якщо за місяць до з'їзду... з будь-якої партії, хтось знав, що відбудеться на з'їзді, то я думаю, що це було би невірно, тому що це була би не дискусія, не демократія і так далі".
Святослав Цеголко: "Ну, на більшості з'їздів, ми так і знали, насправді, як журналісти, які приходили на з'їзди певних політичних сил... Але я про..." 
Ігор Кріль: "Ну, з'їзд... Можливо, до того часу я вам зможу відповісти на це запитання".
Святослав Цеголко: "Але ще про одну особу - Раїса Богатирьова. Ви би хотіли, щоби вона приєдналася до вашої політичної сили?"
Ігор Кріль: "Звичайно, що Раїса Богатирьова, вона відповідає тим критеріям, які на нашу думку, мав би мати лідер нашого політичного процесу. Однозначно. Ну, знову ж таки, як і Арсеній Яценюк, я думаю, перш за все, вона повинна прийняти рішення, чи вона буде в нашому процесі. Я не знаю, навіть не можу сказати, ми з нею про це і не спілкувалися, тому що ми практично спілкуємося з людьми, щоб залучити їх до процесу. Ми поступаємо по-іншому... Ми цей процес наповняємо змістом і даємо можливість людям самим приймати рішення і звертатися до нас".
Святослав Цеголко: "А Віктор Балога? Яке його місце буде в партії?"
Ігор Кріль: "Ну, от ви вже задали мені третю кандидатуру, згадали. І я вам скажу, що... повторю ще раз, що ми дійсно хочемо, щоби ця політична команда, яка сьогодні опікується цим процесом до з'їзду, ми би хотіли щоби дійсно партію очолила сильна особистість. Як один, так і друга, так і третя відповідає цим критеріям".
Святослав Цеголко: "І Віктор Балога також?"
Ігор Кріль: "Звичайно. До речі, він довів це у багатьох різних ситуаціях і дуже складних ситуаціях, що він може заявляти позицію, він може тримати позицію, він може в критичних ситуаціях приймати... в багатьох критичних ситуаціях він може приймати дуже виважені і правильні рішення".
Святослав Цеголко: "Давайте тепер від тих, хто може очолити, до тих, хто може увійти до політичної сили. Ми щойно чули заяву Анатолія Кінаха про те, що "промисловці і підприємці" ще не готові визначитися, чи будуть вони в "Єдиному центрі", чи ні".
Ігор Кріль: "Я взагалі, чесно кажучи, дивлячись сюжет, не зрозумів, чому Анатолій Кирилович коментує цей процес. Наскільки мені відомо, він сьогодні, так сталося, він захотів ще стати депутатом, полишив партію. І він не є сьогодні лідером цієї партії. Він не є сьогодні членом цієї партії. Сьогодні лідером партії є Людмила Денисюк. І скажемо, ми знову ж таки, і цей процес також відбувається на добровільній основі. Тобто вони зібралися на своїй політраді, прийняли рішення, що було би добре долучитися. Далі ці рішення приймаються вже на рівні регіонів і не партійними осередками, як правило. Ці рішення приймаються особистостями. І на сьогоднішній день є дуже багато членів Партії промисловців і підприємців, які вже пройшли процедуру прийняття в партію. І сьогодні вже обрані керівні органи декількох регіональних структур, і обрані вже делегатами на з'їзд "Єдиного центру". Говорити сьогодні про них - будуть вони чи не будуть - це вже питання в минулому. Вони вже прийняли рішення, і вони є членами "Єдиного центру".
Святослав Цеголко: "На Закарпатті одразу кілька керівників, в тому числі і глави районних адміністрацій вийшли з "Нашої України". Чи ви прогнозуєте такий самий сценарій виходу і в інших областях?"
Ігор Кріль: "Ну, мені дуже не подобається взагалі коментувати якісь проблемні питання, які відбуваються в інших політичних структурах, оскільки коли я дивлюся телебачення чи читаю інтернет-видання, коли різні політики коментують те, що відбувається в нашій партії... І я так скажу, що якщо з якоїсь політичної партії виходять люди - це питання до лідерів цих партій. Вони повинні аналізувати ситуацію і приймати ті кроки, щоб люди мали аргументи залишатися в їхніх політичних структурах".
Святослав Цеголко: "Але ці люди гіпотетично стануть вашими членами".
Ігор Кріль: "Ну, вони можуть гіпотетично стати членами будь-яких партій так само точно, як і "Єдиного центру". Якщо вони стануть членами нашої партії, то в принципі, по великому рахунку, ми будемо до кожної людини підходити окремо, і приймаючи цю людину в партію, будемо аналізувати його вчинки в минулому, і потенційно, сильні сторони для того, щоб побачити його добрі вчинки в майбутньому".
Святослав Цеголко: "Головне питання - для чого створюється "Єдиний центр"? Для участі в наступних дострокових парламентських виборах чи для чогось іншого?"
Ігор Кріль: "Ну, для будь-якого політичного процесу, я думаю, важливим є не питання участі у виборах, а є питання - є чи немає ідея, є чи немає команда? Тобто дві важливі речі мають бути - ідея і команда. Команда формується навколо ідеї. У нас є ідея, оскільки ми довго спостерігаючи за тим, що відбувається в українському політикумі, в українському парламенті, ми прийшли до висновку, що потрібно щось змінювати, потрібні нові ідеї, оскільки ті політичні партії, які сьогодні є, скажемо, у вищій лізі української політики, вони не продукують цих ідей. В них вже більше, як ви кажете, цікавить електоральна підтримка на виборах. Ми сьогодні готуємо нашу політичну платформу. І ми в тій політичній платформі хочемо запропонувати суспільству нову ідеологію. Ми говоримо, що немає сьогодні в світі ідеології, класичної ідеології, яка би була корисна для України, і яка би дала можливість вивести Україну на широку світову дорогу. Тому ми таку ідеологію називаємо "єдиноцентризмом". І ми кажемо, що це є ідеологія єднання, ідеологія патріотизму, ідеологія правди і прагматизму. Тобто ми пропонуємо всім людям, які задають собі кожен день питання "як буде завтра розвиватися Україна, як будуть жити їхні діти та онуки" об'єднатися пропонуємо, об'єднатися всім патріотичним людям, людям, які можуть принести мораль в українську політику на основі того, що вони говоритимуть правду, і людям, які в будь-якій точці України зможуть вирішувати проблемні питання на основі прагматизму. Тобто немає значення - на основі якоїсь ідеології чи на основі підходів якихось, там, правих, лівих, ліберальних, а на основі прагматичних ідей, які забезпечать вирішення цієї конкретної проблеми в інтересах людей".
Святослав Цеголко: "Ви пропонуєте українцям прагматизм, такий широкий прагматизм. А українці вибирають все-одно з-поміж трьох лідерів, в основному. Інколи - з чотирьох-п'яти лідерів. І чітко орієнтуються: я буду голосувати за неї чи за нього, чи за нього".
Ігор Кріль: "Ну, давайте подивимося як буде в майбутньому. Це було вчора. І вибори показали, дійсно, приблизно те, що ви говорите. Але я бачу так... Я бачу, я спілкуюсь з людьми, що вже такі підходи людей не приваблюють. Вони бачать, що ті підходи нічого не дають. І як будуть люди голосувати в майбутньому, це ще питання. Ми хочемо якраз повести Україну по тій дорозі, щоб люди були зацікавлені ставати на сторону людей, які можуть прагматично покращувати їхнє життя без популізму, без брехні. І я впевнений в тому, що в майбутньому українці будуть так і робити. Оскільки зараз будь-які опитування показують, що процентів 30, а то і 35 сьогодні не готові голосувати за ті політичні сили, які є у вищій лізі українського політикуму".
Святослав Цеголко: "Микола Томенко говорить про реальну широку коаліцію. Скажіть, чи є сьогодні 37 голосів, які необхідні для того, аби "Наша Україна - Народна самооборона" раптом змінила свій статус і вибрала інший формат коаліції на сьогодні?"
Ігор Кріль: "Сьогодні немає необхідності пошуку тих 37 голосів для того, щоби змінювати формат коаліції. А те, що говорить Микола Томенко, він завжди говорить такі речі, які в принципі, як правило, в перспективі не відбуваються, і як його, в принципі, однопартійці. Я вже сьогодні говорив про те, що пророкували всім вихід з коаліції, всі - і "бютівці", і "Народна самооборона" - про те, що вийде "Єдиний центр" з коаліції. От вони нехай переймаються краще проблемами своїх партій, і буде порядку більше в державі".
Святослав Цеголко: "Дякую. Це був Ігор Кріль, "Наша Україна - Народна самооборона", лідер партії "Єдиний центр".

UAtoday.net
10 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини