Істерика Галатеї. "Київська Русь" про молоду закарпатську літературу

Приємно, що «закарпатський феномен», як охрестили себе молоді автори з-за Карпат, стає набутком загальноукраїнського літературного процесу. Зокрема, один з найвідоміших літературних журналів України «Київська Русь» у двох найсвіжіших числах приділив чимало місця закарпатцям.

Ірися Ликович
Ірися Ликович

У номері «Двоїна» подано добірку з творів неформального літоб’єднання «Ротонда» (Андрій Любка, Лесь Белей, Вік Коврей, Інна Мочарник, Валентин Кузан) та рецензію на поезії Олександра Гавроша.  А в числі під назвою «Пастка» надруковано повість Ірисі Ликович «Торчок» (Історія одного самоствердження).  Редактор-упорядник журналу Оксана Плаксій відгукнулася на прозу закарпатки статтею «Істерика Галатеї», текст якої наводимо повністю. 
«Уже стало добрим тоном у читачів (завважмо – дуже різного віку) скаржитися на засилля «підліткової літератури». Втім, засилля – це те саме, що мода, тож навіть далекі від підліткового віку автори іноді пробують побавитися у цей стиль, переважно за рецептом: студентські спогади + якомога більше еротики + (трошки сором’язливо) нецензурна лексика. Мені ж «підліткове письмо» нагадує говоріння радіодіджеїв – створення звукового ряду з виразним інтонуванням для заповнення пауз. Такі тексти, навіть якщо сюжет у них насичений та динамічний (а таке буває нечасто), не мають переломної точки, герой (а найчастіше це ж я-герой) залишається тим самим, ким він був на початку, він зависає, він не змінюється, не може змінюватися, як не можуть змінюватися герої дитячих казок, античних і жіночих романів.
Героїня Ірисі Ликович теж, схоже, воліла б не змінюватися, та це їй не вдається. Вона тече, як вода, що завжди мусить набути форми своєї посудини – важко пригадати, чи траплявся мені досі аж такий пасивний протагоніст. А її змінюють, ліплять, змушують набувати тих чи інших форм, поки вона сама не починає губитися в них, намагаючись поєднати всі, тим самим відкидаючи всі.
Основні іпостасі жіночого в традиційній культурі – діва, матір, розпусниця – постійно накладаються одна на одну в себе-баченні героїні, дедалі більше руйнуючи її тожсамість. Це хворобливий, суто жіночий бунт, який ще років сто тому неодмінно кваліфікували б як істерію з суворою лікарською забороною читати й писати, бунт,  спрямований на знищення самої себе, якщо ти вже не можеш сама собі належати. І ще – її невідступно переслідує страх бути обманутою, зрадженою, покинутою – словом, повний комплект «чого мусить боятися жінка», якщо вона жінка.
Дедалі наростаючи, нервове напруження повісті прямує до трохи несподіваного, проте цілком логічного відкриття: героїня – «несправжня», вона – «написана», вона – тільки витвір чоловіка-письменника. Ця нерозумна, неврівноважена, некерована істота виявляється просто чоловічою вигадкою. Чоловік-деміург постає водночас апогеєм батьківського образу, що постійно присутній у тексті. Але сюжет Пігмаліон-Галатея не може розвинутися: Галатея дивиться в дзеркало і розуміє, що, власне, не має підстав дякувати Пігмаліонові… Й історія обривається втечею».

25 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

19:11
/ 2
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
» Всі новини