Прийнятий урядом перспективний план Закарпаття розшматовує Хустщину під інтереси місцевих кланів

І розроблений всупереч волі громад. Про це обурено заявляють як жителі громад Хустщини, так і посадові особи органів місцевого самоврядування.

Прийнятий урядом перспективний план Закарпаття розшматовує Хустщину під інтереси місцевих кланів

Як повідомляло Закарпаття онлайн, в середу, 13 травня, уряд прийняв рішення про затвердження перспективного плану Закарпатської області, у заключному варіанті з 64 ОТГ.

Однак, як виявилося, цей варіант був розроблений і затверджений, в певній частині, всупереч волі окремих територіальних громад і тій версії, яку схвалила Закарпатська обласна рада у вересні 2019 року. Про це повідомляє громадський правозахисник Віталій Грегор.

Так, для прикладу, на Хустщині з цього перспективного плану зникла спроможна і з великим туристичним потенціалом Вишківська ОТГ, громади якої, натомість, включено до Хустської ОТГ.

Відповідно до попередньої версії перспективного плану, схваленої в облраді і узгодженої в уряді, вона мала бути окремою і складатися з Вишківської селищної та Велятинської сільської рад. Оскільки там вже були проведені громадські обговорення, прийняті рішення на сесіях цих рад про добровільне об'єднання і подано пакет документів в Закарпатську ОДА на отримання позитивного висновку.

З цього приводу відповідне відеозвернення до громади записав і оприлюднив на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук голова Вишкіської селищної ради Ярослав Гайовий, а мешканці запустили протестний флешмоб. Крім того, ввечері 13 травня там відбулась і позачергова сесія, де було прийнято рішення звернутись до Кабміну та Президента України з проханням внести термінові зміни - щоб Вишівська ОТГ, як і планувалось, була створена окремо, на базі селища Вишково та села Велятино (разом понад 20 тис жителів).

Так само обурються і жителі села Олександрівка, яких уряд, відповідно до плану, включив до Золотарівської ОТГ, створення якої окремо взагалі не планували ні в облраді, ні в попередній версії, що узгоджувалася в уряді.

До неї приєднали і ще більш дотаційне село Копашново, яке, до того ж, не має і елементарного нормального транспортного сполучення з майбутнім адміністративним центром в селі Золотарьово. Як наслідок, Золотарівська ОТГ, за прогнозами експертів з децентралізації, не зможе бути спроможною. Це, в свою чергу, кардинально суперечить самому змісту реформи децентралізації.

Як повідомляють джерела в Закарпатській ОДА, цей варіант плану був затверджений урядом фактично за спиною влади Закарпаття і через втручання "окремих зацікавлених осіб" . Адже Закарпатською ОДА подавався і узгоджувався, зокрема із попереднім прем'єр-міністром О.Гончаруком та експертним середовищем, кардинально інший план щодо цих територій, який підтримували і самі ж громади.

Тому найвірогіднішою версією є та, що місцеві "клани" за підтримки окремих народних депутатів і високопосадовців в Києві, вирішили примусово розшматувати Хустщину під власні політично- бізнесові інтереси, не зважаючи на спроможність майбутніх громад і бажання їх жителів до добровільного об'єднання у вже визначеному форматі ОТГ.

Так, для прикладу, за словами місцевих жителів, на посаду голови майбутньої Хустської ОТГ наразі претендують два основні кандидати з різних політичних груп. Перший - це діючий міський голова Володимир Кащук, якого активно підтримує народний депутат України від "Батьківщини" Іван Крулько. Другий - депутат облради і один із VIP-порушників карантину Мирослав Білецький, що є бізнес-партнером народного депутата, заступника голови депутатської групи у Верховній Раді "Довіра" Валерія Лунченко.

Також, схоже, намагається не залишатися осторонь політики та мати "власну" громаду і голова Рахункової палати України і екс-нардеп Валерій Пацкан. Він - уродженець села Золотарьово, як і його двоюрідній брат, районний депутат та екс-голова Хустської райради Олександр Пацкан, який є одним із основних претендентів на голову однойменної ОТГ.

Плановані ОТГ

Уряд затвердив перспективний план Закарпатської області

Новий перспективний план

Реакція жителів Олександрівки на приєднання до Золотарівської ОТГ

Протестний флешмоб мешканців Вишкова

14 травня 2020р.

Теги: перспективний план, громада, ОТГ, децентралізація, Хустщина, Лунченко, Пацкан

Коментарі

підслухано Хуст 2020-05-14 / 14:45:16
https://www.youtube.com/watch?v=2F4_iIImO28&t=2s

Копча 2020-05-14 / 12:33:06
Україна входить у фазу феодальної роздробленості

Копачанин 2020-05-14 / 09:40:32
Зналисме що Пацкани нерозумн1 люди, но обы так1 дурн1? Пак із Копашнова да Золотарьова даже возової дороги ниє, тота дорога що ще Чехи на Драгово построїли,практично непроїздна. Ми навхтема були у ракаши із Селищом та Нанковом,- даже раніше одна середня школа на всіх діяла, один калхоз на ці три села був. А типир як? Інтересно як люди із Лунки у Золотарьово будуть добиратися. Вот що робить із людьми прага до бюджетного корита.

бувший хустянин 2020-05-14 / 09:40:20

Оленка, хто би не виграв Білецький чи Кащук - Лунченки у шоколаді по-любому. За Кащука села (Рокосово, Кіреші) точно не проголосують, а Білецький у Хусті слабий.
Ну, а тячівські брати Крульки ("Хустбетон") просто ніхто на Хустщині, бо їх мало хто там знає.
Про вплив порошенківських Пацканів на Хустщині може згадувати, ну хіба що "юрист-активіст" В.Грегор, бо це його клієнти з часів Москаля.
Інша справа скандал бригади Кащука-Лунченків із Вишковом та Велятином.
Так нагле та на шару забрати під себе вихід на кордон з Румунією (всю "пішу" контрабанду району!), йому місцеві "опришки" точно не дадуть.
Розборки обіцяють бути гучними...
Купуємо поп-корн та чекаємо...)))

Оленка 2020-05-14 / 07:53:39
Світ ся поміняв! Не вірю що Лунченко проти Кащука пуйде, пак то му батечко.

Слава 2020-05-14 / 07:41:19
Лунченко злодій, контабандист та схемщик! Лицемір табарига! Влада і та органи правоохоронні покривають його за гроші! Бариги паскудні , вони наш ворог ці воровська проклята гунта!

Віталій Грегор 2020-05-14 / 06:54:59
Схоже старі місцеві "князьки" думають, що правитимуть і обкрадатимуть народ вічно, тому і знайшли "виходи" на старих рішал і в новому уряді, на жаль. Але так не буде. Якщо Київ не дослухається до голосу паперу та розуму, то вде скоро прийдеться почути голос народного гніву і протесту під будівлею ОДА.

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 9
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини