Сьогодні в Хусті судитимуть голову райради Іванча за перешкоджання журналістській діяльності

Йдеться про обвинувачення діючого скандального голови Хустської райради Юрія Іванча у незаконній відмові у доступі місцевого журналіста до публічної інформації про заробітну плату керівництва району. Посадовець просить суд звільнити його від кримінальної відповідальності через начебто "щире дійове каяття".

Сьогодні в Хусті судитимуть голову райради Іванча за перешкоджання журналістській діяльності

У четвер, 13 лютого о 14:00, голова Хустського районного суду Михайло Довжанин має розпочати підготовче засідання в кримінальній справі щодо діючого голови Хустської районної ради Юрія Іванчо по ч.1 ст.171 КК України за перешкоджання законній професійній діяльності журналіста Станіслава Данка, яке полягало в незаконній відмові надати запитувану інформацію щодо заробітної плати керівництва районної ради за 2018 рік.

Як повідомляє громадський правозахисник Віталій Грегор, попереднє засідання 22 січня не відбулось через службове відрядження обвинуваченого посадовця до Ужгорода.

Опісля, 31 січня, Ю.І ванчо публічно заявив на сесії Хустської райради, що не визнає своє вини в інкримінованому йому злочині , а клопотання про  каяття подав  "щоб зекономити державні видатки на утримання прокуратури та судів".

Нагадаємо, що 23 грудня 2019 року Ю. Іванчо подав клопотання до суду з проханням звільнити його від кримінальної відповідальності у зв'язку із визнанням своєї вини та "щирим дійовим каяттям за надання неповної інформації журналісту Данку С.В.".

Однак журналіст С.Данко заперечив проти задоволення даного клопотання і пред'явив до Ю.Іванча також цивільний позов через заподіяну шкоду. Оскільки керівник Хустщини досі не вибачився за вчинене порушення закону, не надав запитуваної інформації і активно не сприяв розкриттю злочину, що є обов'язковими законодавчими передумовами для дійового каяття.

Як повідомлялось раніше, згідно із інкримінованою статтею (ч.1 ст. 171 КК України), завдяки спільній роботі журналіста Станіслава Данка та правозахисників Віталія Грегора та Наталії Дубчак по притягненню винної посадової особи до відповідальності, за дане умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності діючому керівнику Хустщини загрожує до трьох років обмеження волі.

Йдеться про події осені 2018 року, коли журналістом місцевого видання С.Данком був поданий інформаційний запит до Хустської районної ради щодо надання інформації про виплати заробітної плати голові Хустської райради та його заступникам, а саме у розрізі – основна заробітна плата, премія, матеріальна допомога та надбавки за період січня-жовтня 2018 року.

Однак, всупереч законодавству про інформацію, яким чітко визначено, що не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, голова Хустської районної ради Ю. Іванчо не надав журналісту дану запитувану публічну інформацію.

Відтак, як повідомила прокуратура Закарпатської області, через наявність в діях діючого голови райради очевидних ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 171 Кримінального кодексу України, Юрію Іванчо 19 листопада 2019 року оголошено підозру, а вже 26 листопада скеровано відповідний обвинувальний акт до Хустського районного суду. 

Як зазначає громадський правозахисник Віталій Грегор, ймовірною причиною ненадання керівником Хустщини цієї публічної інформації могла бути банальна спроба уникнути громадського осуду. Оскільки широкого суспільного та медійного резонансу набули скандальні події кінця 2017 року із невиплатою кількамісячної заробітної плати сотням технічних працівників районної освіти. Натомість, згідно з зарплатними відомостями, голова ради Ю.Іванчо отримав за грудень 2017 року зарплату з матеріальною допомогою і надбавками понад 50 тис. грн., а його заступник М. Калинич – понад 45 тис. грн.

Громадськості даний голова районної ради Ю. Іванчо також сумно відомий двома іншими гучними скандальними подіями – із його незаконним призначенням на посаду та судовим позовом проти правозахисника Віталія Грегора за його «антивладну» публікацію на Фейсбуці, в якій він звинуватив владу Хустщини в "дерибані" бюджету і назвав її "баригами".

13 лютого 2020р.

Теги: перешкоджання, діяльність, Іванчо

Коментарі

Wv T4 2020-02-13 / 14:18:44
Винний !
Штраф 100 тис грн !

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини