Перший рік роботи генерала Віктора Чепака на посаді начальника УМВС у Закарпатській області

Днями виповнився рівно рік, відколи міліцію краю очолив корінний закарпатець Віктор Чепак, який повернувся на батьківщину зі Львова, де був першим заступником начальника УМВС. З нагоди цього маленького ювілею, а також напередодні Дня журналіста Віктор Іванович зустрівся у черговий раз з представниками мас-медіа.

Віктор Чепак
Віктор Чепак

КРИМІНАЛУ В КРАЇ ПОМЕНШАЛО
Привітавши  представників четвертої влади з професійним святом, начальник УМВС охарактеризував криміногенну ситуацію в краї за останніх  п’ять місяців. За рік закарпатська  міліція зробила суттєвий крок вперед в плані боротьби зі злочинністю та наведення правопорядку в краї. Пріоритетом у роботі правоохоронців залишається розкриття навмисних убивств, тяжких тілесних ушкоджень та ДТП зі смертельними наслідками, згвалтувань, розбійних нападів, пограбунків тощо. По лінії економіки --  це хабарництво, зловживання з приватизацією землі,  у бюджетній сфері та лісовому господарстві.  За всіма цими напрямами міліція краю має позитивні результати. Криміногенна ситуація на Закарпатті залишається під контролем, жодних надзвичайних випадків та особливо резонансних злочинів не допущено. Маємо деякі проблеми хіба що з розкриттям організованої злочинності, однак нині готується скерування в суд низки  кримінальних справ щодо учасників ОЗУ.
Нерозкритим  залишається лише одне навмисне вбивство, яке сталося у квітні в Хусті. Але міліція має  серйозні напрацювання, підозрювані перебувають в розшуку, і це вбивство, запевняє генерал Чепак, обов’язково буде розкрите. Активізовано й роботу з розкриття убивств минулих років. Донедавна цих “глухарів” було 33, а  на сьогодні  залишилося 28.
“СКУТЕРНА” ПРОБЛЕМА
Як позитив начальник УМВС відзначив і роботу Державтоінспекції краю, котра, за основними показниками  перебуває в десятці, а то й у п’ятірці кращих по державі. Але найбільше  в плані аварійності дошкуляють “даішникам”  мопеди та скутери. Водії цих транспортних засобів повністю безконтрольні, часто сідають за кермо в нетверезому стані, скоюють ДТП зі смертельними наслідками. Впливу на них практично немає, позаяк законодавство не передбачає їх реєстрації.  Однак робота з ними проводиться, вже  понад 400 скутерів вилучено. Міліція ініціюватиме перед обласною радою прийняття відповідного рішення на рівні області, як це вже є в деяких регіонах України.
Згідно з розпорядженням міністра внутрішніх справ на території Закарпатської області  з  26 травня до 30 червня проводиться комплексне оперативно-профілактичних відпрацювань.  Як позитив начальник УМВС навів приклад реагування  одного з київських перевіряючих -- заступника начальника Департамента інформаційних технологій МВС. Ця структура веде усю міліцейську статистику та відслідковує її об’єктивність. І от київська перевіряюча, проїхавши всю державу, за її ж словами, була вражена порядністю та об’єктивністю закарпатської міліцейської статистики. За власною ініціативою вона підготувала наказ на заохочення деяких наших співробітників відділу інформаційних технологій. “Це дуже приємно, бо з самого початку моєї роботи одним із принципів, які я сповідую, залишається об’єктивність та правдивість. Нам не потрібна брехня у будь-якому вигляді, не потрібна жодна викривлена цифра, бо за цим стоять людські долі”, -- зауважив генерал Чепак.
ПРО РОБОТУ ДАІ ТА “БАЗАРНІ ВІЙНИ” В УЖГОРОДІ
Перший рік роботи генерала Віктора Чепака на посаді начальника  УМВС у Закарпатській області Після завершення свого виступу начальник УМВС дав вичерпні відповіді на запитання журналістів. Мас-медійників, зокрема, цікавило розкриття пошкодження ліфтів в Ужгороді, що трапилося днями. Злочинців, які, найімовірніше, мали на меті здати зняті деталі ліфтів на металобрухт, поки  не знайдено, але робота в цьому напрямі триває.
З приводу іншого резонансного злочину -- минулорічного збройного нападу на банк в Ужгороді, то він перебуває на особливому контролі. Злочин поки що  не розкритий, однак  з’ясували:  цей розбійний напад,  а також вбивство родини Я. та таксиста П. скоєно із застосуванням однієї й  тієї ж  вогнепальної зброї. Встановлено і особи виконавців одного з цих злочинів, їх розшукують. “Невдячна справа щось обіцяти, бо за кожну обіцянку треба відповідати, але напрацювання в цьому напрямі в нас дуже серйозні”, -- запевнив генерал.
Цікавилися журналісти, коли вже нарешті міліція наведе лад на базарах Ужгорода, адже міська влада призупинила роботу всіх ринків міста.
-- Це болячка, яку ми не знаємо,  з якого боку лікувати, -- зізнався Віктор Чепак. -- Діагноз поставлений давно цій хворобі -- усі проблеми --  від першої особи в цьому місті, жодної таємниці в цьому немає... Там, де є зловживання, інші правопорушення, які потрапляють під юрисдикцію міліції, ми втручаємося, реагуємо на них. А що стосується ринків в цілому, то самі їхні власники повинні в судовому порядку відстоювати свою позицію. Це більше цивільно-правові відносини. Що стосується санітарних умов, то це теж не міліцейське питання.
Чому працівники ДАІ патрулюють в Ужгороді лише біля органів влади, а в проблемних місцях їх не видно? -- цікавилися журналісти в керівника міліції краю. Проблема, за словами генерала, в тому, що їх просто замало для нашого міста, треба принаймні  вдвічі  більше. Значна частина  інспекторів патрулює на трасах, де найчастіше скоюються  ДТП. Однак доки в Україні не буде прийнято таких, як у Європі, штрафів щодо порушників ПДР, сама міліція ситуації не виправить.
Перший рік роботи генерала Віктора Чепака на посаді начальника  УМВС у Закарпатській області.ЧАБО БАЛОГ -- ЛАУРЕАТ МІЛІЦЕЙСЬКОЇ ПРЕМІЇ
Після завершення прес-конференції начальник УМВС перейшов до приємної процедури -- нагородження журналістів та редакцій, котрі найактивніше та найбільш об’єктивно висвітлюють нелегку роботу закарпатської міліції. Так, лауреатом традиційної щорічної  премії УМВС та Спілки журналістів імені Михайла Фатули цьогоріч став редактор відділу обласної газети “Карпаті Ігоз Со” Чабо Балог. Серед нагороджених -- голова обласного осередку НСЖУ Дмитро Воробець, головний редактор газети “Новини Закарпаття” Віталій Ящищак, творчий колектив газети “Неділя” (головний редактор -- Михайло Носа), знімальна група ТРК “М-студіо”, провідні журналісти краю Марія Підгорна, Валентина Пастухова, Тетяна Вашаргелі, Лариса Подоляк, Іван Гудзоватий  інші. 

Записав Володимир ПАВЛЮХ,
ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
08 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

Макс 2008-06-08 / 11:00:00
Генерал по вуха заліз у політику. Міліція повинна забезпечувати порядок. а його в Ужгороді немає. Справді на базарах безлад. Паркуються хто як хоче і де хоче. Правила дорожнього руху порушують усі. Особливо ті, що їздять по Корзо. А міліція киває на владу.

НОВИНИ: Кримінал

17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 1
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
» Всі новини