Правічний секрет родинного щастя від закарпатської родини

Подружжя Агоштонів з с.Вільхівці-Лази Тячівського району Закарпаття- на диво гармонійна пара: жвава, з приязним усміхом на устах і волошковим літом в очах, Ганна Юр’ївна та неквапливий у бесіді й рухах, по-селянському статечний і стриманий Юрій Іванович. Єднають цих людей незримі мости людської доброти, глибокої порядності, ревної християнської бо-гобоязності.

А найбільше багатство, нажите у щасливому шлюбі - 11 дітей: чотири доньки і семеро синів. Вони вже всі дорослі люди й, окрім Віталія (котрий у дитинстві захворів на ДЦП) мають уже власні родини.
Здавалося б, тепер, коли сини й доньки вже на власних крилах, нянько і мамка могли б полегшено зітхнути і просто тішитися життям. Та не виходить: малі діти -малий клопіт, а великі - то великий. - Поки діточки були дрібні, то були у нас на виду й мусили слухатися батьківського слова. А як повилітали з рідного гнізда, вже мало чим можемо їм зарадити, - каже глава сімейства.
Та якщо по правді, ніколи Агоштони не мали зі своїми синами й доньками великого клопоту. Росли чемними, працьовитими, товариськими дітьми. Ніхто ніколи не скаржився на них батькам - ні вчителі, ні ровесники, ані сусіди.
Звичайно, нелегко було піднімати на ноги таку гвардію. «Декретна відпустка» матері-породіллі тривала якихось 2-3 місяці. Тож доводилось залишати немовлят вдома і йти в колгосп. Юрій Іванович, колгоспний будівельник, теж розривався між роботою й ґаздівством: не раз, траплялося, вибравши хвильку, прибігав додому, аби переворушити сіно чи скласти його в пласта перед грозою.
Для дітей праця теж рано стала правилом життя. Тому й виросли заповзятливими, до всього беручкими, самостійними. Сини - то нині справжні будівельні аси - для них не становить ніяких труднощів спорудити й обладнати будинок від «а» до «я» - від фундаменту до побілки. Доньки Марія, Олена, Наталія, Оксана теж завжди вміли заробити копійку. Правда, як і братам, їм також довелося «вивчати
географію ближнього зарубіжжя» в заробітчанських поїздках. Оксана й долю свою знайшла в Чехії. Там зустріла хлопця з Тяче-ва і створила гарну сім'ю. Тож і стала Чехія для молодих Горкав-чуків другою.ба-тьківщиною. їхня донечка, також Оксана, там і вищу освіту здобула. Диплом міжнародного зразка відкрив перед нею двері у великий світ: нині у службових справах вона часто буває у Єгипті, США, Індії, Китаї... А   дідусеві з бабусею, видно, судилося звікувати на рідній землі. І немає для них кращої сторони, аніж Вільхівці-Лази, з мальовничими краєвидами, тихими вуличками й кучерявими садками. Тут промайнуло все їхнє життя, тут і сьогодні черпають снагу в змагливій праці та щирих молитвах.
Є на їхньому ґаздівському обійсті і корівка з теличкою, і поросятко, і 15 овечок. А сили, кажуть, обом посилає Всевишній: без Бога - ні до порога. Це він допоміг перебороти труднощі, які, хоч-не-хоч, а переслідують багатодітні родини. Тож рідко коли пропустять Агоштони службу Божу. А Ганна ЮрГі'вна взагалі знається на всіх тонкощах Богослужіння й бере в них безпосередню участь, вливаючи в церковний піснеспів свій гарний, мелодійний голос.
На відміну від багатьох, Агоштони завжди вважали, що їхні діти - це виключно їхній клопіт, і ніколи не чекали вщ держави якихось поблажок. Відзнаки, звичайно, були. Це почесне звання «Мати-героїня», ордени Слави І, II, III ступенів, присвоєні Ганні Юріївні свого часу.
Була й можливість отримати безкоштовно легковика, однак канцелярсько-бюрократична машина настільки віддалила цю перспективу, що Юрій Іванович махнув рукою: заплатимо та бодай отримаємо поза чергою... Тепер нове випробування - на підтвердження звання «Мати-героїня» пані Ганна вистоює під кабінетами за купою довідок. Та вже хоч є заради чого, бо ж уряд обіцяє щорічну грошову допомогу...
Ось такий він - секрет родинного щастя. Простий і, водночас, далеко не кожному доступний- лишень людям з вірним, небайдужим серцем, здатним розуміти, любити, прощати й битися в унісон із серцями найрідніших людей.

Ганна Макаренко, Тячівщина
16 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини