В Ужгородському замку щороку залишається на зимівлю повзик (ФОТО)

У парку Ужгородського замку впевнено хазяйнує осінь: на деревах і кущах достигли плоди, оцетове дерево поступово змінює своє забарвлення із зеленого кольору на яскраво-червоний, жовтіють листочки на липах, кленах, грабах…

В Ужгородському замку щороку залишається на зимівлю повзик (ФОТО)

Де-не-де ще доцвітають трав’янисті рослини, а от плющ звичайний якраз квітує й у сонячні дні збирає навколо  великі рої комах-запилювачів. Більшість перелітних птахів уже відлетіли в теплі краї, залишилися лише ті, які здатні переживати наші зими. 

Відвідувачі музею щиро дивуються, коли бачать  синю пташку, яка спритно пересувається в різних напрямках. Це – повзик. Він єдиний може вільно рухатися по стовбуру дерева головою донизу, тому за цією ознакою його легко впізнати. У повзиків, порівняно з іншими птахами, міцніші ноги й гострі кігті, завдяки яким він добре бігає по дереву, не опираючись на хвоста.

Повзик є постійним мешканцем замкового парку, тому спостерігати за ним можна в любу пору року, але восени вони особливо цікаві. Птах весь час чимось зайнятий, тому на людину зовсім не звертає увагу. У нього є куди важливіші справи: встигнути наробити запасів їжі на зиму. В усі заглибини та тріщини кори на деревах ховає насіння, горіхи тощо. Стовбури ясенів, кленів, сакур та каштанів ніби хтось спеціально прикрасив червоними «ягідками» тису ягідного, який рясно плодоносить на території  Ужгородського замку. Це робота повзиків. Для того. щоб сховати їжу, пташці треба трохи потрудитися й прикласти чималі зусилля. Часто ця праця марна, тому що хитрі синиці крутяться десь поряд й одразу знаходять схованку. Повзик на них не зважає й невтомно продовжує свою справу. Взимку його запасами підживляться багато видів птахів.

Весною повзики утворюють пари й будують гніздо. Зазвичай використовують природні дупла, або створені дятлом. Щоб у гніздо не потрапили непрохані гості, птахи замазують глиною льоток під свої розміри. Деколи для цього потрібно виготовити до 250 грамів міцного розчину, який складається зі слини та глини.  Будівельним матеріалом для гнізда слугують лусочки верхнього тонкого шару кори (частіше соснової), рослинні волокна та сухі листочки. Працьовиті птахи відкладуть яйця, виховають діток і знову почнуть робити запаси на зиму. Так і живуть: весь час у русі.

Руслана Джахман старший науковий співробітник сектору природи відділу історії та краєзнавства Закарпатького обланого краєзнавчого музею

19 жовтня 2022р.

Теги: замок, зимівля, повзи

Коментарі

Лемко 2022-10-20 / 00:15:52
Дуже цікаво,дякую автору

НОВИНИ: Світське життя

20:04
/ 8
"Сукня має бути яскравою і блискучою": як на Закарпатті виготовляють традиційне ромське вбрання
16:28
/ 6
Нетипова для Закарпаття: поблизу Ужгорода фермер Віктор Карабін вирощує гречку
13:51
/ 1
У Карпатах побільшало вовків і шакалів. Чи можуть вони бути небезпечними для людей?
11:26
/ 1
"Океан Ельзи" випустив першу пісню нового альбому – "Мукачево"
21:38
/ 3
Закарпатський розробник виробництва паперу з опалого листя отримав Європейську премію молодих винахідників
21:34
/ 2
340 млн переглядів у Youtube, 41 млн у Facebook: 17-річна закарпатка стала відомою, коли за 16 секунд розібрала та зібрала автомат
12:43
80-річний велоспортсмен з Мукачева долає по 200 кілометрів на день
20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
/ 1
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 3
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
» Всі новини