Від провокацій до популізму: чи є політичне майбутнє в угорської партії FIDESZ після виключення з більшості Європарламенту?

Ще у березні угорський прем’єр Віктор Орбан гордо заявляв, що його політсила FIDESZ вирішила покинути фракцію Європейської народної партії у Європарламенті, продовжуючи незрозумілі маневри між популістами та проросійськими силами ЄС. Насправді, доля угорської партії у Європейському gарламенті була вирішена давно і без них, а слова Віктора Орбана та його поплічників були нічим іншим, як грою на випередження, щоб уникнути репутаційних втрат і спаду політичного рейтингу перед парламентськими виборами в Угорщині 2022 року.

Від провокацій до популізму: чи є політичне майбутнє в угорської партії FIDESZ після виключення з більшості Європарламенту?

На початку березня Віктор Орбан зробив офіційну заяву про вихід FIDESZ із ЄНП – найбільшої і найвпливовішої політсили Європарламенту. Це сталося за лічені хвилини після того, як ЄНП підтримала зміни до своїх внутрішніх правил, які дозволили б їм вигнати FIDESZ зі своїх лав, про що вони говорили останні два роки. Іншими словами, так чи інакше, угорську партію і так виключили б з ЄНП, але щоб зберегти обличчя, Орбан вирішив подати це під іншим кутом зору.

"Зміни до правил групи ЄНП є явно ворожим кроком проти FIDESZ та наших виборців. Обмежуючи можливість наших європарламентарів виконувати свої обов’язки як обраних членів Європарламенту позбавляє угорських виборців їхніх демократичних прав. Тому керівний орган "Фідеса" вирішив негайно вийти з групи ЄНП", - йдеться у листі Віктора Орбана до лідера ЄНП від 3 березня.

Тим часом, 84% депутатів Європейської народної партії підтримали зміни до внутрішнього статуту, тим самим практично «гарантувавши» виключення партії Орбана з найбільшої фракції Європарламенту. 

Все це стало завершенням багаторічного конфлікту між оточенням Віктора Орбана, його міністрами та парламентарями з верхівкою ЄС у Брюсселі, який був наповнений різкими заявами і провокаціями зі сторони офіційного Будапешту, які йшли у розріз із політикою ЄНП. 

Чого вартує лише провокаційна інформаційна кампанія угорського уряду проти екс-президента Європейської комісії Жана-Клода Юнкера, який, до речі, був одним із лідерів ЄНП. Тоді Юнкера звинувачували у залежності від скандально-відомого мільярдера Джорджа Сороса, який є особистим суперником Віктора Орбана, а також в бажанні "заповнити Угорщину мігрантами". Після цих подій партію FIDESZ тимчасово відсторонили від членства в ЄНП, але її депутати майже до останнього залишалися частиною групи ЄНП в Європейському парламенті. 

Більш детально про конфлікт Віктора Орбана з ЄНП та його наслідки можна ознайомити у відео-блозі видання "Європейська правда". 

Але логічним у цьому ланцюжку залишається питання, що буде далі із FIDESZ? З ким політична партія Орбана планує домовлятись про співпрацю у Європарламенті? Які є варіанти? 

Насправді, лідери політсили давно радились із угорським прем’єром щодо своїх нових союзників у Європарламенті. Ідеї звучали різні, місцями навіть радикальні. Розглядалась можливість об’єднання із крайніми правими консерваторами з французького «Національного фронту» Марін ле Пен, яка підозрюється у співпраці з російськими спецслужбами. До політичного союзу угорців запрошували також лідери німецьких популістів з «Альтернативи для Німеччини», яка не приховує своїх проросійських поглядів. 

"Очевидно, що Віктор Орбан та "Fidesz" набагато ближчі до нашої фракції "Ідентичність та демократія", ніж до ЄНП. Щиро запрошуємо Орбана. У нас є багато спільного, зокрема у ставленні до міграції", - заявив німецький євродепутат Йорґ Мойтен. 

Але в останній момент Орбан вирішив примкнути до менш проросійських і більш популістських сил, уклавши договір про співпрацю, який журналісти вже охрестили «Популістським інтернаціоналом»

1 квітня у Будапешті відбулась зустріч прем’єр-міністрів Угорщини та Польщі Віктора Орбана та Матеуша Моравецького, а також очільника італійської партії «Ліга Півночі» Маттео Сальвіні, щоб обговорити створення нової європейської політичної групи. Після зустрічі угорський прем'єр привітав "перший крок довгого шляху разом", говорячи про необхідність "європейського відродження". Навіть не дивлячись на те, що поляки вкрай агресивно налаштовані проти Росії, італійці із «Ліги Півночі» та угорці із FIDESZ є відчутно проросійськими, як і значна частина членів фракції «Ідентичність і демократія», до якої ймовірно і ввійдуть всі вищезгадані партнери.   

На сьогоднішній день, провідною силою фракції «Ідентичність і демократія» є вже згаданий нами французький «Національний фронт» Марін Ле Пен, тому зайве говорити про їх політичну позицію щодо співпраці з Росією.

Так чи інакше, головним завданням Віктора Орбана і його партії FIDESZ є підготовка до майбутніх парламентських виборів в Угорщині, які заплановані на 2022 рік. Від цих виборів залежить не тільки майбутнє угорської провладної партії в Європарламенті, але й сама влада Орбана всередині Угорщини. Тому традиційно, що політтехнологи Орбана планують підвищувати рейтинг партії через образ «зовнішнього ворога», під який підходить як Україна, так і демократичні сили ЄС, які «хочуть знищити ідентичність і цінності угорців». 

06 травня 2021р.

Теги: FIDESZ, Орбан, Європарламент, ЄНП, Орбан, Угорщина

НОВИНИ: Політика

11:15
/ 2
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини