Політичні союзи по-виноградівськи: хто вони, нові депутати, і де загроза старого режиму у новій міськраді?

У міській раді нового скликання немає монобільшості, лише третина «нових облич» та ще менше досвідчених управлінців. А головна інтрига до офіційних результатів – хто перший домовиться про більшість.

Політичні союзи по-виноградівськи: хто вони, нові депутати, і де загроза старого режиму у новій міськраді?

Поки ТВК не поспішає оголошувати офіційні результати виборів по Виноградівській громаді, журналісти з власних джерел отримали інформацію про найбільш вірогідний склад нової міської ради.

Дехто з них – не нові люди у місцевих самоврядуванні та політиці. Хтось, навпаки, повернувся сюди після перерви, а хтось є «новим обличчям». Ми підготували портфоліо на найцікавіших депутатів та розповімо про найбільш вірогідні політичні союзи у новій міській раді.

Вдалий союз у міській раді критично важливий для новообраного голови громади Степана Бочкая. Маючи за плечами чотири каденції міського голови у 1998-2002, 2006-2010, 2010-2015 та 2015-2020 роках, в місті він отримав лише трохи більше 40% підтримки. Результат витягли села, які дали майже 53%.

Тож, 48,7% або прихильність 18% мешканців Виноградівської громади, забезпечили йому дев’ятнадцятий, а також 21-ий, 22-ий, 23-ій і 24-ий роки у кріслі міського голови.

Загалом, найкращі серед цих показників дали найпроблемніші села, де до і під час виборчого процесу активісти та кандидати фіксували найбільше порушень, повідомлень по підкуп та ймовірних фальсифікацій. Наприклад, найменший відсоток зіпсованих бюлетенів на фоні чи майже стовідсоткова підтримка одного кандидата в ради усіх рівнів.

Як голосували і хто пройшов?

Місцеві вибори 2020 в Україні відзначились пасивністю - проголосували лише біля 37% українців. Не винятком стали Закарпаття з явкою у 41,25% та Виноградівська громада - 38,7%.

На грунті такої пасивності громадян та байдужості правоохоронних органів добре себе почували порушення виборчого процесу. Від неприхованого застосування адмінресурсу та прихованої агітації через, наприклад, заклади освіти, і до – підкупу виборців. «Сітку» у тій чи іншій мірі застосовували декілька партій, проте досягнути результату через порушення закону вдалося лише одній політичній силі, що стала домінуючою в Закарпатті на наступні 5 років.

Партія-сателіт «Рідне Закарпаття» трьох мажоритарників, що у Парламенті входять до групи «Довіра», що неформально контролюється Міністром МВС Арсеном Аваковим.

«Рідні» набрали 18,2% у Закарпатську обласну раду, що гарантує їм більшість мандатів. По Виноградівській міській громаді присутність «рідних» в міськраді підтримали 41,66% виборців, яких представлятимуть 13 депутатів.

Окрім них прохідний бар’єр подолали також наступні політсили: «Слуга Народу» – 21%, мандати у раді 7%; КМКС – 7,36%, мандати у раді 3%; «Європейська солідарність» – 7,09%, мандати у раді 3%; «Команда Андрія Балоги» – 6,56%, мандати у раді 3%; «За Майбутнє» – 6,75%, мандати у раді 3%; ОПЗЖ – 5,00%, мандати у раді 2%.

В обличчях Виноградівська міська рада буде представлена наступним чином:

«Рідне Закарпаття» - Адальберт Жидик, Сніжана Попович, Андрій Федьо, Іван Кіш, Тарас Ліпей, Юрій Дорогі, Віктор Гавриш, Василь Мелеганич, Андрій Демянчук, Йосип Матій, Тетяна Сугай, Михайло Роман, Назарій Медлєр;

«Слуга Народу» - Валерій Нечаєв, Наталія Костелеба-Веремчук, Ольга Драб, В’ячеслав Кус, Еліса Сідей, Артур Івашко, Олег Більда;

«Команда Андрія Балоги» - Марія Сігетій, Андрій Кузьма, Максим Молнар;

«Європейська Солідарність» - Роман Фурман, Іван Данко, Мирон Фурман;

«За Майбутнє» - Василь Кіш, Андрій Крайняй, Олександр Лемак;

КМКС - Золтан Кудрон, Чілла Весприймі, Йосип Баник;

ОПЗЖ - Микола Лемко, Михайло Магочі.

Перший раз і знову у міській раді

Новий склад міської ради лише на третину складається з осіб, що мають хоча б опосередкований досвід роботи з політикою або менеджментом. Професійна діяльність більшості нових депутатів має бізнесовий напрямок, проте лише деякі з них є прозорими роботодавцями та платниками податків (Артур Івашко, Андрій Кузьма, Роман Фурман, Вячеслав Кус).

Серед обраних депутатів троє освітян (Марія Сігеті, Максим Молнар, Чілла Весприймі), двоє медиків (Назарій Медлєр, Ольга Драб), двоє адвокатів (Валерій Нечаєв, Тетяна Сугай), троє мають досвід і політиці, роботи в органах виконавчої влади чи органах місцевого самоврядування (Наталія Костелеба-Веремчук, Сніжана Попович, Тарас Ліпей), дванадцять ФОПів, шість директорів малих підприємств і шість тимчасово безробітних.

Від ексголови РДА до земельних загарбників

Серед «нових облич», зокрема - Адальберт Жидик, Андрій Демянчук, Назарій Медлєр (Рідне Закарпаття), Валерій Нечаєв, В’ячеслав Кус (Слуга Народу), Марія Сігетій, Максим Молнар (Команда Андрія Балоги), Василь Кіш, Андрій Крайняй (За Майбутнє), Іван Данко (Європейська Солідарність), Чілла Весприймі (КМКС) та Микола Лемко (ОПЗЖ).

Василь Кіш протягом півроку (грудень 2019 – травень 2020 року) очолював Виноградівську райдержадміністрацію, а Марія Сігетій у 2019 році була начальницею вже ліквідованого управління освіти молоді та спорту Виноградівської РДА.

Адвокат Валерій Нечаєв та Микола Лемко раніше активно висвітлювали порушення в роботі органів місцевого самоврядування та була заявниками до правоохоронних щодо цих зловживань. Зокрема, йдеться про порушення міськрадою Закону «Про доступ до публічної інформації», махінації із виділенням земельних ділянок, схеми під час держзакупівель та виведення коштів з грантів Транскордонних проектів.

Адальберт Жидик найбільший землевласник у новій міській раді. У депутата в оренді для ведення фермерського господарства і сінокосіння 136,4 га землі – 39,07 га в межах Боржавської сільської ради і 97,35 га в межах Сивашської сільської ради у Херсонській області, прямо під вітряками ТОВ «ВІНДКРАФТ Україна», що належить одному із найбільших «зеленотарифних» бізнесменів країни – шведу Карлау Стурену.

Також до міської ради пройшли Андрій Дем’янчук та Назарій Медлер.

У власності родини Дем’янчуків – 100 м.кв площ в пам’ятці архітектури по вулиці Миру 10, будинку, де народилася всесвітньовідома піаністка Етелла Чуприк. Родина придбала нерухомість у 2019 році за 900 тисяч гривень, а в 2020 перебудувала під комерцію. Ремонтні роботи завдали пам’ятки архітектури непоправної шкоди і для міста її історична цінність втрачена.

Другий новоспечений депутат, Назарій Медлер, два роки тому разом із матір’ю самовільно захопили частину майбутньої дороги площею майже 20 соток, що прилягає до чотирьох земельних ділянок по вулиці Лермонтова 72, 74, 86 і 88. Землю, де згідно з Генпланом міста має бути дорога, обнесли огорожею. Суд постановив її розібрати, проте родина Медлер цього не робить. Натомість вони щомісячно сплачують міській раді біля 5-ти тисяч гривень за заподіяну шкоду.

Досвід і «скелети» минулого скликання

Серед найбільш досвідчених у складі нової ради Наталія Костелеба-Веремчук, Артур Івашко, Еліса Сідей (Слуга Народу), Сніжана Попович, Тетяна Сугай, Михайло Роман (Рідне Закарпаття), Роман Фурман (Європейська Солідарність).

Усі вони починали з «Партії Регіонів». Виключення – Роман Фурман, котрий починав із помічника «ударівця» Валерія Пацкана, що сьогодні займає посаду голови Рахункової палати України.

Великі Ком’яти представлені одразу кількома депутатами. Наталія Костелеба-Веремчук - депутат Закарпатської обласної ради 7 скликання та перший заступник голови Виноградівської РДА, раніше була секретарем і головою виконкому села Великі Ком’яти. Сніжана Попович – також колишня секретар і ще діюча голова Великоком’ятівської сільради.

Депутат облради за 2019 рік задекларувала 766 тис. грн. доходу. Також у власності родини є земельні ділянки загальною площею 3,7 га. Дохід родини голови села Великі Ком’яти за 2019 рік склав 400 тисяч гривень, загальна площа землі – 1,8 га.

Депутат міської ради кількох скликань від «регіонів», «Відродження» і, зараз, «рідних» Тетяна Сугай, минулої каденції відзначилась тим, що отримала у власність 40 соток зеленої зони загального користування. На Генплані Виноградова частина озера, на якому власниця згідно цільового призначення буде вирощувати сільгосппродукцію, позначена як парк з пішохідною зоною.

За рішення виділити цю землю, що суперечить статті 83 Земельного кодексу України, депутати проголосували в серпні цього року.

Така сама ситуація із земельною ділянкою сусіда Тетяни Сугай, народного депутата від «Рідного Закарпаття» Поляка. Згідно цільового призначення, на озері у його родичів теж город. У міській раді нового скликання депутат Сугай представлятиме політичну силу нардепа.

Ще один учорашній «відродженець» у новій міськраді від «рідного» - співвласник виноградівського оптового ринку Василь Мелеганич. Згідно декларації за 2019 рік дохід його сім’ї склав 4 398 145 грн. Родині депутата-підприємця належать п’ять ТОВ, зокрема компанії-засновники ранку та з виготовлення бруківки.

До Виноградівської міської ради також пройшов депутат Закарпатської обласної ради 7 скликання від «Європейської Солідарності» Роман Фурман. Це на автобусах його родини мешканці Виноградівщини щодня їздять на роботу до райцентру або до Ужгорода.

У своїй декларації за 2019 рік він декларує корпоративні права на ТОВ «Виноградівське автотранспортне підприємство 12144», кілька десятків автобусів, 11,8 млн. гривень доходу та 21 млн. гривень готівки. Родина депутата має в оренді та приватній власності 24 земельні ділянки різної площі у Виноградівському, Берегівському та Іршавському районах.

З родини Фурманів «новим обличчям» у міськраді став молодший брат Романа – Мирон Фурман. Він працює директором ТОВ «Виноградівське автотранспортне підприємство 12144». Згідно реєстру майнових прав, на сьогодні в оренді чи у власності депутата 13,2 га землі у Виноградівському та Іршавському районах.

Політичні союзи: хто з ким і кого?

Для новообраного голови Виноградівської громади Степана Бочкая, котрий є фактичним ставлеником партії «Рідне Закарпаття», для продовження лінії попередніх каденцій вкрай важливою є більшість у міськраді. Попри ймовірний підкуп виборців «рідним» не вдалося ввійти монобільшістю, тому зараз вони шукають собі союзників.

100% гарантовану підтримку їм дасть «Європейська Солідарність». Лідер місцевих «порошенківців» Роман Фурман хоч і висувався від «ЄС», але відкрито симпатизував «рідним» під час виборчої кампанії.

Під питанням етнічні угорці з КМКС та частина ОПЗЖ. Депутати політсил, що зайшли у нову раду, мають давні стосунки з старим-новим міським головою і є його прихильниками.

В пошуках такого ж союзу і опозиція до режиму Бочкая. Політсилам «Слуга Народу», «За Майбутнє» та ОПЗЖ, котрі спільно декларують перезавантаження і зміни у місцевому самоврядуванні, для більшості в міськраді потрібні союзники. «Батьківщина» котра б могла їх зміцнити, не подолала 5% бар’єр і не зайшла у міськраду.

«Темна конячка» сьогодні – це «Команда Андрія Балоги». Попри відсутність відкритої прихильності до «Рідного Закарпаття» і міськради минулого скликання, до місцевої опозиції вони не приєдналися і на виборах висунули свого кандидата на голову громади Марію Сігетій. За неї проголосували 12,5% від тих, хто прийшли на вибори, або 4,5% мешканців усієї громади, котрі мають право голосу.

Олена Мудра

03 листопада 2020р.

Теги: Виноградів, Бочкай

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини