Оприлюднено повну версію судового рішення по скасуванню висновку з ОВД щодо будівництва ВЕС на Боржаві (ДОКУМЕНТ)

Учасники Всеукраїнського громадського руху "Save Borzhava" (Врятуй Боржаву) повідомили деталі судового рішення, яким задоволено повністю їх позивні вимоги і скасовано як протиправний екологічний висновок щодо скандального будівництва 34-х гігантських вітряків на гірській перлині Карпат - полонині Боржава.

Оприлюднено повну версію судового рішення по скасуванню висновку з ОВД щодо будівництва ВЕС на Боржаві (ДОКУМЕНТ)

Про це Закарпаття онлайн повідомив громадський правозахисник Віталій Грегор.

Так, 18 березня 2020 року Закарпатським окружним адміністративним судом під головуванням судді Тетяни Скраль в резонансній справі №260/771/19 було задоволено у повному обсязі позов ГО «Міжнародний інститут людини і глобалістики «Ноосфера». Тим самим визнано протиправним та скасовано висновок з оцінки впливу на довкілля (ОВД), виданий Департаментом екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА 07 березня 2019 року, що дозволяв турецькій фірмі "Атлас Воловець Енерджи" плановану діяльність із будівництва вітрової електростанції 120 МВт на полонині Боржава.

Як зазначає Всеукраїнський громадський рух "Врятуй Боржаву", досягти такого результату вдалося завдяки згуртованим діям громадськості, науковців та адвокатів. Позовні вимоги обгрунтовувались наявністю неповної та недостовірної інформації у звіті з ОВД та неналежним врахуванням зауважень громадськості до планованої діяльності, порушенням вимог національного та міжнародного природоохоронного законодавства.

У повній версії судового рішення, яке було складено 30 березня на 29 аркушах, визначальним суд визнає той факт, що Боржавська полонина є особливо цінним природним об'єктом, що входить до Смарагдової мережі України та характеризується наявністю численних видів флори та фауни, занесених до природоохоронних списків України та Європи, а відповідачем належним чином не проаналізовано факти, наведені у звіті з ОВД, та не зроблено відповідних висновків, тому провадження планованої діяльності у декларованому вигляді призведе до порушень Законів України «Про Червону книгу України», «Про природно-заповідний фонд України», «Про екологічну мережу», Бернської конвенції, Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, учасником яких є Україна (с. 27 рішення суду).

Окрім того закарпатська Феміда встановила:
• У висновку з ОВД відсутні відомості про кількість врахованих (частково врахованих) та відхилених пропозицій та зауважень зацікавленої громадськості, науковців (с. 15 рішення суду).

• Не враховано вплив на територію Міжгірського району та порушення Відповідачем процедури оцінки впливу на довкілля "через" незабезпечення доступу до звіту з ОВД у приміщенні органів місцевого самоврядування населених пунтків Міжгірського району, територія яких може зазнати впливу планованої діяльності. Зведений план інженерних мереж ВЕС, межі адміністративних районів, свідчать що санітарно-захисні зони вітряків, дороги, кабельна лінія електропередачі потрапляє до території Пилипецької сільської ради. Ці відомості зазначені в Звіті з ОВД, однак не проаналізовані "екологічним департаментом" ОДА та не відображений вплив на ці території у Висновку з ОВД (с. 16 рішення суду).

• Планована діяльність розташована у ключовій зоні екомережі області, що накладає на власників і землекористувачів зобовязання щодо збереження природних ресурсів, їх екологічно-збалансованого та раціонального використання  (стор. 19 рішення суду).

• У висновку з ОВД відсутня оцінка впливу будівництва ВЕС на землі ПЗФ. Так через територію заказника «Темнатик» заплановано провести лінію електропередач, укріпити та розширити дорогу на ділянці довжиною до 470 м (стор. 1581 Звіту з ОВД) в той час як  Законом України  «Про природно-заповідний фонд» визначено, що території природно-заповідного фонду створюються з метою охорони природних комплексів, а також рідкісних видів флори та фауни, а на їх територіях заборонена будь-яка діяльність, що не відповідає меті їх створення (с. 22 рішення суду).

• Відсутній опис ґрунтів у висновку з ОВД. Так, ґрунти  21-ї земельної ділянки із списку земельних ділянок, що передані у користування на умовах оренди ТОВ «Атлас Воловець Енерджи» для будівництва ВЕС, та однієї земельної ділянки, обмеженої земельних сервітутом, згідно з даними Публічної кадастрової карти України, дослідженої судом, входять до переліку як особливо цінні ґрунти, отже щодо них діють вимоги ст. 150 Земельного кодексу України. Опис зазначених у Звіті з ОВД та Висновку з ОВД земельних ділянок є неповним (с. 23-24 рішення суду).

• Не надані договори, що підтверджують право користування земельними ділянками, для здійснення планованої діяльності.

• Висновок з ОВД базується на Звіті з ОВД про громадське обговорення, в тому числі на зауваженнях громадськості, що не були належним чином враховані, відповіді на які містять формальний характер, що не може свідчити про дотримання Відповідачем вимог статті 2 КАС України (с. 27 рішення суду).

• Висновок з ОВД є необґрунтованим, а планована діяльність – неприпустимою.

Відтак, як підсумовано в судовому рішенні, висновок з оцінки впливу на довкілля від 7 березня 2019 року будівництво вітрової електростанції 120 МВт на території Воловецької селищної ради Воловецького району та на території Березняківської, Дусинської, Неліпинської та Тибаської сільських ради (за межами на населених пунктів) Свалявського району Закарпатської області є необґрунтованим, а планована діяльність є неприпустимою."

Однак, боротьба за збереження Боржави не завершується: висновок з ОВД був тим документом, на основі якого забудовнику вдалось незаконно отримати, зокрема дозвіл на будівництво. Тож, на черзі – скасування цих документів в наступних судових інстанціях.

На  15 квітня 2020 року призначено розгляд спорідненої справи по скасуванню дозволу Держархбудінспекції на виконання будівельних робіт  у Восьмому апеляційному адміністративному суді за апеляційною скаргою громадської організації «Ноосфера».

Також захисники Боржави принагідно нагадують про те, що їх боротьбу можна підтримати фінансово, оскільки судові витрати є достатньо великими. Резвізити зазначені на сторінці їх спільноти "Врятуй Боржаву" - https://www.facebook.com/notes/539797106601626/

Як повідомляло Закарпаття онлайн, захисники найдовшої гірської полонини Карпат не одноразово публічно заявляли, що замовники ВЕС надали громадськості сфальшований в значній частині звіт з ОВД, на підставі якого і був незаконно виданий цей висновок з оцінки впливу на довкілля. Відтак "екологічний департамент" ЗакОДА, на якого покладено обов'язки захищати екологічні права держави та інтереси територіальних громад, всупереч суттєвим зауваженням громадськості, екологів та науковців, цим висновком вочевидь протиправно санкціонував антиекологічний проект ніщивного та незворотнього втручання в екосистему цієї особливо цінної природоохоронної території.

Також і Постійний Комітет Бернської конвенції, який опікується питаннями охорони дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі, рекомендує владі України призупинити проект ВЕС на закарпатській Боржаві.

03 квітня 2020р.

Теги: Боржаува, полонина, довкілля

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини