На чопському "алюмінієвому" питанні поставлено крапку?

Вже майже два роки в прикордонному Чопі на Закарпатті вирують пристрасті навколо будівництва на території міста заводу із переплавки алюмінію.

Здавалося б, крапку в цьому питанні вже поставила міська рада, яка заборонила реконструкцію колишнього консервного заводу під небезпечне виробництво. Однак «алюмінієві» бізнесмени ніяк не вгамовуються і намагаються домогтися свого, лобіюючи дане питання в коридорах влади, вигадуючи різного роду фальшиві заяви від мешканців Чопа, які, мовляв, усіма руками за шкідливе будівництво під їхніми вікнами.
У серпні 2006 року до Чопської міськради звернувся громадянин Словаччини з міста Жалобін Міхал Карх, який викупив приміщення колишнього заводу з розливу соків, що розташований у Чопі. Перспектива розливати фруктові нектари не вабила словацького підприємця, а тому він вирішив вдатися до більш прибуткового, але небезпечного для здоров'я людей бізнесу - переплавки алюмінієвих відходів. Зрозумівши, що сам усі необхідні дозволи та погодження не виходить, Міхал Карх віддав завод в оренду ужгородському товариству «ОЛМІ-Технолоджі», керівництво якого і почало планомірно лобіювати це питання. Та одразу ж наштовхнулося на опір громадськості Чопа, яка почала активно протестувати проти розташування на території міста небезпечного виробництва. Було проведено не один мітинг, зібрано сотні підписів мешканців невеличкого міста, а деякі громадські організації взагалі погрожували, на знак протесту, перекрити залізничне сполучення своїми тілами.
До того ж, «алюмінієві бізнесмени» так і не надали Чопській міській раді усі необхідні документи для реконструкції, через що депутати одноголосно відмовили «ОЛМІ-Технолоджі» у розміщенні небезпечного виробництва на території міста.
Підприємці навіть не намагалися запевнити міську владу та громадськість у тому, що завод не чинитиме шкоди здоров'ю людей та навколишньому середовищу.
«Алюмінієві» бізнесмени були настільки впевнені в успіху своєї справи, що, незважаючи на відсутність дозволів контролюючих органів та рішення сесії міськради, а також на збурення громадськості, завезли з-за кордону обладнання на суму понад 7 мільйонів гривень! Робили вони це цілком законно, оскільки наше законодавство дозволяє ввозити на територію держави подібне обладнання без цільового призначення. Кабінети чиновників Чопської міськради продовжували штурмувати депутати різних рівнів, лобіюючи «алюмінієве» питання, а одна з закарпатських газет навіть надрукувала заяву мешканців Чопа (звісно, без підписів), які, мовляв, вимагають у міської влади дати дозвіл на реконструкцію заводу, в інакшому разі на Україну чекає мало не міжнародний скандал зі Словаччиною.
Після таких публікацій стурбовані чопці знову вийшли до стін міської ради, оскільки містом поповзли чутки, що обладнання вже
встановлене і завод може розпочати виробництво з дня на день.. Чопській владі довелося ще раз за-певнювати громаду, що дозволу на будівництво вони в жодному разі не дадуть. Депутати обласної ради - заступник голови обласної ради Михайло Мартин, депутати фракції «Наша Україна» Володимир Чубірко, Віктор Трикур, Антон Зелінський, звернулися з депутатським запитом до прокурора Закарпатської області Ю.Бенци, голови УСБУ Ю. Рахівського, начальника УМВС В.Чепака з проханням втрутитися в ситуацію навколо будівництва на території Чопа алюмінієвого заводу. «Будівництво заводу такого типу відноситься до шкідливого типу виробництва, -йшлося у зверненні. - Екологічна експертиза не проводилася, екологічні наслідки діяльності даного підприємства невідомі. Занепо-коює близькість заводу до школи та районної лікарні. Своїх висновків державна санітарно-епідеміологічна служба щодо можливості відкриття заводу не давала».
Висновок обласної прокуратури не забарився - жодних дозволів на реконструкцію заводу «ОЛМІ-Технолоджі» немає, і в разі запуску виробництва, до підприємства будуть застосовані відповідні санкції. Тому сьогодні мешканці Чопа можуть бути спокійні - небезпечного виробництва по сусідству не буде. Принаймні ні міська, ні обласна влада відповідних дозволів надавати не збирається. Єдині, кому доведеться ламати голову — горе-підприємці, які сподівалися, що подібні питання в області можна «проштовхувати» як за часів есдеків - тишком-нишком, без особливого розголосу. Благо, часи змінилися, як, власне, змінилася і влада та громада, які в проблемну хвилину об'єднали зусилля і відстояли свої права. Чим не приклад для наслідування?

Борис Токар, Ужгород, "Фест"
29 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини