Закарпатський Ляльковий від Миколая до Миколая. Підсумки

Наприкінці року прийнято зазвичай підбивати підсумки. Ми не будемо винятком, хоча театрали ведуть свій відлік часу театральними сезонами. Отже, наразі у закарпатських лялькарів у розпалі 39 театральний сезон, а саме – гаряча пора новорічно-різдвяних свят, що відбувається, як завжди, насичено, адже юні глядачі з нетерпінням чекають зустрічі під ялинкою зі Святим Миколаєм та казковими героями. Цього разу, як і кожного року, сподівання здійснилася — на малечу чекало яскраве шоу – «драйвовий» сценарій, костюмовані персонажі, веселі ігри. Окрім стаціонару, з новою програмою традиційно актори виїжджають також до діточок міст та районів Закарпаття.

Закарпатський Ляльковий від Миколая до Миколая. Підсумки

Треба відзначити надзвичайно мобільний характер роботи закарпатських лялькарів, які протягом театрального сезону постійно працюють на виїздах та гастролях, знайомлячи зі своєю творчістю широке коло вихованців навчальних закладів області.

Й уже традиційно багато років поспіль митці лялькового відповідають за відкриття головної ялинки області на площі перед обласною радою. Спеціально до події були виготовлені нові костюми для персонажів Святого Миколая,  Ґаздині та Ґазди ін. До костюмованого сценарію художнім керівництвом театру активно долучаються студенти Ужгородського інституту культури і мистецтв, яки під керівництвом досвідчених майстрів (режисер-постановник – заслужена артистка України Наталія Орєшнікова) набувають досвіду роботи з юним глядачем.

Щонеділі об 11:00 та 13:00 на площі Театральній  в обласному центрі велелюдно — юні глядачі з батьками поспішають до улюблених артистів. Багатьох з відвідувачів у театрі добре знають, адже вони не пропускають жодного показу, а при складанні недільного репертуару лялькарі намагаються не повторювати назви, адже в арсеналі більше ніж 50 різноманітних вистав. Поряд з роботою на глядача, показом вистав у театрі ляльок увесь час проходять напружені репетиції, внаслідок яких відновлюються старі вистави, актори вводяться у ролі, а головне — народжуються прем'єри.

Відтак 24 березня з нагоди Всесвітнього дня лялькаря та Міжнародного дня театру закарпатські лялькарі представили загалу прем'єру вистави  «Козак Мамарига» за п’єсою Григорія Усача – казку про запорізького козака, який є символом мужності, хоробрості, уособлює в собі образ захисника, борця за правду, за волю. Режисером-постановником вистави виступив заслужений артист України Олександр Куцик, художником-постановником – Оксана Россол (м. Львів). За режисерським задумом головну роль Козака Мамариги, справжнього героя, який приваблює і якому хотілось б наслідувати, виконав молодий актор Микола Ігнатишин, у той час як усю виставу розігрують дівчата  (арт. Лариса Кривчик, Ярослава Яник, Антоніна Гайделбахер). Як Берегині, вони залишаються поруч з героєм та допомагають йому боротись й перемагати.  

Також у Всесвітній день театру було урочисто презентовано видання про життєпис унікального Міжнародного фестивалю театрів ляльок "Інтерлялька" – книги-альбому «Лялькове Закарпаття. «ІНТЕРЛЯЛЬКА» у фестивальному русі європейського театрального простору» (автори – Мирослав Петій, Ніна Малишка, дизайн – Галина Корнєва). Видання є першою спробою узагальнення більш як чвертьсторічного шляху проведення унікального фестивалю.

А вже 19 травня лялькарі гостинно запрошували до театру на прем'єру вистави-гри «A Mouse And The Pink Ribbon, або Мишка та рожева стрічка» за п'єсою київського автора, заслуженого діяча мистецтв України Руслана Неупокоєва. Вистава є інтерактивною казкою-уроком, під час якого діти, граючись, знайомляться із новими англійськими словами, вивчають кольори, цифри. Але сюжет театрального уроку не лише розважальний, але й повчальний. Придбавши собі рожеву стрічку, головна героїня вистави Мишка не лише погарнішала, а й стала дуже перебірливою та зарозумілою. Відтак почала ображати та принижувати інших тварин, які пропонували їй потоваришувати... Чим це мало закінчиться для пихатої Мишки?
Маленькі глядачі з цікавістю спостерігали за перипетіями на сцені, допомагаючи та беручи участь у подіях, ненав'язливо засвоюючи базові поняття про дружбу та відданість. Постановниками спектаклю стали режисер – заслужена артистка України Наталія Орєшнікова, художник Олена Бугренкова, композитор Євген Столяр, виконавцями – досвідчені актори, майстри сцени Олена Пишка, Лариса Кривчик та Микола Карпенко, які окрім створення яскравих образів продемонстрували неабияке вміння володіння англійською мовою.

Важливою ланкою роботи колективу є фестивальні подорожі, під час яких лялькарі мають змогу презентувати своє мистецтво, побачити роботи колег у з інших театрів, країн, збагатитися досвідом, налагодити дружні зв'язки. Протягом 2019 року закарпатці взяли участь у декількох фестивальних поїздках, серед яких січнева подорож до білоруського Мінськуа на V ювілейний Міжнародний Різдвяний фестиваль батлейних та лялькових театрів «Нябёси». Закарпатці з успіхом представили виставу «Сни Ахнеуса» за творами Чарльза Діккенса,  отримавши нагороду у номінації «кращий акторський ансамбль» (заслужена артистка України Елла Григор'єва, актори Ярослава Яник, Микола Карпенко та Олександр Бєліков) та окрему подяку від організаторів фестивалю.

Також не можна оминути у спогадах про рік, що минає, чудову березневу подорож колективу до Будапешта на запрошення Державного самоврядування українців в Угорщині. Саме тоді, на 205-ту річницю від дня народження Кобзаря, колектив Закарпатського академічного обласного театру ляльок представив юним українцям Угорщини виставу «У нашім раї на землі» за творами Тараса Шевченка у постановці заслуженого артиста України Олександра Куцика, художника-постановника Тетяни Улинець та у виконанні акторів – заслуженої артистки України Світлани Кобзистої, акторів Миколи Карпенка, Андрія Опіока та Павла Проданюка.

Традиційно у березні, назустріч Міжнародному дню лялькаря, відбувається підбиття підсумків Всеукраїнського огляду-конкурсу «Прем'єри сезону», заснованого Всеукраїнською громадською організацією «UNIMA-Україна». Цього разу саме роботу закарпатських лялькарів відзначено найвищою нагородою огляду-конкурсу – Гран-Прі «За вірність ляльці» здобула прем'єрна вистава 2018-го року «Трям, привіт!» (режисер-постановник – Наталія Орєшнікова, художник-постановник – Віра Задорожня (м.Київ), акторський склад – заслужена артистка України Елла Григор’єва, актори Юлія Чеховська, Микола Карпенко, Андрій Опіок та Микола Ігнатишин). Відзначення переможців огляду-конкурсу «Прем'єри сезону» відбулось у приміщенні Київського академічного театру ляльок під час щорічних зборів делегатів ВГО «UNIMA-Україна».  Вручав нагороду Президент організації, заслужений діяч мистецтв Сергій Брижань.

На початку червня лялькарі з Ужгорода долучилися до фестивальних та ювілейних заходів своїх давніх партнерів та друзів з Кошицького театру ляльок, взявши участь у VII Міжнародному фестивалі «VIRVAR» – Днях лялькового театру та ігор для всієї родини та святкуванні шістдесятої річниці з часу заснування. Закарпатці з великим успіхом у юних глядачів продемонстрували виставу «Лялькова забава – прадавня справа», відігравши її двічі – в атріумі Кошицького театру ляльок та на відкритті фестивалю повітряних куль.

А у кінці червня, коли на площі Театральній в Ужгороді та сцені театру ляльок відбувалося урочисте закриття 38-го театрального сезону, інша група акторів  демонструвала мистецтво закарпатських лялькарів на V Міжнародному фестивалі театрів ляльок «І люди, і ляльки», який відбувся у Львові 21-23 червня. Колектив яскраво заявив про себе виставою «Про Валибука, принцесу Небійся та Довгоборода», викликав бурхливі оплески та вигуки «Браво» від глядачів та численних колег зі всієї України та закордоння.

Фестивальні подорожі-2019 закарпатських лялькарів  завершились у серпні напередодні відкриття 39-го театрального сезону поїздкою до польського міста Кросно для участі у традиційному серпневому ярмарковому фолкфесті «Карпатський клімат». Перлинка репертуару Закарпатського академічного обласного театру ляльок – вистава «Недотепа із Вертепа» за авторством Дмитра Кешелі (драматургія), заслуженого артиста України Олександра Куцика (режисура) та художника Ярослава Даниліва (сценографія) у блискучому виконанні заслуженої артистки України Наталії Орєшнікової та Миколи Карпенка якнайкраще вписалася у колоритну атмосферу загального святкового дійства.

Говорячи про багатогранну діяльність Закарпатського академічного обласного театру ляльок, неможливо оминути увагою травневу, відкриту у фоє Закарпатського академічного обласного театру ляльок ретроспективну виставку ігрових ляльок, виконавцем який за ескізами різних сценографів виступив художник-конструктор ігрових ляльок В’ячеслав Осавальчук.

У зону постійної уваги колективу входить благодійна діяльність – соціально незахищені дітки, сироти, діти з особливими потребами – протягом театрального сезону проводилися різноманітні акції. Так на Міжнародний день захисту дітей лялькарі долучилися до багатьох заходів, зокрема провели благодійну виставу в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту, в ужгородському дитячому садочку № 20, де поряд з групами загального розвитку є групи спеціального призначення, тобто дітки з вадами мовлення і порушення зору. Вчетверте цього року центр Ужгорода став домівкою фестивалю дитячої радості «Мироліто», який організовує Закарпатський благодійний фонд «Карітас» Мукачівської греко-католицької єпархії, у якому також була взята участь з благодійною виставою.

По абонементній системі чітко працюють з театром ляльок школи Ужгорода №№ 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 15, 19, 20, навчально-виховні комплекси "Престиж", "Гармонія", "Веселка", "Первоцвіт", "Пролісок", "Ялинка". Усі без винятку дитячі навчальні заклади знайомі з репертуаром театру та його прем'єрами, адже саме вони є першими оцінювачами творчих здобутків лялькарів. Протягом декількох років традиційно проводяться обмінні гастролі з Мукачівським драматичним театром, також колектив успішно гастролює у містах Хуст, Берегово, Свалява, Перечин, Виноградів, Чоп, а також у Тячівському, Виноградівському, Іршавському та Ужгородському районах. Колектив не залишає без уваги обласний спеціалізований дитячий пульмонологічний санаторій «Малятко», навідується  влітку до діточок, що проходять там реабілітацію. Питаннями організації гастролей та виїздів займаються досвідчені працівники театру – заступник директора Любов Кажоцина та головний адміністратор Людвіг Головач.

Не стоїть осторонь колектив й спортивного життя – команда Закарпатського академічного обласного театру ляльок взяла активну участь у VІI обласній спартакіаді працівників закладів культури Закарпаття.

Свій 39-й театральний сезон Закарпатський академічний обласний театр ляльок відкрив у неділю 1 вересня прем'єрою  вистави «Зоряний Малюк» за п’єсою закарпатського режисера Євгена Тищука. У виставі йдеться про захопливу зустріч у нічному лісі інопланетного Зоряного прибульця зі звірятами Левеням та Кошеням, про небезпечні пригоди друзів, які демонструють неабиякі якості маленьких героїв – мужність, здатність до самопожертви та винахідливість у небезпечній ситуації.

Однозначно, крім вищенаведеного,   найбільш потужною подією року для колективу стало проведення  ХVІI Міжнародного фестивалю театрів ляльок «Інтерлялька-2019», до якого протягом  проводилась кропітка підготовча робота.

Довідково: Міжнародний фестиваль «Інтерлялька» є найстаршим фестивалем театрів ляльок в Україні, започаткований у 1990 році. На базі фестивалю виросла ціла плеяда провідних діячів театру ляльок сьогодення, які саме в Ужгороді вперше обмінювалися досвідом із закордонними колегами. Фестиваль відбувається з ініціативи Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Бавка» та за підтримки Міністерства культури України, Закарпатської обласної державної адміністрації, Закарпатської обласної ради, Ужгородської міської ради.

Цьогорічний фестиваль був представлений п'ятнадцятьма професійними колективами з дев'яти країн-учасниць, зокрема – Італії, Словаччини, Польщі, Литви, Румунії, Грузії, Естонії, Білорусі, України (міст Києва, Львова, Тернополя, Рівного та Ужгорода). Були продемонстровані зіркові вистави для дорослих, що отримували Гран-Прі на престижних фестивалях, сценічні втілення відомих казок народів світу та української народної творчості, маріонетки, маски, рукавичні, планшетні та інші ляльки. Також гостями фестивалю були студенти-лялькарі Харківського національного університету мистецтв імені Івана Котляревського, режисери та сценографи з Києва та інших міст України Оцінювало роботу учасників фестивалю поважне журі з представників різних країн. Вперше вистави фестивалю «Інтерлялька» відбувались на двох сценічних майданчиках – сцені лялькового театру та малій сцені обласного муздрамтеатру (не враховуючи локацію на Театральній площі, де проводилося яскраве відкриття). Найкраща вистава отримала Гран-прі, це була вистава «Пікова Дама» Гродненського обласного театру ляльок (Білорусь). Серед номінацій були «Найкраща чоловіча роль», «Найкраща жіноча роль», «Найкраще художнє вирішення» та «Приз глядацьких симпатій».

Колектив Закарпатського академічного обласного театру ляльок не стоїть осторонь загальноукраїнських театральних подій – як представники закарпатської театральної спільноти, а саме – директор-художній керівник Закарпатського обласного театру ляльок Мирослав Петій та заслужена артистка України, голова театрального осередку Львівського міжобласного відділення Спілки театральних діячів України Елла Григор'єва у листопаді відвідали місто Львів, де взяли участь в урочистостях з нагоди 80-річного ювілею видатного актора, режисера, народного артиста України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, голови Львівського міжобласного відділення Спілки театральних діячів України Федора Стригуна.

Підтримуються контакти із закордонними побратимами – у грудні було узгоджений та конкретизований план спільних заходів на наступний рік згідно з угодою про співпрацю між КЗ «Закарпатський академічний обласний театр ляльок» Закарпатської обласної Ради та Театром ляльок в Кошицях (Словацька Республіка). Директор – художній керівник Мирослав Петій та директор Павол Грегорчак домовилися про консолідацію, посилення співпраці та підвищення рівня творчої взаємодії: сторони обмінюються інформацією про творчі плани, прем'єри вистав.

Отже, за переконанням художнього керівництва Закарпатського академічного обласного театру ляльок, 2019 рік колектив провів надзвичайно насичено й плідно, досяг високих показників у всіх напрямах діяльності, тому напередодні Нового року можна з оптимізмом дивитися у рік прийдешній,  впевнено рухатись у напрямку здійснення цікавих креативних ідей, нових творчих здобутків – попереду багато амбітних планів, цікавих постановок та подорожей, підготовка до гідної зустрічі свого сорокового театрального сезону.

Новорічно-Різдвяні свята у ляльковому

Обласна ялинка

Прем'єра КОЗАК МАМАРИГА

Презентація книги-альбому ЛЯЛЬКОВЕ ЗАКАРПАТТЯ

Виступ у Будапешті з шевченківською виставою

Гран-Прі фестиваля ПРЕМЄРИ СЕЗОНУ

На фестивалі ВІРВАР у Кошицях

На фестивалі ВІРВАР у Кошицях

На фестивалі у Львові І ЛЮДИ І ЛЯЛЬКИ

На фестивалі у Львові І ЛЮДИ І ЛЯЛЬКИ

Закриття 38 театрального сезону

У Кросно на ФОЛКФЕСТІ

Участь у Спартакіаді

Відкриття 39 сезону, прем'єра ЗОРЯНИЙ МАЛЮК

Прем'єра вистави ЗОРЯНИЙ МАЛЮК

ІНТЕРЛЯЛЬКА

ІНТЕРЛЯЛЬКА

ІНТЕРЛЯЛЬКА

ІНТЕРЛЯЛЬКА

На ювілєї Ф.СТРИГУНА

Кошиці 13.12.2019

Ніна Малишка, театрознавець, для Закарпаття онлайн

26 грудня 2019р.

Теги: ляльковий театр, ляльки, лялькарі

НОВИНИ: Культура

18:11
/ 1
Андрій Любка написав книжку казок у "співавторстві" з 3-річною донькою
10:57
/ 1
В Ужгороді відкрито персональну виставку робіт художниці Нати Попової "Хранитель візерунка"
19:11
/ 9
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
» Всі новини