Ексклюзив: СХЕМИ розташування цвинтаря солдатів Вермахту на місці ділянок, "роздерибанених" владою Ужгорода

Справа від відомого старого цвинтаря по вулиці Тімірязєва в 1944 році було споруджено кладовище солдатів німецького Вермахту. Про це свідчать два детальні плани, датовані вереснем і жовтнем вказаного року, що їх ексклюзивно публікує редакція Закарпаття онлайн.

Ексклюзив: СХЕМИ розташування цвинтаря солдатів Вермахту на місці ділянок, "роздерибанених" владою Ужгорода

Німці педантично фіксували місця поховання своїх вояків і оприлюднювані схеми дають вагомі підстави вважати, що ділянки "під гаражі" та приватну забудову, що їх виділила під час "дерибану" цієї місцевості Ужгородська міська влада, розташовано саме на місцях масових поховань.

Більше того, в розпорядженні редакції є детальні списки похованих тут німецьких солдатів - із зазначенням імені-прізвища, звання, дати народження та загибелі. А також ряд копій інших дотичних до теми документів, що їх ексклюзивно надав редакції порталу Закарпаття онлайн координатор Представництва в західних областях України Німецької народної спілки по догляду за військовими похованнями в Україні Володимир Мотика (Львів).

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, у 2019 році представництво, відповідно до укладеної угоди, здійснювало розкопки з лівого боку від дороги до кардіодиспансеру, тобто, праворуч від існуючого кладовища. І, відповідно до наявних у нього схем, ексгумувало останки близько сотні вояків Вермахту. Вліво, вбік власне кладовища, поховання закінчилося. А от вправо зайшло під дорогу, що веде до кардіодиспансеру. Копати під дорогою і по її другий бік представництво дозволу не мало. Але наявні схеми і результати розкопок чітко вказують на продовження поховання в тому напрямку, розповів кореспонденту Закарпаття онлайн В.Мотика. З його слів, йдеться про могили десятків, якщо не сотень людей, в цивілізованому перепохованні яких зацікавлена Німеччина.

За даними німецької сторони, загалом тут було поховано близько 230 військових. Тоді як в 2019 році ексгумовано було останки лише 119 осіб.

Усі ці ексгумовані у 2019 році з території біля цвинтаря на вулиці Берчені в Ужгороді рештки тіл німецьких солдатів вже ідентифіковані та перепоховані на німецькому військовому кладовищі в селі Потелич Жовківського району Львівської області. Йдеться про один із п'яти і єдиний у західній Україні такий цвинтар, де хоронять останки вояків Вермахту, ексгумовані в різних місцях на території кількох західних областей України. Його територія розрахована на перепоховання 25 тис. бійців. Аналогічні цвинтарі є в Харкові, Кропивницькому, поблизу Києва, у селі Гончарному біля Севастополя.

Як уже інформувало Закарпаття онлайнчерез ужгородський "дерибан" обласні депутати просять заборонити забудову історичних кладовищ.

Ще раніше мер Ужгорода Андріїв через резонанс заветував виділення "під гаражі" зеленої зони з похованнями.

Сталося це після того, як після резонансу з крадіжкою в громади Ужгорода зеленої зони біля кардіодиспансера в депутатів прокинулись "совісті", які вирішили щось "довивчити".

До цього спричинилося оприлюднення редакцією порталу СПИСКА ДЕПУТАТІВ, що взяли участь у "дерибані" зеленої зони перед кардіодиспансером в Ужгороді.

Як повідомляло Закарпаття онлайн, 29 листопада, на сесії Ужгородської міськради депутати розглянули ряд скандальних земельних питань, зокрема і щодо цієї зеленої зони перед обласним кардіодиспансером в мікрорайоні "Шахта". 

Так, всупереч Генеральному плану міста та чинному законодавству, "під гаражі" безоплатно були передані дві ділянки по 1 сотині. Ще раніше, потай від громадськості, так само було "роздерибанено" ще 8 ділянок поруч – частина так само "під гаражі", а інша – для будівництва "приватних будинків".

За відповідний проєкт рішення №544 проголосував 31 депутат з числа всіх політичних фракцій міськради: "Слуга народу" (очільник – Арсен Мелкумян), "Рідне Закарпаття" (очільник – Віталій Глагола), "Батьківщина" (очільник – Антон Ліврінц), "Європейська солідарність" (очільник – Олена Камінська), "ОПЗЖ" (очільник – Андрій Погорєлов), "Партія твого міста" (очільник Юрій Мандич).

Не голосували лише п'ятеро – Валентин Штефаньо, Олександр Волосянський, Віктор Качур, Євген Прозор, Богдан Андріїв. 

Міський голова не голосував вочевидь тому, що знав про достатню, обумовлену напередодні, кількість голосів для прийняття потрібного рішення і в такий спосіб намагався уникнути громадського осуду.

Світлини з розкопок в Ужгороді у вересні 2019 року

15 грудня 2021р.

Теги: цвинтар, кладовище, Вермахт, солдати, поховання, дерибан

Коментарі

Чікі 2021-12-17 / 09:47:46
Обережно, випромінюється концероген)))

Петрові Попику 2021-12-16 / 23:08:29
Тоді треба угноїти чорноземи України і московськими загарбниками, колаборантом яких був ваш батько

Петро Попик 2021-12-16 / 22:30:12
Моя думка така,вони отрималите по що прийшли...
Доля загиблих загарбників одна ...добросовісно угноїти собою чорноземи України..І отримати забуття...Які перепоховання ? ,яка пам'ять ?..Ви що ??ідіоти знущаєтесь над світлою пам'яттю наших батьків..Мій тато пережив Сталінград ,форсування змішаного з кров'ю та трупів вод Дніпра,дійшов до Пілау ,де був поранений ...заробив 3 позолочених шматка заліза та серцеву хворобу ,і ви мені його сину розповідаєте про необхідність перепоховання ,та оприлюднення кладовищ загарбників ?...Сволота ...

Богдану 2021-12-16 / 12:00:20
Ви абсолютно праві ! Міське Сміттезвалище в Мінаю 50 га. на межі Району справа від «Ядзакі» кажуть закрили у 1994 році, та перенесли у Барвінок. 40 років це звалище використовувалось містом та районом. Зараз там будують. Може це нормально ? Але скільки концерогену випроминюється ?

Богдан 2021-12-15 / 11:50:39
2 Городянин
Ужгород уже поглинув декілька кладовищ і оде велике звалище.Люли,що там побудувалися,чи купили квартири,про це не знають,бо,мабуть,не місцеві...

городянин 2021-12-15 / 10:50:45
дуже погана ідея щось будувати на місці колишніх поховань.є багато прикладів,причому реальних, ,коли ті особи, які в майбутньому на цих ділянках щось будують,або просто використовують для життєвих потреб , помирають в розквіті сил або помирають їх близькі.Треба бути дуже ризиковим,щоб погодитись придбати таку ділянку,краще треба минати такі місця і дати спокій останкам загиблих.

Еган 2021-12-15 / 10:06:04
Туалети,кладовища, не кажучи вже про зелені зони і парки.Таке відчуття, що Ужгород чекає на величезний демографічний бум. В цих же новобудовах має хтось жити, а в торгово - офісних центрах хтось торгувати та й купляти. Загалом в області проживає реально максимум мільйон людей.Але не біда, скоро всі вони скоренько переїдуть в Унгвар- всесвітній центр торгівлі і бізнесу. УРА! Нью - Васюки будуть гірко плакати. У них є надпотужний конкурент.А ще як відкриють в Мукачеві аеропорт і запустять на Закарпаття гіперлуп- ото заживемо.

Нiк 2021-12-15 / 08:11:07
На мiстi де будують храм московского пархату!можете там будувати!

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини