Суд в Ужгороді визнав право правозахисника називати владу Хустщини "баригами" (ФОТО, ВІДЕО)

У середу, 10 жовтня, Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області під головуванням Тамаза Деметрадзе розглянув позов Хустської районної ради, поданий її головою Юрієм Іванчо до громадського правозахисника та блогера Віталія Грегора за публікацію на Фейсбуці, де він назвав представницьку владу Хустщини "баригами".

Суд в Ужгороді визнав право правозахисника називати владу Хустщини "баригами" (ФОТО, ВІДЕО)

Суд все ж став на захист основоположних прав і свобод громадян, такі як свобода думки і слова, вільне вираження своїх поглядів і переконань, права будь-якого громадянина на критику влади, винісши рішення залишити без задоволення позовну заяву Хустської районної ради до Віталія Грегора про захист ділової репутації та спростування інформації. 

По суті справи, голова райради Ю.Іванчо намагався переконати суд в тому, що вони не «бариги» і не «дерибанять» бюджетні кошти, тому вважали, що Віталій Грегор своїми публікаціями псує їх «ділову репутацію» і в такий спосіб «намагається дестабілізувати обстановку у Хустському районі»

Однак факти засвідчили про зворотне: саме «дерибан» владою бюджету та несвоєчасна невиплата зарплати людям реально і дестабілізували ситуацію, тому правозахисник заперечив проти такого абсурдного позову і фактично довів, що його «антивладна» публікація на Фейсбуці – достовірна.

Крім того, в судових засіданнях представником влади Ю.Іванчо фактично було визнано порушення бюджетного законодавства на сесії райради 12 грудня 2017 р. А саме, що Хустська районна рада, розглянувши проект змін до районного бюджету, поданий головою РДА Назарієм Павлієм, вирішила не направляти всі надпланові доходи на погашення заборгованості по зарплаті технічним працівникам районної освіти, які не отримували її три місяці поспіль (!!!). Оскільки планована заборгованість працівників, включно із груднем 2017 року, сягала понад 13 млн грн, районна рада зобов’язана була спрямувати всі наявні кошти в розмірі 3,5 млн. в першу чергу на зарплату людям, а не у власну кишеню. Натомість, той же голова ради Ю.Іванчо отримав за грудень 2017 року зарплату з матеріальною допомогою понад 50 тис. грн., а його заступник М.Калинич – понад 45 тис. грн, а люди свої 3200 грн за грудень 2017 р. отримали лише наприкінці лютого 2018 року.

"За ці порушення законодавства повинні понести покарання в першу чергу голова Хустської РДА Назарій Павлій, який по законодавству був зобов’язаний забезпечувати виконання бюджету, зокрема першочергово погасити витрати по його захищених видатках, тобто по виплаті зарплати освітянам, а не навпаки голосувати проти них.

Водночас, кримінальну відповідальність має понести і «голова» Хустської райради Юрій Іванчо – як за несвоєчасну виплату зарплати в 2017 році освітянам, так і за зловживання службовим становищем та розтрату бюджетних коштів, оскільки без доручення ради, не маючи відповідних повноважень, звернувся до суду із позовом від імені ради та ще й завдав збитки районному бюджету," – наголошує громадський правозахисник В.Грегор.

І наводить прізвища "бариг"-депутатів Хустської районної ради, які намагалися робити тиск на суд і навіть хотіли залучити до справи американську компанію Фейсбук: Іванчо Ю.О., Попович М.М., Сабадош В.М., Маді Д.Д., Величко Д.М., Калинич М.М., Гобан І.І., Чегіль В.І., Ігнатко О.І., Величко В.В., Міклош В.В., Подолей І.В., Келемен С.І., Довгій В.І., Кострець В.В., Кемінь В.В., Біляк М.М., Росоха Л.І., Липчей О.Ю.

11 жовтня 2018р.

Теги: Грегор, бариги

Коментарі

до пенсіонер-Ужг 2018-10-12 / 22:42:19
Шановний Ви дуже-дду-уж-же ЗАХОПЛЕНІ СВОЇМ ЧАДОМ-сином..зробили йому доларову картку..І він з 15 років вже шось маніпулірує в Інеті-БАБЛО. ТАК ПОЧИНАВ -НАСЬОРОВ, Фірташ ,Пінчук,Ахметов наш Гарант- Пєця...як би заробити на людях любою ціною...Не хваліться

пенсіонер 2 2018-10-12 / 06:58:36
Бачите п. пенсіонер Ужг, Віталія я бачив не на одному суді, де він відстоював права краян. Ось за такими як Грегор майбутнє України, а не за такими як Ваш внук.
За кого мені голосувати, я знаю, моя пенсія і юридична практика, дозволяє мені обійтися без гречки на виборах та на пенсії я лише рік, тому прошу не вчіть ученого.
Що стосується обдарованості Вашого онука, глядіть, а то вречете.

Віталій Грегор 2018-10-11 / 23:40:24
пенсіонер-Ужг, Краще відповім коротким віршем, написаний спеціально після суда Іваном Габором з Тячівщини для всіх бариг у владі:

Так боротись, так тримати
і бариг всіх виявляти!
Нари -- місце кожного бариги!
Хай сидять, злодюги і ханиги!

пенсіонер-Ужг 2018-10-11 / 16:23:36

Віталій, я щиро підтримую Вас. Ви молодець. Однозначно доводьте свою справу до кінця
.
Але, вибачте, тут у мене під Вашим постом виникла дискусія, ще з одним "пенсіонером", щодо молоді, яка має "героїчно" покласти своє життя на те, що, вибачте, просрало старше покоління українців за 27 років. На жаль.

Так ось, "пенсіонер 2", мій старший онук дійсно розумний, як і всі його друзі, з якими він спілкується ПО СВІТУ на англійській мові.
І він ще не був на жодних виборах по віку.

Але вже з 15 років він з друзями чимось торгує в Інеті на "Аліекспрес", ще якихось сайтах (я йому зробив на себе валютну банківську картку).
Так ось, я на "його рахунку" вже бачу дуже серйозну заначку від батьків))) І він такий в Ужгороді точно не один)))

І ще. Мало не кожний негр чи араб емігрант у Європі знає англійську чи французську мови. Наша молодь теж давно зрозуміла цей "прикол")))

Тому, "пенсіонер2", просто робіть разом із своєю сім'єю, кожний наступний раз правильний вибір на виборах по совісті, а не за гроші.

І коли таких нас буде більше, хоч би в Ужгороді, ніж циган з Радванки та люмпену, ми і зможемо щось поміняти у владі. Не відразу, але хоч для онуків.
Інший шлях - це кров або дурилово ще на десятки років із старою владою. І онуки в цьому точно не винні.

Віталій Грегор 2018-10-11 / 14:56:13
Не хотіли мені одному вірити, що вони бариги, тепер мають офіційне визнання і всі знають на Закарпатті))
До слова, суд по процедурі пропонував нам примирення, я відповів, що можливо - якщо вони самі визнають, що бариги, бо дерибанять бюджет.
Не погодились, не хотіли безкоштовно визнавати що бариги, тепер мусять оплатити ще й 8 тис.грн.))

Кстаті, тут ідея з'явилась - виготовити цим горе-депутатам разом з Іванчо майки із надписом #БАРИГИ. Якщо не вдягнють ці майки на сесію райради, тоді не пускаємо їх, ібо нєфіг без уніформи ходити)) Якщо треба тепер я подам на них в суд і буду зобов'язувати носити їх))

Микола 2018-10-11 / 14:34:43
А суддя той Деметрадзе молодець!! Виявляється в нас є і чесні , не підкуплені владою. За такими суддями майбутнє очищення корумпованої судової системи

пенсіонер 2 2018-10-11 / 14:12:52
Біда всіх нас, що чекаємо що за нас хтось зробить. Спочатку хай інші попробують, а там подивомось може і підтримаємо. А не получиться усі винні, а ми не при ділах. Проголосували за Порошенка, тепер кого не питай усі голосували проти нього. Вибрали собі Андріїва, а винной Бог зна хто.
Пане пенсіонер Ужг. Якщо усі такі внуки розумні, то хто буде наповнювати пенсійний фонд України щоб пенсіонери отримували пенсію? Бо вже підходимо до тієї стадії, що будемо мати лише право на пенсію.
Внуки і діти в Європу? Але там уже чорних більше ніж білих. Там уже маса проблем з мусульманами. А онуки не думають,що років через 10-20 в Україні буде найбезпечніше жити?
Молодь, не маючи життєвого досвіду, і беззахисна перед побутовими проблемами,прямолінійні максималісти. І як їм буде гірко коли в євросійській бочці виявиться половина дьогтю.

пенсіонер-Ужг 2018-10-11 / 13:04:07

І ще. Щось пробило на лірику)
Мені онук якось задав просте питання: "А укр. влада та мільйонери 27 років теж думали за Україну, коли заробляли гроші у молодості? Вони теж думають за Україну, коли лікуються та вчать дітей за кордоном? Діду, я схожий на лоха?" - Чесно, я занімів та просто заткався.

Звісно на цей приклад можна привести тисячі інших патріотичних прикладів. І я це чудово розумію.
Але це мій онук. Якого я точно люблю і не кину "під танки" патріотичних закликів та своїх ідейних переконань...


пенсіонер-Ужг 2018-10-11 / 12:32:27

Пане Крук, називайте речі своїми іменами: заздрість, палки в колеса - це у побуті. А в роботі - ЦЕ ВСЕ КОРУПЦІЯ, вибивання грошей.
І саме паскудне, що РІВЕНЬ ПОБУТОВОЇ КОРУПЦІЇ в Закарпатті, на мою думку, найвищий!
Молодь, як я писав, прагматична: да - да, ні - ні. Зібрав речі, пробив трафік на Блаблакар, і автостопом він завтра уже там, де в Інеті йому пропонували все і відразу.
Особисто з онуком перевіряв)))
Ну, не буде молодь заморочуватись. Вони хочуть жити сьогодні. Як і я колись у їх роки, ще при Союзі, коли літав вахтами у Сибір...

І ще, хлопці. Якщо маєте дорослих дітей чи онуків - просто витратьте на них по 2-3 години на день для відвертих розмов ЗА ЖИТТЯ.
Повірте, очманієте, коли вони вам розкажуть про свої ВІДВЕРТІ плани на майбутнє.
І, повірте, що вони зроблять саме так, а не як ми їм тут будемо тріщати чи умнічати, пропонуючи їм ПАХАТИ та ТЕРПІТИ...

Степан Крук 2018-10-11 / 12:05:31
На моє велике переконання найбільшим злом нашого національного менталітету є заздрість, через котру успішним молодим людям важко реалізуватись в соціумі та важко довести до кондиції свої ідеї. Парадокс в тому, що палки в колеса ставлять не противники, а свої однодумці. Щоб не висовувався! Бо хто він такий...

пенсіонер 2 2018-10-11 / 12:00:20
Нажаль "ржуть" онуки. тільки й того.
А потім приїзждають із заробітків, а в Косино можна уже зайти лише гривень за 400, в Деренівську купель родивитися треба віддати гривень 100.
Поки вони на заробітках, Закрапаття куплять оптом і вроздріб. І це в кращому випадку, а то просто розтягуть, ті хто стоїть ближе до корита.
Коли вони вернуться, то будуть уже в Закарпатті чужими, та й на заробітках мало хто з них стане своїм.
На жаль, поки онуки "ржуть" областю та Ужгородом керують люди з інших регіонів.

пенсіонер-Ужг 2018-10-11 / 11:15:57

Другий ЄВРОПЕЙСЬКИЙ паспорт - це можливість ВЖЕ СЬОГОДНІ заробляти В ЄВРОПІ багато та офіційно, як європейці, з повним пакетом соц., мед. та пенсійним страхуванням.
Українській паспорт, на жаль, дає можливість ЛИШЕ ПОДОРОЖУВАТИ по Європі.
Сучасна молодь дуже розумна, прагматична, інформована.
І жодні пусті лозунги на неї НІКОЛИ не діяли. Вони просто відверто "ржуть", як мій онук, з "вчителів", які думають, що вони знають більше Гугла.

Шанс, на мою думку, є один.
Терміново міняти владу, закривати ВСІ можливості виводу грошей у
офшори, націоналізація ВСІХ родовищ нафти, газу (як соціально значущі!), підняти зарплату НА РУКИ до, мінімум, польського рівня.

По іншому, Україна дуже скоро стане країною пенсіонерів, хворих та дітей до 18 років.
І жодні волання цих "залишків" населення України не допоможуть.

пенсіонер 2 2018-10-11 / 10:39:10
Абсолютно вірно, треба державу відбудовувати, треба молодим владу в руки брати, а не бігати по заробітках, поки шахраї розкрадають те, що від України залишилося.
А то декотрі лише ловлять щастя від мадярських паспортів, за допомогою яких можна виїхати на заробітки, а декотрі щасливі лише від евроблях.
Молодь дивіться ширше на світ, не обмежуйтеся дешевими евробляхами, контрабандою чи вирубкою лісу, беріть владу в державі та керуйте нею.

пенсіонер-Ужг 2018-10-11 / 10:12:22

Вітаю! Є розумна молодь в Закарпатті) В пику всіляким коментаторам "пенсіонерам" та "теж ужгородцям" на ЗО, які вважають, що наша молодь може лише "туалети на чехах мити".
Майбутнє Закарпаття саме у цій молоді: освіченій, комунікабельній та, по доброму, "безбашеній", як каже мій онук)

Ферко 2018-10-11 / 10:05:32
Оце ЧОЛОВІК..як кажуть ЧЕЛОВЕЧИЩЕ..! Не боїться бореться за ПРАВДУ де тіки мож,за людей!Молодец-виграв справу і ПРАВДУ! Дай Бог йому-цій ПОРЯДНІЙ ЛЮДИНІ- здоровья і всяких ПОДАЛЬШИХ успіхів у всіх ділах. ЛЮДЙ!.Підтримаємо ТАКИХ ЛЮДЕЙ НА ВИБОРАХ!

Степан Крук 2018-10-11 / 09:17:19
Вітаю, Віталіку! Вагомий позитив у захисті прав і свобод громадян. Будьмо!!!

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини