Депутати Великоберезнянської селищної ради виступають за збереження школи-інтернату на балансі області, а голова селища – "не визначився"

Йдеться про величезний майновий комплекс санаторної школи-інтернат у Великому Березному на базі якої розглядається створений обласний спортивний ліцей.

Депутати Великоберезнянської селищної ради виступають за збереження школи-інтернату на балансі області, а голова селища – "не визначився"

Великоберезнянська загальноосвітня санаторна школа-інтернат є унікальна і єдина на Закарпатті для дітей із бронхолегеневими та серцево-судинними захворюваннями, побудована ще в 60-х роках та розрахована на майже 300 учнів, де працює 105 педагогічних та технічних працівників. На території загальною площею 5,5 га знаходиться адміністративні,  навчальні та спальні корпуси, медичний пункт, сад, котельня, душові (окремо для хлопців і дівчат), прачечна, кабінет перукарні, комп'ютерні класи, чудова сучасна кухня та їдальня, кімната аромотерапії, бібліотека, кабінет  швеї, майстерня по ремонту взуття, спортивний зал, приміщення та площадка з тренажерами, два футбольні поля (велике і мале).

Заклад знаходиться на балансі Закарпатської обласної ради, яка і є його засновником. Тому найбільш логічним та перспективним було б залишити його і надалі на балансі облради, але вже в реорганізованому до вимог "освітнього" закону вимог - як спортивний ліцей. На її базі можна в подальшому також створити і спеціалізовану дитячо-юнацьку школу олімпійського резерву, що могло б стати дуже престижним і амбітним планом для області.

"Більше того, у Великоберезнянської селищної ради дефіцитний бюджет, досі незабезпечена потреба по заробітним платам більшості  установ громади. Взяття школи-інтернат на баланс селища призведе, до втрат з бюджету селища 2-3 млн. грн, оскільки через ліквідацію втратять роботу працівники, і відповідно в бюджет не надійде ПДФО (1,2млн). Плюс додатково 1,5 млн пійде на витрати по утриманню і ще невизначена сумма на пристосування під ліцей "Ерудит". Тому ідею колективу про реорганізацію інтернату в спортивний ліцей на балансі Закарпатської обласної ради підтримує і депутатський корпус" - повідомив депутат і голова бюджетної комісії Великоберезнянської селищної ради Валерій Поправка.

"Таку ж ідею підтримує і обласна влада, і Міністерство освіти, про що було попередньо обговорено 1 березня, на нараді в Закарпатській ОДА за участі першого заступника голови облради Андрія Шекети, керівника Департаменту освіти ОДА Ганни Сопкової, голови Великоберезнянської селищної ради Богдана Кирлика та представників трудового колективу школи.

Також було домовлено, що Б. Кирлик, зі свого боку, забезпечить винесення на розгляд  найближчої сесії селищної ради питання  щодо подальшої долі закладу і підтримки ідеї створення спортивного ліцею на балансі області, саме через відсутність коштів в селищному бюджеті на утримання і розвиток. В той же час він не надав жодних пропозицій на лист від обласної влади, який отримав ще наприкінці січня і не виніс на обговорення депутатів досі жодного проекту рішення" - повідомляє громадський правозахисник Віталій Грегор.

"В той же час селищний голова почав певну подвійну гру, і, маніпулючи батьківським комітетом місцевої гімназії (ліцею "Ерудит"), намагається проштовхувати ідею можливості все ж взяття школи-інтернат на баланс селищної ради. Хоча достеменно знає, що коштів в бюджеті на це не має і призведе до поступової руйнації обох навчальних закладів.

Яку кінцеву мету переслідує  Б.Кирлик, наразі точно не відомо, можливо перенести селищний ліцей в будівлю інтернату, а стару будівлю згодом передати під приватний заклад освіти третім особам. Але беззаперечним фактом є те, що не можна розвивати один заклад , за рахунок знищення іншого і не маючи на те відповідні кошти в бюджеті. Це безвідповідально і не на користь як освітнього процесу, так і вирішення питання по суті. Сподіваємось в цей незрозумілий процес втрутиться обласна влада і прийме державницьке рішення на користь дітей-школярів, колективу та закладу" - повідомили представники Великоберезнянської школи-інтернату.

Вчора, 5 березня, ж у Великому Березному, на сесії селищної ради, педагогічні колективи обох навчальних закладів висловили позицію, що  більш доречно збрегти ці заклади окремо, без перенесення ліцею "Ерудит". Більше того реорганізація школи-інтернату в спортивний ліцей і подальше перебування на балансі обласної ради дасть їй "нове дихання" та перспективи розвитку, в якому зможуть навчатись всі охочі і з більшими можливостями. Цю ідею підтримує і депутатський корпус, який має розглянути дане питання остаточно 22 березня.

Крім того, вчора колективом Великоберезнянської школи-інтернат було подано відповідне звернення на ім'я керівництва Закарпатської облради та ОДА. Також на сторінці школи у Фейсбуці було опубліковано відео зі світлинами з життя закладу та душевним віршем, в якому вихователь Руслана Чудновська закликає його зберегти.

06 березня 2021р.

Теги: депутати, збереження, інтернат

Коментарі

Юрій 2021-03-13 / 18:13:10
Три роки тому було готове рішення про відкриття спортивного ліцею.Але через недолугу політику тодішнього голови РДА питання було знято з розгляду. Планувалося 7 - 8 видів спорту . На сьогоднішній день я думаю питання не буде вирішено.

міша 2021-03-07 / 17:59:02
Цибіку,чого тобі діду все мало,прибравісь бібліотеку, спортивний ангар,типирь щи хочеш гімназію для Гопкулі?Перенеси сі на фабрику кіть ті треба, а людьом голову не мороч

дідо 2021-03-07 / 16:21:06
закрили 8 інтернатів, а великий патрійот і аферист з доїння бюджету порошенковець дениско ман все це мовчки підтримував і потім вже відбріхувався як пес

Микола 2021-03-07 / 13:22:32
Зі спортивним нахилом і нормативом попадуть всі бажаючі, а взагалі мова йде про обласний ліцей.

Чи багато розумних дітей з Березного попадуть в ліцей? 2021-03-07 / 12:39:52
ПРОГРАМА ВСТУПНИХ ІСПИТІВ ЗА ТЕСТАМИ ІЗ ЗАГАЛЬНОЇ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕННОСТІ Й ПРАКТИЧНИХ ЗАВДАНЬ З ОБРАНОГО ВИДУ СПОРТУ ВІКОВОЇ КАТЕГОРІЇ, ВСТАНОВЛЕНИХ ТИПОВИМ НАВЧАЛЬНИМ ПЛАНОМ, ПРИ ЗАРАХУВАННІ ДО ХРЛІСП

Тести із загальної фізичної підготовки для вступу на всі спортивні відділення.

– біг 60 м;

– біг 300 м (дівчата);

– біг 500 м (юнаки);

– стрибок у довжину з місця;

– згинання-розгинання рук в упорі лежачі (дівчата);

– підтягування на поперечині (юнаки).

Практичні завдання з обраного виду спорту, спеціальна фізична підготовка.

Вступники на відділення легкої атлетики складають одне практичне завдання з наданих видів легкої атлетики на вибір:

– спринтерський біг: – 60 м;

– 60 м з бар’єрами;

– 100 м;

– 100 м з бар’єрами (дівчата);

– 110 м з бар’єрами (юнаки);

– 200 м;

– 400 м.

– види витривалості: – 800 м;

– 1500 м.

– види стрибків: – в висоту;

– в довжину;

– потрійний.

– види метань: – ядро;

– спис;

– диск.

Оцінування здійснюється за дванадцятибальною шкалою. Високим балом оцінюється результат, що відповідає Типовому навчальному плану з видів спорту для спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю на 2016-2020 навчальні роки, а саме:

8 клас

– спринтерський біг: юнаки – 1 юнацький розряд, дівчата – ІІІ розряд;

– види витривальсті: юнаки – 2 юнацький розряд, дівчата – 1 юнацький розряд;

– види стрибків: юнаки та дівчата – 1 юнацький розряд;

– види метань: юнаки та дівчата – виконання контрольних нормативів.

9 клас

– спринтерський біг: юнаки та дівчата – ІІІ розряд;

– види витривальсті: юнаки – 1 юнацький розряд, дівчата – ІІІ розряд;

– види стрибків: юнаки та дівчата – ІІІ розряд;

– види метань: юнаки та дівчата – 1 юнацький розряд.

10 клас

– спринтерський біг: юнаки та дівчата – ІІ розряд;

– види витривальсті: юнаки – ІІІ розряд, дівчата – ІІ розряд;

– види стрибків: юнаки та дівчата – ІІ розряд;

– види метань: юнаки та дівчата – ІІІ розряд.

11 клас

– спринтерський біг: юнаки та дівчата – І розряд;

– види витривальсті: юнаки та дівчата – ІІ розряд;

– види стрибків: юнаки та дівчата – І розряд;

– види метань: юнаки та дівчата – ІІ розряд.

Практичними завданнями з боксу є перекиди вперед-назад за 30 сек., стрибки на скакалці за 2 хв., нанесення ударів за 15 сек. лівою та правою рукою. Оцінування здійснюється за дванадцятибальною шкалою.

Підготовленість вступників до 8-10 класів повинна відповідати 1 юнацькому розряду, до 11 класу – І розряду.

Практичними завданнями з греко-римської боротьби є вставання зі стійки на борцівський міст за 30 сек., кидки манекена за 30 сек., проведення борцівської сутички 3 періода по 2 хвилини. Оцінування здійснюється за дванадцятибальною шкалою.

Підготовленість вступників до 8-10 класів повинна відповідати 1 юнацькому розряду, до 11 класу – І розряду.

Практичними завданнями зі стрибків на батуті є вправи на гнучкість (шпагат, місток, складка) та акробатичні вправи. Оцінування здійснюється за дванадцятибальною шкалою.

Підготовленість вступників повинна відповідати спортивному розряду “кандидат у майстри спорту”.

Вчитель 2021-03-07 / 11:27:17
Спортивний ліцей обласного підпорядкування, це означає що навчатися будуть діти які мають спортивні досягнення з цілої області, місцеві діти також зможуть здобувати тут освіту.Питання про акредитацію "Ерудита" взагалі не стоїть, це вигадка "фахівця" кирлика.

Василь 2021-03-07 / 10:58:18
Вчителю, скажи правду батькам гімназистів разом із усіма зацікавленими де будуть навчатися іх діти коли гімназія ліцей аж ніяк не пройде акредитацію. Ліцей -школа з циганами, або або ліцей спорту з ними ж або повністю здоровими дітьми. Таких тепер і в цілому Березному не назбираєш, бо звільнення з фізри там не буде.

Вчитель 2021-03-07 / 10:40:19
Перестаньте писати дурниці,ніякі роми в спортивниму закладі вчитися не будуть."Серйозні фахівці" вивчають виключно питання вивільнення та подальшого продажу-привласнення приміщень в центрі селища,які вивільняться внаслідок перенесення гімгазії.Всі жителі чудово знають цих місцевих "фахівців"!

Житель Березного 2021-03-07 / 09:33:29
До Drake:по пункту 1, 100% в точку!При чому з кожним роком кількість ромів тільки росте.Не думаю,що обласна влада буде ще довго витрачати десятки мільйонів на їх утримання,бо про навчання тут не йдеться від слова зовсім.Зміна назви закладу не змінить його суті,не змінить нічого.Щодо перенесення туди іншого навчального закладу це питання серйозних дискусій з фахівцями без участі зацікавлених осіб.Пенсіонери скоро підуть. Місцева влада має прийняти мудре,виважене ,далекоглядне на багаторічну перспективу рішення.Для прикладу,як колись зробилили в Ужгороді з переносом ринків з Авангарду та Фединця.Втратити таке майно не розумно ,думка безробітного вже 25 років Поправки не має враховуватись як іінших місцевих депутатів з кримінальним минулим та не закритими досі кримінальними справами.Тут необхідна допомога обласної влади.А майно забирати.

Ромочуський 2021-03-06 / 23:27:52
Попрошу не путати погляди депутатів з думками Поправки. Особисті його варіації про мухи й котлети то не більше як точка зору. Як думають депутати, час покаже.

ПРОСТО 2021-03-06 / 23:18:40
Жаль, що хтось публікує таку гімно. Громада у В. Березному забере приміщення і територію. Придури і розумово відсталі будуть шукати собі інше місце, де вони зможуть себе реалізувати. Прийде час, коли болвани повтікають з Березного, а люди, які залишаться зрозуміють, що віддавати під забаганки тітушків нічого не можливо. Тільки тоді буде відродження. Ганьба дурням, які не хочуть панувати в себе. Віддамо мадярам й іншим придурам майно громади, у нас не має коштів його утримувати - девіз даунів!

Drake 2021-03-06 / 18:23:25
Маю декілька думок з цього приводу:
1) З школою інтернат давно потрібно було щось робити. Цей заклад є розсадником різного бидла. Ні навчальних ні спортивних досягнень. Циганота, яка до навчання далека і діти з багатодітних сімей. Чимось подібним є і середня школа. Для чого два такі заклади? Все заради того, щоб персонал діставав гроші?
2) Перенесення колективу гімназії в будівлю інтернату, де б навчались всі діти разом. Дуже погана ідея. В такому випадку, Березний втрачає елітний заклад і отримує дві однотипні школи. Діти з інтернату не будуть давати вчитись гімназистам, а тільки показуватимусь дурний приклад. + Велика ймовірність того, що деякі вчителі гімназії просто не зможуть продовжити там працювати через свій пенсійний вік. А вони якраз і є ядром сучасної гімназії і сповільнюють падіння престижності закладу.
3) В даній ситуації можна зрозуміти і голову ОТГ. У фінансовому плані утримувати 3 заклади освіти заважко для бюджету. Проте переводити гімназію на окраїну селища не надто хороша ідея.
4) Ну і останній пункт. Гімназії потрібно щось робити з головою батьківського комітету, шукати спільну мову з батьками. Бо інакше ця людина ще багато біди наробить своїми підкилимними іграми.

Бийла 2021-03-06 / 16:56:56
Кирлик хоче розрахуватися за вибори з своїми покровителями за рахунок нерухомості в центрі Березного.Йому начхати на дітей, вчителів і батьків.Тому й просуває ідею переносу гімназії і дитячої школи мистецтв в інтернат.

Микола 1 2021-03-06 / 16:09:07
Повністю підтримую.

Микола 2021-03-06 / 14:20:23
Микола, в Березному є вже угорський садік, який створений в будинку який продав угорцям колишній голова районної ради Шукаль. А скоро їм потрібно буде і початкова школа, то легше ж взяти в оренду існуючу будівлю, ніж будувати нову. Це один з можливих мотивів.
Або ще комусь відати будівлю в центрі селища , після того як гімназію переселять в інтернат на кінець села.
Але понятно одне - якщо нема грошей в селищному бюджеті , то нащо мусолити і переливати з пустого в порожнє. Краще підтримати і закликати область залишити на їх балансі. Інакше заклад просто вмре

Микола 2021-03-06 / 13:51:22
Якщо обласна влада підтримує ідею створення спортивного ліцею то це великий плюс і неможна цим не скористатися, для чого селищному голові придумувати якісь несенітниці і незрозумілі переходи просто не зрозуміло?

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 3
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 7
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини