Сепаратизм на Закарпатті. Міф чи реальність? (ВІДЕО)

За останні роки в Україні звикли: сепаратизм, якщо і є, то на сході. Але чи є небезпека в інших регіонах? За даними перепису 2001 року – 10 тисяч закарпатців (0,8 % від населення області) назвали себе русинами. Хто ж такі русини? І чи несуть вони загрозу цілісності України? Відповіді на запитання шукав проект Радіо Свобода «М+»

Сепаратизм на Закарпатті. Міф чи реальність? (ВІДЕО)

«Я русин бил, єсмь і буду, Я родився русино́м»,

Олександр Духнович, 1850

Наприкінці 19 століття держави Україна не існує. Закарпаття входить до Австро-Угорській імперії. Тож самоназва «українець» серед мешканців регіону ще не поширена. Натомість більшість закарпатців називає себе русинами.

Намагаючись боротися проти мадяризації, закарпатський письменник Олександр Духнович навіть видає буквар «Книжица читальная для начинающих». Та в ній – мішанка російської, церковонослов’янської та закарпатських діалектів української мови.

Після Першої світової війни Закарпаття відійшло Чехословаччині. Щоб уникнути сепаратизму, нова влада теж культивує назву «русини», а не «українці», що вже офіційно поширенаув Польщі та Радянській Україні.

Однак, вже у 1939 в новоствореній «Карпатській Україні», офіційною мовою визначають українську:

«Український народ в Карпатській Україні не є гостем на цій землі. Державною, урядовою, навчальною мовою Карпатської України є мова українська». (Сойм Карпатської України, на якому була проголошена самостійна держава, 15 березня 1939 року).

Нині на Закарпатті існують організації, які називають себе русинськими.

Там виходять газети та журнали русинською. Місцеві письменники видають нею книжки. Русинською співають пісні.

Зрозумілі слова? А це «русинська», яку дехто виділяє в окрему мову.

Наскільки ж русинська «мова» відрізняється від української?

Мовознавець, професор Лариса Масенко та інші авторитетні лінгвісти вважають «русинську мову» діалектом української.

«Спроби вирізнити русинську мову як окрему від української не нові. Коріння їх сягає національної політики самодержавної Росії, головним принципом якої щодо поневолених народів було «поділяй і владарюй. Нинішня реанімація цієї старої імперської провокації, призначеної розколоти українців Закарпаття та прилеглих областей Словаччини на два окремих етноси, уже досягла значного успіху на словацькій території», – вважає Масенко.

0,8 % від населення області

Марічка Набока, проект «M+»

«Нема сенсу заперечувати реальність того, що є народ у середині та за межами України, який існує і стверджує, шо він належить до окремої національності», – каже історик, президент Карпаторуського дослідного центру США Пол Магочі.

Однак, український Держкомітет статистики не виділяє русинів в окрему національність. Визначає їх як «етнічну групу україської національності».

На Закарпатті русинів лише 0,8 % від населення області.

Але де ще проживають люди, що називають себе русинами?

Експертка з корінних народів Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталія Беліцер також вважає русинів субетносом. «Оскільки, наприклад, етнокультурні особливості у гуцулів навіть більше виражені ніж у русинів. Але гуцули відносять себе до загального українського етносу», – пояснює вона.

Чому про русинів говорять в контексті потенційної проблеми сепаратизму?

У 2008 році так званий Другий європейських конгрес підкарпатських русинів проголосив створення «республіки «Подкарпатська Русь». І ухвалив ультиматум Закарпатській облраді. Вимагали – проголосити автономію.

Після цього у Мінську священик УПЦ (МП) та голова організації «Сойм підкарпатських русинів» Дмитро Сидор проголосив незалежність «республіки Подкарпатська Русь».

Сепартист Сидор і «Український вибір» Віктора Медведчука

СБУ порушила проти нього кримінальну справу за статтею «зазіхання на територіальну цілісність України». Суд присудив йому три роки позбавлення волі. Але (!) умовно та сплату штрафу у сумі 1840 гривень.

Основним аргументом на право відділення Закарпаття від України для Сидора і його прихильників є Референдум 1991 року. На ньому поруч із основним питанням щодо незалежності України стояло й інше – набуття Закарпаттям статусу «самоврядної території». Тоді 78 % закарпатців висловилися «за». Однак, результати референдум ні до чого не призвели. Таке питання місцева влада за законом ставити просто не мала права, бо воно стосувалось змін до Конституції.

Наступний етап активізації так званого «русинського питання» відбувається від початку російської агресії. У 2015 році російські ЗМІ пишуть: русини звернулися до парламенту Чехії, Словаччини та Угорщини, та різних європейських інституцій, щоб вони домоглися від Києва визнання автономного статусу Закарпаття.

Пізніше повідомляють: чеський уряд готовий підтримати русинів. А наприклад Russia Today беруть інтервю про «репрессии русинских активистов со стороны украинских спецслужб просто за желание их народа получить официальный статус национального меньшинства».

Цікаво, що чинне законодавство дає усім громадянам країни право ідентифікувати себе з будь-якою національністю без жодного документального підтвердження. А відповідно до Закону України «Про національні меншини в Україні» примушення громадян у будь-якій формі до відмови від своєї національності не допускається.

Звісно, у закарпатських русинів, як і в інших українських етнічних груп, є своя говірка, традиції, фольклор. Але «політичне русинство», активізація мовного питання та прояви «сепаратизму» на тлі російської агресії проти України виглядають зрежисованими.

Так, у 2017 про фінансування Росією проекту «Закарпатський край» (що пропагує ідеологію проросійського «русинства») заявив голова СБУ Василь Грицак.

«Росія змінили тактику, вони почали фінансувати політичну активність в нашій державі. Одна з цілей – прихована федералізація», – сказав він.

Ще одна загроза?

«Мы республику «Подкарпатскую Русь» будем иметь», – заявив так званий прем’єр «Підкарпатської Русі» Петро Гецко. Однак нова республіка в Україні так і не з’явилась. Гецко втік до Росії, а глава «сойму» Дмитро Сидор заліг на дно.

Тоді русинське питання не спрацювало. Закарпаття залишилося у складі України. Однак з’явилася нова загроза. «З 2014 року чітко видно, якщо проросійські медіа розігрували русинську карту, кожні півроку оголошуючи русинську автономію, то вже з 2014-2015 року почали проголошують «угорську» автономію», – каже аналітик з «угорського питання» Дмитро Тужанський.

Марічка Набока, Радіо Свобода

02 вересня 2018р.

Теги: сепаратизм, русини

Коментарі

Пішта 2018-09-15 / 13:49:19
Шановні! У нашого сусіда,доброго сусіда-багато дуже в чому треба вчитися ще...

Исе ай 2018-09-12 / 13:08:39
«До йоні»
В тій маленькій бідній аграрній країні в 3 рази більші зарплати ніж в твоїй. Країна є членом Євросоюзу (до речі яким твоя країна ніколи не стане) і НАТО.
Можеш подякувати своїм ворогам що твоя країна взагалі існує. Без комуняків ви би й дальше були етносом на теренах різних країн. Тому все дуже іронічно і смішно насправді.
І до речі, Угорщині вже більше 1000 :) Вам там скільки? 27? :D

Анця 2018-09-12 / 07:42:59
лише дебіл не знає, що ісконно угорські землі за уралом.А на Закарпатті дивуть лемки, бойки, гуцули. представники українського субетносу.

До йоні 2018-09-09 / 13:45:21
Угорчику зрозумій і запамятай- якшо колись таке питання і буде піднято Угорщиною- то доведеться згадати Польський і Чеський досвід роботи з національними меншинами- на прикладі виселення німців з їх якоби ісконних земель. Треба лише ввести закон про громадянство. Маленька аграрна і бідна країна як Угорщина- ніколи не зможе переформатувати кордони України- тому вони і дружать з Хуйлом. Хоча вся історія починвючи з 20 століття показує шо мадяри завжди ставлять не на самих достойних. Вчіть історію

*** 2018-09-07 / 15:33:29
Є історія-історики,наука,європейські джерела на різних мовах !Тобто історичні,європейські,світові документи!

Іван 2018-09-06 / 20:18:58
Тріанонський договір ніхто
не відміняв, крім Гітлера.

Іван 2018-09-06 / 20:17:14
Угорщина завлишиться в межах ,
зафіксованих на 31 грудня 1937 року.

Микола 2018-09-06 / 11:31:00


Коментар видалено. Адмін


Йоні 2018-09-05 / 22:31:35
Якщо з русинами ще підвищено питання, то як бути із етнічними угорцями та територіями Берегівсько, Виноградівського та частинами Мукачівького та Ужгородського районів, но лише дебілу не зрозуміло, що це ісконно угорські землі, і рано чи пізно питання про них Угорщина підніме

Громадянин 2018-09-04 / 21:53:28
З рекламою політичного русинства - на інші ресурси. Тут - територія України. Коментар видалено. Адмін

читач 2018-09-03 / 04:40:02
Моголи-моголи!!!

Іван 2018-09-02 / 20:12:38
"Ще на початку ХХ століття науковцями доведено, що закарпатці є частиною українського народу, а наші діалекти належать до української мови. Це визнали не тільки українські мовознавці, але й австрійські, російські, польські, чеські. Твердити протилежне у ХХІ столітті, коли на цю тему написано сотні дисертацій – це нонсенс. "
П.Чучка

Громадянин 2018-09-02 / 18:03:41
Наші українські "експертині-культорологині" взагалі не звертають уваги на той факт, що всі країни Европейського Союзу визнають русинів як окрему від українців етнічну спільноту. Бо "український Держкомітет статистики (де, звичайно ж, працюють такі самі українські визначні "експерти-етнологи" ) не виділяє русинів в окрему національність". Залізобетонний аргумент.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини