В окремих громадах Закарпаття дозволили розміщувати друковану агітацію у заборонених місцях

На Закарпатті органи місцевого самоврядування затвердили перелік місць, де учасники виборчих перегонів безкоштовно матимуть змогу розміщувати друковані матеріали передвиборної агітації.

Однак у декотрих громадах  місця для агітації визначили із порушенням закону. Зокрема, у Хусті розміщувати друковані агітматеріали дозволили на зупинці громадського транспорту, у Берегові – на фасаді будинку культури, у селі Мукачівської ТГ – у будинку старости. Також в окремих громадах визначили й місця для встановлення агітаційних наметів учасників виборчих перегонів. Такими є результати точкового моніторингу рішень щодо визначення місць агітації в окремих громадах області.

В Ужгороді місцями для розміщення друкованої агітаційної продукції визначили 4 рекламно-інформаційні тумби та стенди (пл. Шандора Петефі (біля Будинку побуту), пл. Кирила і Мефодія (напроти  ПАТ «Київстар»), вул. Михайла Грушевського, 67, вул. Керченська, 7 та десятки дошок оголошень на будинках міста. Повний перелік визначених місць для агітації в Ужгороді можна знайти на сайті міськради за посиланням.

Крім цього, на рекламних сітілайтах, що на окремих зупинках громадського транспорту в Ужгороді вже почала з’являтися реклама окремих партій, що матимуть потенційних кандидатів. Відзначимо, що у період виборчого процесу - з моменту реєстрації кандидатів - реклама на зупинках, а також на вокзалах та у громадському  заборонена Виборчим кодексом.

У Хусті міська рада визначила 5 місць для розміщення передвиборної агітації (на дерев’яних огорожах будмайданчиків на вул. Корятовича, 900-річчя, 9 та Івана Франка, 109; на електронному моніторі фасаду багатоповерхового будинку на вул. Карпатської Січі, 40). Також одне з місць – на автозупинці навпроти торгового центру «Алма» на вулиці Духновича. Однак згідно з Виборчим Кодексом, забороняється розміщувати матеріали передвиборної агітації на зупинках громадського транспорту.

У Берегові, згідно з рішенням виконкому міської ради від 3 вересня 2020 року, вирішили відвести під агітацію нижню частину фасаду будинку культури з боку вулиці Сечені. Проте, згідно з законом, забороняється розміщувати матеріали передвиборної агітації на будинках та у приміщеннях установ і організацій державної та комунальної власності - саме такою установою може бути будинок культури.

Також для агітації відвели дошку оголошень на фасаді будинку культури у селі Руське поле Тячівської міської громади. Йдеться про будинок культури на вулиці Травневій, 25, що також є порушенням вимог закону. У Тячеві для розміщення агітматеріалів відвели дошку для оголошень на площі Соборній. У селі Тячівка Тячівської громади як місце для агітації визначили дошку оголошень у сільському клубі, що також є порушенням вимог Виборчого кодексу.

У селищі Чинадієво місцями для агітації обрали територію перед будівлями шкіл, будинку культури та будинком селищної ради.

У Мукачеві дошки для оголошень розмістять біля поліклінічного відділення мукачівської ЦРЛ, біля міської центральної бібліотеки, у сквері Михайла Драгоманова, у парку «Перемоги», поміж магазинами «Едванс» і «Діамант».  У селі Лавки Мукачівської громади друковану агітаційну продукцію дозволили розміщувати зовні та у приміщенні Будинку старости, однак Виборчий кодекс забороняє розміщувати агітаційні матеріали в адміністративних будівлях.

У Виноградові місцями для розміщення друкованої передвиборної агітації визначили: торцеву стіну взуттєвої фабрики та дошки оголошень біля будівлі «Укртелекому», гімназії та ПАТ «Коопінвестбанк». Крім цього, у Виноградові визначили й конкретні місця для встановлення агітаційних наметів. У місті Іршава друковані агітаційні матеріали дозволили розміщувати зокрема й поблизу автостанції на вулиці Гагаріна. Крім цього, агітпродукцію дозволили розміщувати на вулиці Гагаріна поблизу Будинку дитячої творчості, на дошці оголошень поблизу Іршавського РЕМ на вулиці Шевченка. Також у місті визначили й місця для встановлення агітаційних наметів.

У селищі Солотвино друковану агітпродукцію дозволили розміщувати на дошці оголошень біля адмінбудинку селищної ради. У селищі Великий Березний одним із місць для розміщення друкованої агітпродукції зокрема визначили приміщення будівлі торгівлі «Ринок», а також стенди обладнають на вулицях Загородній, 80, Штефаника,2, Затишній, 40. Також Великоберезнянська селищна рада передбачила розміщення матеріалів друкованої передвиборної агітації і у приміщеннях дільничних виборчих комісій. Останнє - може суперечити вимогам законодавства, адже ДВК, як правило, знаходяться у муніципальних приміщеннях, а розміщувати у них матеріали друкованої агітації не дозволяється.

У Рахові місця для розміщення друкованих агітматеріалів визначили ще у 2019 році біля районного будинку культури, біля терапевтичного відділення райлікарні, біля будівлі «Укрпошти» та біля центрального мосту. Крім цього, у Рахові визначили конкретні місця для розміщення агітаційних наметів.

У Чопі  дозволили розміщувати агітацію на поверхні вікон та вітрин комерційних приміщень за згодою власників, а також на 5 рекламних щитах міста (на проспекті Залізничників між будинками 1 та 2, на розі вулиць Миру та Фізкультурної, Квіткової та Залізничної, Квіткової та Йосипа Бокшая, на вулиці Московській).

«У Виборчому Кодексі чітко прописано, де розміщувати друковану агітацію не можна, і це, зокрема, на будівлях та в середині приміщень державних чи муніципальних установ, - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області Ярослав Гулан. - Як бачимо, керівництво окремих громад області у своїх рішеннях передбачило місця для друкованої агітації там, де вони не повинні бути. Ми найближчим часом направимо звернення з цього приводу. Якщо порушення не будуть усунуті, тоді доведеться звертатися до поліції з цього приводу, адже розміщення друкованої агітації у заборонених законом місцях тягне за собою адміністративну відповідальність».

Згідно з частиною 16 статті 57 Виборчого кодексу забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності.

Відповідно до частини 17 статті 57 Виборчого кодексу розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

Відповідно до частини 3 статті 53 Виборчого кодексу України місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як у перший день виборчого процесу відповідних виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

14 вересня 2020р.

Теги: агітація, розміщення

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини