Паспорт опорядження фасаду пам'ятки "Корона" не передбачає встановлення на споруді символу Угорської імперії (ДОКУМЕНТИ)

Паспорт опорядження головного фасаду пам'ятки архітектури місцевого значення початку ХХ століття - колишнього готелю "Корона" на площі Театральній, 5,7, розроблений інститутом "Укрзахідпроектреставрація" (Львів), затверджений містобудівною радою Ужгорода 25.03.2014 року та погоджений начальником обласного управління культури Юрієм Глебою 17.04.2014 року, не передбачає встановлення на будівлі копії одного з ключових символів Угорської імперії - Святостефанської корони, як в це зображено на ескізі проекту, розміщеному на паркані довкола будівництва.

Паспорт опорядження фасаду пам'ятки "Корона" не передбачає встановлення на споруді символу Угорської імперії (ДОКУМЕНТИ)

У цьому однозначно переконують копії цього документу, що є в розпорядженні редакції Закарпаття онлайн.

Встановлення цього політичного символу замість точок дотику може додатково до вже існуючих створити нову точку напруження в стосунках української та угорської громад Закарпаття та призвести до нового витка протистояння між офіційними Києвом та Будапештом.

Таке протистояння, що грає на національних почуттях угорців Закарпаття, мобілізовує їх на основі антиукраїнських настроїв та робить їх керованими з Будапешту, не є вигідним ні спокійному Закарпаттю, ні Україні загалом.

І в цьому сенсі є показовим негативний досвід угорського монумента на Верецькому перевалі, який є постійною точкою напруження, перманентно залишаючись об'єктом політичних провокацій і навіть прямих диверсій.

А отже, в цьому контексті свою роботу мають виконувати українські спецслужба та поліція, влада Ужгорода та області.

Наразі Ужгороду вдалося уникнути ініційованої з Будапешту провокації по встановленню аналогічного символу в уже анонсованому комплекті міні-скульптурок "Наполеон і корона" авторства Михайла Колодка, який з певного часу вже є громадянином Угорщини і мешканцем її столиці. У підсумку, було встановлено лише скульптурку Наполеона з "оновленою" прив'язкою до одноіменного тістечка.

Іван Волошин

Ініціатором встановлення символу Угорської імперії в Ужгороді є одіозний депутат Ужгородської міськради Іван Волошин, який, користуючись службовим становищем, організував викрадення пам'ятки в громади Ужгорода за заниженою ціною і з фактично заниженою площею, а тепер є одним із співвласників споруди, збудованої на місці зруйнованої пам'ятки.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, 24 вересня, під час святкування Дня Ужгорода, на площі Театральній ужгородець висловив одиничний протест проти встановлення державного символу Угорщини на фасаді комплексу «Корона» в центрі міста.

Кандидат фізико-математиних наук Андрій Заяць вийшов із плакатом та роздавав  власноруч роздруковані листівки із роз’ясненням символів, які хочуть розмістити на реставрованій «Короні».

«Я – українець, корінний закарпатець – виражаю свою громадську позицію як громадянин. Я проти експансії мадярського шовінізму у нас. Вважаю, що символу угорської державності не місце в центрі Ужгорода. Ми ж не ставимо тризуб у центрі Будапешта. Воно має поганий підтекст.

Тому що, як кажуть англійці, step by step (крок за кроком). З’являються їх символи, а потім може бути, не дай Бог, так, як у Криму. Такий же шлях. Я не проти цієї реставрації, хоч це вже фасадизація. Не треба переходити межу. Маймо свою гідність», –  коментував свій вчинок протестувальник.

Інформація про цей персональний пікет стала рекордною за кількістю вподобань читачів.

Це не перший випадок протесту проти встановлення угорського символу в центрі міста. Зокрема, про ідеологічну провокацію писало й Закарпаття онлайн, а також висловлювалися проти центральні ЗМІ.

Довідка

Корона Святого Іштвана — традиційна корона угорських королів, що визнається одним з головних символів угорської державності. Це єдина корона, котра й сьогодні вважається священною, звідси друга назва — «Свята корона Угорщини».

Існує декілька теорій про походження корони. Одна з них каже, що корона належала королю Іштвану (Стефану), якого було канонізовано у подальшому. За цією версією до Угорщини корона була повернута папою Сильвестром II у 1001 році. За час свого існування корона належала 55 угорським королям. Двох правителів не вінчали цією короною — Зиґмунда та Йосипа.

Останнім, вінчаним на королівство цією короною, став Карл IV, чия коронація відбулась 30 грудня 1916 року. 1946 року Угорщина стала республікою. З 1951 року корона зберігалась у США, але 1978 року знову повернулась до Угорщини.

З 1 січня 2000 року (з приводу святкування 1100-річчя державності Угорщини) корона виставляється в центральному купольному залі Парламентського палацу в Будапешті. Перші двадцять хвилин кожної години біля коронаційних регалій в будівлі парламенту стоїть почесна варта в історичній уніформі (Вікіпедія).

06 серпня 2018р.

Теги: Корона, символ, Іван Волошин

Коментарі

Бубі 2018-09-03 / 23:52:34
Готові за гроші хоч нашо,даже продати усе...-Волошин мадярську корону собі вже приміряє.Оттакі депутати-і він цей Іва Волошин-із Європкйської партії і його таПолтавцева- шо її пуймали із хабарем І нічого їй за це-ну та дале буде красти. Жополизи

Патріотам та іншим "іотам" 2018-08-17 / 20:54:35
Департаментом культури лише півроку керує "інакший" директор. До того часу десятиліттями підрозділ очолювали саме "баловні" цієї галузі. І всі сумнівні проекти, про які неодноразово і дуже слушно писав цей сайт, були ухвалені саме за каденції папєрєдніків.
З іншого боку... всі вони в цій ситуації ніхто. Наші щасливі власники придбали Корону далеко не за останні гроші. І чим більші гроші - тим вище подібні делікатні питання вирішуються.

штик Закарпаття 2018-08-16 / 20:52:58
Так , як на картинці - може бути! Але треба бути пильними!!!

Патріот 2018-08-16 / 10:29:34
Дивує, що департаментом культури керують сьогодні люди, які ніколи не працювали в цій галузі. Можливо патрон їх поставив, щоб тупо розвалити остаточно все в області. Що йому до наших історичних пам"яток, головне набиті кишені та пухкенькі відкати. Він сьогодні тут, а завтра змиється у парламент. Мадяри допоможуть,а ви потім тут розгрібайте!

ВідГук 2018-08-09 / 21:55:01
Но,шо ти упувісти про історію галичан на закарпатті? Все ся на них побочили місцеві мало з-підлоба :"поляк,поляк,заперевальний ",тай всьо на тім-друляли дале помали. Ге, так

петро 2018-08-09 / 21:13:00
що ви хочете коли найбільш європейською областю україни керує як кажуть міліціонер обласною радою таможник культурою управляє людина яка там не працювала збереженням памяток так само і так далі що тоді твориться в інших областях і чим наш державний апарат за суттю відрізняється від білоруського чи російського

культура 2018-08-08 / 14:51:22
Марія- Терезія хотіла освіти,а вийшла релігія! Що тут поробиш,так легше!Ну цікава історія галичан на Закарпатті! Історики напишіть ,якісь факти, в етнічному плані!

Микола Б. 2018-08-08 / 09:02:25
Сумно і прикро! Невже в Ужгороді (і на Закарпатті)немає Української інтелігенції і правоохоронних органів??..

Філип 2018-08-07 / 22:35:39
Тяжкий Унгвар у сраці Европи. Місто мініатюрних клецок Колодко. Срач.

прокурор прокуратури 2018-08-07 / 19:44:25
Це дійсно правда обласний прокурор перевів всі прокуратури в моцкальський Альфа-банк і певно не за гарні очі. Обласний прокурор сам і є в області головним сепаром.

Мукачево 2018-08-07 / 19:33:13
Цілком підтримую Ужгород. У обласній прокуратурі головний прокурор галичанин і крім грошей більше ні про що не думає. З сепаратизмом не бореться, а ще і прокуратуру перевів на обслуговування в банк країни-агресора.

Степан Крук 2018-08-07 / 17:23:23
Я мирно обідав! І тут хтось згадав мені продажне лайно Алена Панова! Панове (не алени!), так же не можна!!! Про імперські мадярські атрибутики: меньше всього в цьому звинувачую угорців. Адже в умовах повної безконтрольності ситуації в Закарпатті з боку української влади по іншому бути не може. Параноїк Москаль цю гнилу сититуацію тільки підігріває, клянчить три тони хлорки у мадярів, опирається на мадярсько-ригівську більшість в облраді, прогинається до самого плінтусу перед кожним прибувшим із Угорщини чиновником. І цим принижує Україну! Москаля вже не контролює ні президент, ані Кабмін. Якщо девері для мадярів владні долбоконики відкрили, то чому б мадярам в них не зайти??!

Панов Аленчик 2018-08-06 / 22:51:26
А я взагалі удкрив в Унгварові в себе в керті памятник мадярсько - австрійській Імператриці Маріі Терезіі і сам лох Клімкін в мене був на одкритіі памятника і різав ленточку на памятникови

Ужгороду 2018-08-06 / 17:03:49
Як би вам не хотілося посіяти розбрат з галичанами, не вдасться. Бо затверджений у Львові проект не передбачає руйнування пам'ятки. Її зруйновано завдяки самим закарпатцям, для яких гроші справді не пахнуть. Руйнування без дозвільних документів кришують всі місцеві - влада, поліція, прокуратура, пам'яткоохоронці і т.д. і т.п.
А в цьому випадку ще й місцеві СБУшники мовчки спостерігають, як гібридно Угорщина заповзає на українське Закарпаття.

усик 2018-08-06 / 16:52:53
Может корону???

усік 2018-08-06 / 16:51:59
а зачем такому сильному каратисту как Вошин охрана понадобилась? украл что-то что ли?

Ужгород 2018-08-06 / 16:40:50
Символічно, що знищення ужгородської памятки затвердив львівський самий ідейний і українсько правильний інститут; в принципі, нічого нового; наші сусіди завжди відрізнялися "честю", "совістю" і "послідовністю", особливо, коли мова йде про грошенята.

рембрант 2018-08-06 / 15:59:05
ні чим мотивувати. закрив партнер фінансування. фінал. охорона.утлевел. будапешт

Наталка Майстренко 2018-08-06 / 14:17:45
Прокуратура не безсила, прокуратура вдає із себе немічну, бо обласний її очільник органу, в процесуальному керівництві якого перебуває кримінальне провадження щодо знищення пам'ятки, мабуть не просто так не дає жодних вказівок у досудовому (або дає вказівку гальмувати). Питання чим Володимира Морду мотивували?

пенсіонер 2018-08-06 / 13:14:57

"Паспорт опорядження головного фасаду пам'ятки архітектури місцевого значення початку ХХ століття - колишнього готелю "Корона" на площі Театральній, 5,7, розроблений інститутом "Укрзахідпроектреставрація" (Львів), затверджений містобудівною радою Ужгорода 25.03.2014 року та погоджений начальником обласного управління культури Юрієм Глебою 17.04.2014 року"

Для мене, наприклад, неприємна новина, що у 2014 році під час хаосу і початку війни, ПІСЛЯ МАЙДАНУ, І. Волошину порішали та узаконили ВСІ необхідні "папірря" на цю скандальну "реконструкцію".
Так хто більші падлюки: "папєрєдніки" чи "полум'яні"?

Угорська корона - це безумовно ганьба.
Але ще більша ганьба, як на мене, що все те, що ніколи навіть не снилося лучківському злодію Волошину при Януковичу - яскраво засяяло при "антикорупціонерах"!

Але прізвища під цим "паспортом" вже обнародовані. Є з кого КОНКРЕТНО спитати у недалекому майбутньому.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини