У справі про перешкоджання журналістській діяльності голова Хустської райради Іванчо просить суд звільнити його від відповідальності

Йдеться про обвинувачення діючого скандального голову Хустської райради Юрія Іванчо за незаконну відмову у доступі журналіста до публічної інформації про заробітну плату керівництва району. Посадовець визнає свою вину, але просить звільнити його від кримінальної відповідальності через начебто "щире каяття"

У справі про перешкоджання журналістській діяльності голова Хустської райради Іванчо просить суд звільнити його від відповідальності

У понеділок, 23 грудня, голова Хустського районного суду Михайло Довжанин мав розглянути обвинувальний акт щодо діючого голови Хустської районної ради Юрія Іванчо ч.1 ст.171 КК України в перешкоджанні законній професійній діяльності журналіста Станіслава Данка.

Однак на початку засідання обвинувачений посадовець Ю.Іванчо подав клопотання з проханням звільнити його від кримінальної відповідальності у зв'язку "з щирим дійовим каяттям за надання неповної інформації журналісту Данку С.В."

Однак потерпілий журналіст С.Данко заперечив проти задоволення даного клопотання, в зв'язку з чим суд оголосив перерву до четверга, 26 грудня, о 11:30.

Як прокоментував саме засідання журналіст С.Данко: "Вчора формально відбулося перше судове засідання стосовно кримінального провадження щодо голови Хустської райради Юрія Іванчо, в якому я визнаний потерпілим через ненадання запитуваної мною інформації про заробітні плати чиновника у 2018 році.  У судовому засіданні на чолі з суддею Хустського районного суду Довжанином взяли участь також прокурор місцевої прокуратури Любка як представник обвинувачення, а також сам підозрюваний – пан Іванчо. 

Нагадую, що дане засідання стало можливим тільки через рік досудового розслідування та затягувань справи неадекватними вказівками з боку процесуальних прокурорів. Однак завдяки правовій допомозі громадського правозахисника Віталія Грегора та після особистого прийому у прокурора області пана Гаврилюка мені вдалося домогтися направлення обвинувального акту стосовно хустського чиновника до суду.

Однак, на жаль, вчора, на судовому засіданні, я ймовірно став свідком чергового вияву кругової поруки в районі між чиновниками, суддями та прокурорами, які вправно намагаються прикрити спини одне одного для стабільного функціонування існуючої системи. Вже на початку підготовчого засідання у справі пан Іванчо подав клопотання, в якому попросив суд звільнити його від відповідальності за скоєний злочин у зв’язку з щирим дійовим каяттям за ненадання інформації. Дане клопотання негайно було підтримано прокурором обвинувачення (?!) і так, очевидно, у рамках одного підготовчого засідання голова райради мав уникнути покарання через вдало провернуту схему. Однак завдяки присутності на засіданні адвоката Наталії Дубчак та її правової допомоги й роз’яснень подібне не вдалося реалізувати на вчорашньому засіданні, а я, як потерпіла сторона, попросив перенести засідання на четвер, 26 грудня 2019 року, аби детально ознайомитися зі змістом не тільки обвинувального акту, а й правовими підставами клопотання пана Іванчо, який, попри те, що подав формальне клопотання про каяття, жодного разу ні публічно, ні особисто навіть не згадував про вчинене правопорушення."

Це перше підготовче засідання в даній резонансній справі, на якому суд має вирішити питання щодо можливості призначення до судового розгляду обвинувального акту або його повернення прокурору на доопрацювання. Наразі є дуже дивною позиція державного обвинувачення - хустської прокуратури, яка навіть не заперечила проти цього абсолютно абсурдного клопотання обвинуваченого і спробі чиновника уникнути відповідальності. Адже ніякого "щирого каяття" не було і не може бути в даній категорій справ", - повідомляє громадський правозахисник Віталій Грегор.

Згідно із інкримінованою статтею (ч.1 ст. 171 КК України), завдяки спільній роботі з журналістом Станіславом Данком по притягненню винної посадової особи до відповідальності, за умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності керівнику Хустщини загрожує до трьох років обмеження волі, - повідомляє громадський правозахисник Віталій Грегор.

Йдеться про події осені 2018 року, коли журналістом місцевого видання Станіславом Данком був поданий інформаційний запит до Хустської районної ради щодо надання інформації про виплати заробітної плати голові Хустської райради та його заступникам, а саме у розрізі – основна заробітна плата, премія, матеріальна допомога та надбавки за період січня-жовтня 2018 року.

Однак, всупереч законодавству про інформацію, яким чітко визначено, що не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, голова Хустської районної ради Юрій Іванчо не надав журналісту запитувану публічну інформацію.

Відтак, як повідомила прокуратура Закарпатської області, через наявність в діях діючого голови райради очевидних ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 171 Кримінального кодексу України, Юрію Іванчо 19 листопада 2019 року оголошено підозру, а вже 26 листопада скеровано відповідний обвинувальний акт до Хустського районного суду. 

Як повідомлялося раніше, ймовірною причиною ненадання Ю.Іванчо цієї публічної інформації могла бути банальна спроба уникнути громадського осуду. Оскільки широкого суспільного та медійного резонансу набули скандальні події кінця 2017 року із невиплатою кількамісячної заробітної плати сотням технічних працівників районної освіти.

Тоді, як зазначає громадський правозахисник Віталій Грегор, на Хустщині працівники райосвіти не отримували взагалі зарплати протягом трьох місяців 2017 року, а свою мінімальну зарплатню за грудень 2017 р. отримали лише наприкінці лютого 2018 року. Натомість, згідно з зарплатними відомостями, оприлюдненими правозахисником, голова ради Юрій Іванчо отримав за грудень 2017 року зарплату з матеріальною допомогою і надбавками понад 50 тис. грн., а його заступник Михайло Калинич – понад 45 тис. грн.

Громадськості даний голова районної ради Ю.Іванчо також сумно відомий двома іншими гучними скандальними подіями – із його незаконним призначенням на посаду та позовом проти правозахисника Віталія Грегора за його «антивладну» публікацію на Фейсбуці.

Так, перший скандал був пов’язаний із його призначенням завдяки "владному перевороту" в липні 2017 року, шляхом проведення незаконної сесії райради із грубим порушенням законодавства  за ініціативи тодішнього голови Хустської РДА Назарія Павлія та безпосередній участі Ю.Іванчо. В такий цинічний спосіб влада на Хустщині монопольно перейшла до політичного клану Роберта Бровді, представником якого є народний депутат Валерій Лунченко, людиною якого, в свою чергу, і був Н.Павлій. Незаконність таких дій районних депутатів серед яких був і теперішній очільник райради також остаточно встановив Верховний суд в лютому 2019 року. 

Нещодавно даний скандал продовжився шляхом повторного порушення райрадою законодавства і перепризначенням керівником Хустщини Ю.Іванча.

Щодо другого скандалу, то Юрій Іванчо в грудні 2017 року подав від імені Хустської райради позовну заяву до суду на громадського правозахисника Віталія Грегора за публікацію у Фейсбуці, де той назвав представницьку владу Хустщини "баригами" за те, що вони «роздерибанили» бюджетні кошти, передбачені на виплату заробітної плати освітянам. У підсумку ужгородський суд відмовив голові Хустської райради і фактично визнав право правозахисника називати владу Хустщини "баригами".

24 грудня 2019р.

Теги: відповідальність, голова, звільнення, Іванчо

Коментарі

Данко 2019-12-25 / 12:58:34
Знову судя хабарник довжанин буде вертіти справою як циганин сонцем усі справи де можна заробити гроші довжанин бере собі і почне тягнути гроші через адвокатів

Степан Крук 2019-12-25 / 10:17:30
Якщо щось в цій державі ще працює на благо, то це журналістика! Попри всі недоліки саме ЗМІ стали комом в горлі прожорливій, а інколи відверто неадекватній владі. Якщо загубимо цей останній важіль впливу на владу - втратимо все! Не варто плювати в тарілку із котрої їмо, як би ми не відносилися до окремих конкретних видань та телеканалів. Зараз це дуже важливо, важливо зберегти альтернативу провладним зомбоящикам та прикормишам влади у сфері інформування населення...

Сват 2019-12-25 / 07:14:46
Так,так іграють кореспонденти в одні ворота з Пацканами,час покаже правдивість дій.До чого тут зарплата освітян, що фінансуються з державного бюджета? А що не надав інформацію,не правильно.Не правильно піднімати питання заробітної плати,бо і так всі за кордон повтікали.

Суддя 2019-12-24 / 23:11:46
Прокурор Зовдун не меньше заробив прокурором з часів Януковича

Зовдун з прокуратури 2019-12-24 / 22:34:11
Суддя- хабарник часів Януковича... місцевий олігарх, багато нерухомості в Хусті і районі, володіє щебневим заводом...
І ви від нього хочете законне рішення?????

1732 2019-12-24 / 21:21:44
ВІН-БАРИГА.Був Суд,Який Визнав цього Ю.Іванча-ДІЙСНО БАРИГОЮ! все

Зовдун 2019-12-24 / 19:35:50
Має Іванчо дуже в суді покаятися, дорого покаятися так як у прокуратурі каявся

НОВИНИ: Кримінал

22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
» Всі новини